Fókusz

„Én tetováltam a bal karjára a számát, és ő beletetoválta magát a szívembe” – az auschwitzi tetováló szerelmének története

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2022. november 20. 7:12

Lale és Gita Sokolov története olyan, mint amikor kinyílik egy virág egy lebombázott város romjain. Közös életük a XX. század legsötétebb időszakában kezdődött, a reménytelenség és a halál árnyékában. Történetük pedig évtizedekig titok maradt, még gyermekük előtt is.

Gita és Lale szomorú körülmények között kezdődő, különleges szerelméről Heather Morris, Ausztráliában élő új-zélandi író számolt be könyvében, amit már ötven nyelvre lefordítottak.

Azt mondta nekem, »el akarom mesélni annak a lánynak az életét, akinek számokat tetováltam a karjára, és akibe azonnal beleszerettem, amikor belenéztem a szemébe. Szeretném, ha ezt a fiatal lányt, Gittát, mindenki megismerné«

– idézte fel a szerző a Fókusznak az első beszélgetését Laléval.

Szerinte a férfi hitt abban, hogy ha valaki elolvassa a könyvet, soha többé nem lesz holokauszt, és nem lesz népirtás. Heather Morris könyve óriási szenzáció volt, hiszen a regény 2018-as megjelenéséig teljes homály fedte azt, hogy ki volt az auschwitzi tetováló.

„Én tetováltam a bal karjára a számát, és ő beletetoválta az ő számát az én szívembe” – az auschwitzi tetováló szerelmének története
Heather Morris író. Fotó: RTL Fókusz

Az írónak egy barátnője beszélt arról, hogy ismer egy fiút, akinek meghalt az anyja, és az özvegy édesapa, aki Melbourne-ben él, szeretné valakinek tollba mondani közös történetüket. A férfinak egyetlen nagyon fontos feltétele volt: az illető nem lehetett zsidó származású.

Úgy gondolta, nincs olyan zsidó, akinek ne lett volna hatással az életére így, vagy úgy a holokauszt. Azt mondta: »hogyan is mondhatnám el olyasvalakinek az én történetemet, akinek már megvan a sajátja, aki érintett?«.

Lale a környezete előtt is titkolta múltját, attól félt, hogy náci kollaboránsnak tartják majd, olyasvalakinek, mint aki az SS-nek segített. Pedig ez nem is állhatott volna távolabb a valóságtól. 1942-ben, 24 évesen került Auschwitz-Birkenauba. Nem sokkal a táborba kerülése után súlyosan megbetegedett. Később egy francia fogoly segített neki, aki tetováló volt. Lale lett az asszisztense, majd miután a francia férfi eltűnt, valószínűleg megölték, ő lett a tábor fő tetoválója. 1943. február 22-től tértek át Auschwitzban a bal alkarra tetoválásra. Azok kaptak tetoválást, akiket nem küldtek egyből a gázkamrákba. 

Lale száma a 32407 volt.

A számok a táborba érkezés időpontját jelezték, illetve azt, hogy melyik vonattal hozták, és hogy milyen nemzetiségű volt az illető.

Amit a férfi látott, abba csak maroknyi fogoly kaphatott betekintést. Különleges helyzete miatt kizárólag az SS politikai részlegének tartozott számadással, ezért viszonylag szabadon mozoghatott a táborban. Szinte mindenütt járt: a cigányok barakkjában lakott, ott dolgozott, ahol a szelekció történt, naponta betért az irodába, kapcsolatot tartott foglyokkal, kápókkal, bejáró lengyel munkásokkal egyaránt. Hat nyelven beszélt, megfordult Mengele részlegében, megjárta a büntetőbarakkot, látta a gázkamrákat, a rablás és megsemmisítés teljes futószalagját. Korábban úgy fogalmazott, munkája miatt ő egy kis lépéssel távolabb került a közvetlen halálraítéltektől.

Heather Morris sok holokauszttúlélővel beszélt pályája során, sokan azt mondták neki, a táborban csak vonszolták magukat, olyanok voltak, mint az élőhalottak. Laléval azonban más volt a helyzet:

ő éberen figyelte, mi történik körülötte, hogy életben maradjon, és hogy életben tartsa Gitát.

Gita Fuhrmannova 18 évesen került a táborba, Szlovákiából deportálták. Két lánytestvére halt meg, két bátyja partizánként túlélte a háborút. Lale pedig a felvidéki Korompán született, a háború előtt egy áruházat vezetett, és ahogy az írónő mesélte, nagyon jó emberismerő volt. Állítása szerint ez a képessége segített neki abban, hogy titokban plusz élelmiszereket, csokit, gyógyszereket szerezzen a társainak és szerelmének.

A férfi azt mondta az írónőnek, hogy a háború előtt sok barátnője volt, mindegyiket szerette, de úgy igazán egyiket sem. Gitáról azonban az első perctől fogta tudta, hogy ő lesz a nagy Ő. A fiatal lány szeméből sugárzó dac és erő teljesen megbabonázta.

Lale a 34902-es számot tetoválta Gita bal karjára. 

Amikor Morris találkozott Laléval, ő 87 éves volt, a felesége pedig már nem élt. Szerelmük 60 évig tartott.

Egy asztalnál ültünk, egymás mellett, ő mesélt, de sosem nézett rám, a fejét mindig lehajtotta. Mindig azt mondta nekem, gyorsan kell dolgoznom, mert Gitával akar lenni

– mondta a Fókusznak a szerző, aki 3 éven át hallgatta Lale történeteit. Az írónő később szakértőkkel együtt mindent ellenőrzött, és a fellelhető iratok alapján minden úgy volt, ahogy Lale mondta. Időközben pedig nagyon jó barátok lettek, Heather Morris a családjának, férjének és három gyermekének is bemutatta főhősét.

Először színdarabot akart írni a pár életéről, aztán regény lett belőle. A könyv olyan fordulatokkal ér véget, ami fikciónak tűnhet, pedig valóban megtörtént. A szovjet csapatok megérkezése előtt a németek elkezdték a táborokat felszámolni, megölték vagy elszállították a foglyokat. Gita és Lale útjai szétváltak. A férfi visszament Korompára, ahol lánytestvérét életben találta, és a házukat sem sajátította ki senki. Később testvére orosz férjének a nevét vette fel, így lett Eisenbergből Sokolov. Testvérének mesélt a szerelméről, a nő pedig biztatta, hogy induljon el Pozsonyba, ahova sok menekült érkezik, hátha megtalálja.

„Volt egy lova meg egy szekere, és egy hétig mindennap kiment a vasútállomásra. A túlélőkkel teli vonatok folyamatosan jöttek Lengyelországból és más országokból. Jött-ment, kérdezősködött, hogy ismeri-e valaki Gitát. Egy hét után, miután rendszerint ott aludt a vasútnál, valaki azt mondta neki, hogy Pozsonyban van a Vöröskereszt-iroda, oda írattassa fel a nevét, de láthatja azt is, kik regisztrálták már magukat. 

Elindult az állomásról az iroda felé, Gita pedig épp akkor sétált arra az utcán két barátnőjével

– számolt be a csodával határos találkozásról Morris. Lale ott helyben megkérte a nő kezét, ő pedig igent mondott. Pozsonyban kezdték újra az életüket, a férfi kiváló üzleti érzékének köszönhetően kellemesen éltek, de a hatóságok számára kiderült, hogy a férfi nagyobb összegeket szerez és küld az akkor születő Izrael javára, ezért lecsukták. Innen a felesége szabadította ki, majd elmenekültek az országból, és végül Ausztráliában telepedtek le 1948-ban. 

„Én tetováltam a bal karjára a számát, és ő beletetoválta az ő számát az én szívembe” – az auschwitzi tetováló szerelmének története
Gita és Lale egyetlen fiukkal. Fotó: RTL Fókusz

Halála előtt azt tervezte, hogy visszatér Auschwitzba Heather Morrisszal. Az írónő nem igazán értette, miért akar a férfi visszatérni a szörnyűségek helyszínére, de Lalét az érdekelte, hogy megvan-e még a hármas krematórium előtti betonlépcső. Azt mondta:

vissza kell mennem, és fel kell rá állnom. Bocsánatot akarok kérni attól a másfél millió embertől, akiket nem tudtam megmenteni.

Felelősnek érezte magát, amivel az író mélységesen nem értett egyet. Végül az utazás előtt két hónappal a férfi agyvérzést kapott, Heather Morris pedig ott volt a halálos ágyánál, utolsó óráiban is. Lale Sokolov, azaz Ludwig Lale Eisenberg 2006. október 31-én hunyt el, 90 éves korában, három évvel túlélve élete szerelmét. Morris végül egyedül ment el Auschwitzba, 2018-ban.

Megtaláltam a hármas krematóriumot, látni lehetett a gázkamra romjait, a krematóriumot mögötte, és ott volt a beton lépcső. Össze kellett szednem minden bátorságomat, hogy felálljak arra a lépcsőre, de megtettem, és elmondtam azt, amit ő szeretett volna – bár én nem éreztem őt felelősnek semmiért.

#Fókusz#Külföld#holokauszt#lale sokolov#gitta sokolov#auschwitz#tetováló#ma

Címlapról ajánljuk