Fókusz

Belegondolt már, mennyibe kerül egy baba születése? Meg fog lepődni

Hubai-Szegő ÉviHubai-Szegő Évi

2023. március 2. 19:44

Több százezres kiadásokkal járhat egy újszülött érkezése a családba, nem beszélve arról, hogy 18 éves koráig egy családi ház árát is el kell költeni a felnevelésre. Mire érdemes figyelni a legelején?

Régi mondás szerint egy gyerek felnevelése egy családi ház árával egyezik meg. A szakértők ezzel nagyjából egyet is értenek. Himer Csilla pénzpedagógus szerint egy gyerek felnevelése 18 éves koráig nagyjából 22-25 millió forintba kerül. Szopper Zsófia pénzügyi tanácsadó is hasonló összeget mond azzal a különbséggel, hogy szerinte 20 és 40 millió között van a költség. Persze átlagosan, mert a felső határ a csillagos ég, csak az anyagi lehetőségek szabnak határt.

Egy másik mondás szerint kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond és bár ez a költségekben is megmutatkozik, egy új élet indulása is alaposan megterheli a szülők pénztárcáját. Már a babvárás alatt is rengeteg a kiadás. A Fókusz korábbi számításai szerint a várandósság alatt a szülésig elköltött összeg százezertől akár többmilliós tételig terjedt. Miután pedig megérkezett a pici, több olyan összeg is felmerül, amikkel korábban nem feltétlenül kalkuláltunk. Ilyen például a védőoltás is, aminek egy része államilag támogatott, vagyis ingyenes, de vannak nem kötelezők is, amit ki kell fizetni, ha a szülők be akarják adatni a babának. Ez lehet akár 50-100 ezer forint is, vagy akár még ennél is több.

Sokan nem feltétlenül számolnak a tápszerrel, pedig az is jelentős tétel lehet. Ebből egy doboz 2000-2500 forint.

Sok anyuka abba sem gondol bele, hogy a cuki kis babaruhákat túl sokáig nem fogja tudni viselni a pici, mert az elején egy-egy méretet nagyon hamar kinő. 

A szükséges holmik beszerzésében a leendő szülők segítségére lehet az úgynevezett kelengyelista. Ez alapján ment el a Fókusz stábja is szétnézni a babaholmik piacán.

Belegondolt már, mennyibe kerül egy baba születése? Meg fog lepődni

A legolcsóbb és a legdrágább dolgok közt akár tízezres különbség is lehet. A szakértő azt javasolja, mindig maradjunk az észszerű határon belül és ne felejtsük el, mennyit bír el a pénztárcánk. Egy gyermekre ugyanis folyamatosan költeni kell, nem érdemes az elején kimeríteni a családi kasszát. 

Oltyán Erzsébet szakoktató sorolja az alap ruhatár darabjait:

Mindenképpen kombidresszel kezdődik, ami a baba fehérneműje. Ebből mindenképpen szükség lesz 6-8 darabra. Létezik belőle hosszú ujjú, rövid ujjú, illetve ujjatlan változat is, évszaktól, hőmérséklettől függően van rájuk szükség.

Ezek ára ezer forinttól indul, de akár több tízezres darabok is lehetnek a rugdalózókkal együtt, amiből szintén nem érdemes 6-8-nál többet beszerezni. Szinte még semmit nem vettünk a picinek, máris 40-50 ezer forintnál tartunk. Kell még választani kissapkát, kesztyűt, babanadrágot és bébizoknit is.

Belegondolt már, mennyibe kerül egy baba születése? Meg fog lepődni

Ha kész a ruhatár, következik a java: cumi, cumisüveg, sterilizáló és egyéb tisztítóeszköz – tízezertől ötvenezerig pakolhatunk egy újabb adagot a kosarunkba.

A pelenkázáshoz szükség lesz pelenkára, popsitörlőkendőre, popsikrémre. Pelenkából jó ha mindjárt 2 csomaggal veszünk, hiszen már a kórházba is vinni fogunk magunkkal. Ezekből is lehet olcsóbb és drágább márkákat választani, ez is minimum tízezer forintos tétel a listánkon. Aztán jöhet a babakád, a fürdetőszerek és a baba bőrének ápolására szolgáló termékek. Az egész kosarunk tartalma ekkor már közelíti vagy meg is üti a százezer forintot, pedig a babaszobát még be sem rendeztük.

A legolcsóbb kiságy az, amit örököl a babánk

Az altatáshoz mindenképpen szükségünk lesz a kiságyra. Ez lehet hagyományos rácsos ágy vagy kombiágy, amihez már alapból tartozik egy pelenkázó szekrény is. 30 ezernél olcsóbban újat ma már nem igazán kapni. Ez is egy olyan tétel a kelengyelistán, aminek az ára igen borsos is lehet, akár százezer forintnál is több. És akkor még nem számoltuk a belevaló dolgokat: ágynemű, rácsvédő, kiságyforgó.

Belegondolt már, mennyibe kerül egy baba születése? Meg fog lepődni

És akkor jöhet a babakocsi. Ez nagyobb utánajárást igényel, érdemes többször ellátogatni boltokba vagy webáruházakat böngészni és alaposan megnézni, hogy mire van szükség, és mit tartalmaz a babakocsi ára. Minimum kétfunkciós babakocsit érdemes választani, ez is körülbelül 80 ezer forintnál kezdődik és minél inkább extrázzuk vagy választunk olyan márkát, ami drágább, akár félmilliót is költhetünk rá. Tehetősebb szülők választhatnak külön gyerekülést is és vannak itt még egyéb, a mindennapjainkat megkönnyítő termékek, mint például a pelenkakuka.

Ha a legkevesebb elköltött pénzzel számolunk, akkor is körülbelül félmillióba kerül az a rengeteg apróság, amit a kisbaba érkezésére érdemes beszereznünk.

Az elköltött összeg persze gyakorlatilag bármennyi lehet. Bár rengeteg dolog befolyásolja, az biztos, hogy csak a felsorolt tételekből a felső kategóriás termékeket választva simán el lehet költeni ötmillió forintot is.

#Fókusz#Videó#gyerek#család#tápszer#pelenka#mennyibe kerül#babakocsi

Címlapról ajánljuk