Fókusz

Eta nénit már a Google is jegyzi: minden eddiginél nagyobb fényárral és zsíros kenyérrel várja a látogatókat

Morva AnnaMorva Anna

2022. december 12. 19:12

Ha kell, fotózkodik, zsíros kenyeret kínál, és kedélyesen beszélget bárkivel. Ő Kajdácsiné Etelka, vagyis mindenki Eta nénije, aki grandiózus karácsonyi dekorációja miatt lett ismert Dabason. Járt már nála asszonykórus, iskolai buszos kirándulás, de egy különleges lánykérést is tartottak nála.

De miért nyitja ki évről-évre a kapuit, és honnan van ennyi energiája?

Ezt kell nekem csinálni. Üres lenne a lelkem, hogyha nem csinálnám, üres lenne

– ahogy az udvara is, így viszont a karácsonyi időszakban heteken keresztül minden este özönlenek az emberek az udvarába. Eta néni portája olyan, mint egy mini kulturális központ. Pedig 10 évvel ezelőtt még csak az unokái kedvéért cicomázta fel a házát.

Minden eddiginél nagyobb fényárral és zsíros kenyérrel várja a látogatókat Eta néni dabasi mesevilága
Eta néni otthonában fogadta a Fókusz stábját. Fotó: RTL Fókusz

Hogy ha jönnek az unokák, lássák, hogy a mama kedveskedik nekik, hogy lássanak valami szépet.

Van is kit elkápráztatni, hiszen Eta néninek négy unokája van, hamarosan pedig kétszeres dédnagymama lesz. Magához híven pedig sosem aprózza el, ha kedveskedni akar. Így volt ez mindig, férjével arra tették fel az életüket, hogy a gyerekeiknek mindent megadjanak, mesélte a 75 éves asszony. Amikor özvegy lett Eta néni, úgy érezte, fény és melegség kell a házba.

Mindig csak a gyerekekért dolgoztunk. Állattenyésztésben voltunk világ életünkben: először juhászok voltunk, utána amikor már nem bírtuk gondozni a birkákat, szarvasmarhára váltottunk.

Mondjuk azt maga sem gondolta volna, hogy egyszer országszerte híres látványosság lesz a háza, ő maga pedig valóságos fogalom. Az RTL Híradó fedezte fel néhány éve a nem mindennapi látványt. Az adás után napokkal pedig már tele volt az utca autókkal.

 

Kérdés nélkül beengedte az embereket a kertjébe, még az idegeneket is. 

Barátságosak az emberek, megkínálom őket, elfogadják, örülnek, látom az örömöt az arcukon, mi nem félünk az emberektől.

Az emberek pedig esőben, hóban és fagyban özönlenek, ha ilyen látványra vágynak – esernyők alatt ugyan, de pillanatok alatt megtelik az udvar nézelődőkkel.

Persze egyedül nem lehetne mindezt bírni, népes család segíti őt évről évre. Idén például már október végén elkészültek a tervek az aktuális díszítőelemekről. Ilyenkor ötletel az egész família, és jönnek a barátok is díszíteni. A betlehemet például daruval kellett arrébb tenni.

Minden eddiginél nagyobb fényárral és zsíros kenyérrel várja a látogatókat Eta néni dabasi mesevilága
Eta néni dabasi otthona madártávlatból. Fotó: RTL Fókusz

De került a kertbe mesevilágba illő téli terepasztal, táncoló mikulás, világító rénszarvasok húzta csodaszán, utóbbi például nemrég egy lánykérés helyszíne volt. 

Idén pedig minden eddiginél több fényfüzért használtak fel a ház körül, egészen pontosan 143 ezer égő díszíti a kertet.

Eta néni azt mondja, amíg bírja és teheti, kinyitja a kapuit, most különösen fontosnak tartja a kedveskedést, amikor ennyi nehézséggel küzdenek a családok, mint idén karácsonykor.

#Fókusz#Videó#eta néni#dabas#kert#díszek#fények#mesevilág

Címlapról ajánljuk