Fókusz

„Az iskolában Godzillának hívnak, Röfinek. Nem érzem jól magam ebben a testben” – lelki probléma is az elhízás, amiben Magyarország élen jár

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2023. március 4. 18:06

Lustaság, genetika, szülői minta? Mi lehet a legfőbb oka az elhízásnak, és miért lesznek egyre többen túlsúlyosak már gyerekként? Amennyi okra visszavezethető, legalább annyi megoldás is létezhet a világ egyik legnagyobb közegészségügyi problémájára. A Fókusz Plusznak olyan emberek nyilatkoztak, akik jelentős túlsúllyal küzdöttek, de sikerült áttörést elérniük.

Manuel Uribe volt a világ egyik legkövérebb embere a maga 597 kilójával. Két Guiness-rekordot is tartott: a legnagyobb testsúly és a legnagyobb fogyás világrekordját. Egyszer ugyanis 250 kilót fogyott egy év alatt, ám hiába adta le három felnőtt férfi súlyát, a szervezete nem tudott tovább megküzdeni tetemes túlsúlyával. Manuel Uribe 49 éves korában elhunyt.

Március 4-én van az elhízás elleni világnap, a 21. század egyik legnagyobb közegészségügyi problémájára hívják fel ezzel a figyelmet. A WHO szerint Európában járványos méreteket ölt a túlsúly, felméréseik alapján a kontinensen a felnőtt lakosság 59 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen a listán Magyarország az első három közt szerepel, világviszonylatban pedig a tíz legelhízottabb ország között vagyunk.

Magyarország Európán belül az elsők között van mind a felnőttkori, mint a gyerekkori elhízás tekintetében. Ha az ember külföldön van, strandon, vagy akár csak az utcán sétál, szembeötlő is ez a különbség

– mondja Gács Zsófia endokrinológus, gyermekgyógyász. A súlygyarapodás a fiatalok körében a legjelentősebb az elmúlt években. A 7-9 éves fiúk 29 százaléka túlsúlyos, míg a lányoknál ez az arány 27 százalék. A szakember szerint a genetikán túl, a felnőttkori elhízás részben a gyerekkorból indul, a nekik mutatott minták nagyban meghatározzák, hogy milyen felnőttekké válnak.

Egy érintett gyerek úgy fogalmaz a Fókusz Plusznak: „Az iskolában Godzillának hívnak, Röfinek. Meg úgy nem érzem jól magam ebben a testben.” A 13 és fél éves, hetedik osztályos Dominik fél éve az életmódváltás útjára lépett. Vakbélműtétje után hirtelen kezdett gyarapodni a súlya. 131 kilogrammról indult, az elmúlt időszakban már 10 kilőtól megszabadult.

A túlsúly és az elhízás gyerekkorban is már sok olyan egészségügyi károsodást okozhat, mint amit felnőttkorban ismerünk.

Ilyenek például a cukoranyagcsere-zavarok, a magas vérnyomás, a máj elzsírosodása, a lábízületek terhelése vagy a refluxbetegség.

Az Életmód ambulancián dietetikus, pszichológus, gyógytornász, endokrinológus és gyermekgyógyász segíti a komplex életmódváltást. Nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is tanácsokat adnak.

A fogyás és az életmódváltás egyik alapeleme, hogy egészséges kapcsolatot alakítsunk ki az étellel. Egy ínycsiklandó desszertben például ne a jutalmat lássuk – éppen elég, hogy az édességek az agy jutalmazó központjára vannak hatással, és sokszor örömforrásként szolgálhatnak.

Rácz Gézát sokáig Magyarország legkövérebb embereként tartották számon. 317 kilogramm volt, kedvenc foteljéből alig tudott felkelni, és néhány méter megtétele is gondot okozott neki. Két év alatt közel 150 kilogrammal lett könnyebb, akkor határozta el magát, amikor betöltötte a 17 évet. Igaz, mint mondja, előtte is elfogadta magát, 

mert a világban nincs tökéletes ember, mindenkiben van valamilyen hiba. És úgy voltam vele, hogy bennem is van. 

elhízás gyerekek túlsúly
Rácz Géza

 

Floderer Károly ételfüggő, aki lelki vágyait igyekezett kielégíteni azzal, hogy folyton evett. 189 kilogrammig hizlalta magát, amikor eldöntötte, ez így nem mehet tovább. 1 év kőkemény munkával és kitartással 83 kilogrammot fogyott. Azt mondja, a mai napig kordában kell tartania az érzelmeit, hogy ne fossza ki a hűtőt.

Azt szeretném, ha a társadalom elfogadná a túlsúlyos embereket. Hogyha azt látnák, hogy ez nem feltétlenül csak azért van, mert az ember lusta, és zabál folyamatosan, hanem ez egy komoly lelki probléma.

A WHO arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlsúly az egyik legfőbb halálok az európai térségben. Az adatok szerint, a kontinens egyik országa sem tart afelé, hogy 2025-re megállítsa az elhízottak arányának növekedését. Testsúlyunk nem csupán esztétikai kérdés, az elhízás az egészségünket veszélyeztetheti.

#Fókusz#Videó#elhízás#túlsúly#gyerekek#gyerekkori elhízás#diabétesz#népbetegség

Címlapról ajánljuk