Fókusz

Mennyit keres egy sztárfodrász, egy popsztár és egy DJ?

Jász ZoltánJász Zoltán

2023. február 25. 19:00

Young G akár hat bulit is lenyomott egyetlen nap alatt, egy jól menő magyar DJ egy óra alatt behúzhat 300 ezer forintot, de ezzel persze meg sem közelítik a külföldi sztárokat. Utána jártunk annak is, mennyit kereshet egy hazai sztárfodrász.

A Fókusz megnézte az egyik sztárfodrász árlistáját. 8500 forint a legkisebb, 49 ezer a legnagyobb összeg rajta. Ha napi 7 vendéggel számolunk, akiknek a fele férfi, a másik fele nő, akik közül nem mindenki fest hajat, fejenként 

átlagosan legalább 25 ezer forintot hagynak egy sztárfodrásznál, ami napi 175 ezer forint bevételt jelent, havonta pedig 3 és félmilliót. 

Plusz még borravaló is van, alkalmanként körülbelül 2-3 ezer forint. Vagyis naponta 15-20 ezer. Havonta 300-400 ezer. 

Young G a Való Világ 4. szériájában tűnt fel VV Béci néven, még 2010-ben. A zenei karrierje ezután indult be, azóta egymást érik a fellépések. Nála is volt olyan, hogy 6 bulit lenyomott egyetlen nap alatt.

Most mindenki felvitte az árát, mert eddig egyébként kvázi potom összegeket, 150 ezer forintokról beszélünk, amiket fellépésenként keresni lehetett. Most már minimum 350-500 ezer környékén van a klubozás. Hogyha élő zenekarral mész fellépni, az egyre jobban megemeli a büdzsét

– az ilyen esetekben már milliókról beszélhetünk a rapper szerint.

Az A kategóriás sztároknak a legnagyobb a fellépési díjuk, ők most nagyjából tízen, tizenöten lehetnek Magyarországon. A középkategóriás zenészek körülbelül feleannyiért koncerteznek, ők nagyjából százan vannak.

Ehhez jöhetnek még szerzői jogdíjak is. Az Artisjus legutóbbi adatai szerint 2021-ben 29 magyar zenész kapott havi egymillió forintnál is nagyobb összeget a lejátszott dalaik után. És a videómegosztók, valamint a különböző zenei-streamelő oldalak is jól fizetnek, Young G-nek például 150 milliós nézettségű Youtube-csatornája van. Mindezek passzív jövedelemként milliós bevételeket jelenthetnek éves szinten.

Gondoljunk bele, hogyha egy Budapest Parkot megtöltesz, ott 10 ezer ember van. Hogyha te csinálod a rendezvényt, te csinálod a marketingjét, ebben nagyon sok pénz van, nagyon sokat lehet keresni

– magyarázta Young G.

Természetesen arról sem szabad elfeledkezni, hogy a legtöbb zenésznél a kiadások is nagyok, egy videoklip-forgatás például akár másfél millió forintba is kerülhet.

A nemzetközi zenei piac nagy sztárjai azok a menő DJ-k, akik zenéket írnak, klipeket forgatnak és 30-40 ezres tömegeket képesek megmozgatni – ennek megfelelően pedig rengeteg pénzt keresnek.

De mi a helyzet itthon? A DJ Szövetség adatai szerint körülbelül 5000 DJ van most Magyarországon, közülük 200-an élnek ebből. Információink szerint a középkategóriás DJ-k 100 ezer forint körüli összegért mennek el fellépni. Azaz ők évente mintegy 10 millió forintot keresnek. Persze egy sztár DJ-nek sokkal nagyobb a honoráriuma.

Borbély Gyula 27 éve foglalkozik a legnagyobb magyarországi klubok menedzselésével és fellépők szervezésével. Szerinte a sztár DJ-k akár olyan 200-300 ezer forintot is kereshetnek egy fellépéssel.

300 fellépés 300 ezer forinttal számolva évente 90 milliós bevételt jelent. Ráadásul a megrendelő még a DJ útiköltséget is fizeti, néha taxiáron. Egy-egy fellépés most már általában mindössze 60 perces zenélést jelent. Régen egy szett 120 percig tartott, aztán ezt a DJ-k lecsökkentették 90 percre, néhány éve pedig egy órára.

A külföldi zenei lapok minden évben megírják, hogy a legnagyobbak közül ki mennyit keres évente. Állítólag a legmagasabb fellépési díjak elérik az 500 ezer eurót, ami csaknem 200 millió forint egy estére. Sajtóhírek szerint 

a legjobban kereső DK-k listáján a harmadik DJ Tiesto átszámítva évi 61 milliárd forinttal, a második Gianluca Vachi 72 milliárddal, az első pedig Calvin Harris 108 milliárd forintos jövedelemmel. Van olyan világsztár, aki szinte minden nap fellép valahol.  

„Ha azt nézzük, hogy Ibizán hétfőtől vasárnapig mennek a klubok, és minden nap olyan, mint nálunk a szombat, akkor akár heti hetet is tud vállalni egy DJ. Ott nagyon-nagyon komoly pénzek vannak a szórakoztatóiparban” – magyarázta Borbély Gyula.

Persze a sztárok élete sem fenékig tejfel. Megterhelő az ismertség, nagy a felelősség, sok a stressz, kevés a pihenés, és mindez nem túl családbarát. De a sok pénz segíthet elviselni az ilyen különleges, de jól fizető életet.

#Fókusz#Videó#fizetés#popsztár#dj#sztárfodrász#Gazdaság

Címlapról ajánljuk