Fókusz

Farkas Alexa: Nem kell normálisnak venni a bántalmazást – Alexa kiskamasz volt, mikor állami gondozásba került

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2022. október 10. 19:51

Amikor 2013-ban felbukkant az Éjjel-Nappal Budapestben, az egzotikus külsejű gyönyörű lányról senki nem tudta, hogy súlyos gyermekkori traumákkal küzd.

Alexa vegyes házasságból született, anyukája félig kínai, félig mongol, apukája magyar. Azt mesélte, nehezen jöttek ki egymással, apukáját keménykezűnek írja le, többször megütötte Alexát, akit anyukája itt hagyott Magyarországon az édesapjának. Sokszor ment úgy iskolába, hogy verés nyomai borították a testét. Kiskamasz volt, amikor állami gondozásba került.

Az állami intézményt nem éreztem negatívnak. Nagyon jó volt, hogy végre nem gyomorideggel kell hazamenni, hogy vajon most miért fogsz kapni otthon.
 

A nevelőotthon biztonságot és rendszer hozott az életébe, mert nem egyszer kellett a korához képest sokkal nehezebb feladatokat ellátni a háztartásukban.

Ma Magyarországon 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban. Az SOS Gyermekfalvak online felmérése szerint az emberek 7 százaléka úgy gondolja, hogy maga a gyerek tehet arról, hogy otthonba kerül. Ezt a fajta előítéletet Alexa is megtapasztalta.

Nagyon sokszor kaptam, hogy nem szeretné az adott szülő, hogy velem barátkozzon a gyerek.
 

Arról is beszélt, a szülők azzal gúnyolták őt, hogy lelencgyerek. Nagyjából egy évet töltött otthonban, majd a nagymamájához került, pár évre rá pedig édesanyja is visszaköltözött Magyarországra. Alexa szerint a viszonyuk soha nem lesz klasszikus anya-lánya viszony, de ő már megbocsátott. Úgy gondolja, édesanyja nem volt elég erős ahhoz, hogy kiálljon értük és egyszerűbb volt neki elmenekülni ebből a helyzetből, de ezért már nem tud rá haragudni. Hosszú út vezetett odáig, hogy feldolgozza a gyermekkori traumát. Volt egy időszak, amikor különböző függőségekkel is küzdött, és nagyon nehezen alakított ki bárkivel is bizalmi kapcsolatot.

Mindenhol azt kerestem, hogy legyen egy családom. Mindenhol.


Sokszor nem is az adott embert szerette, hanem a körülményeit, de ezzel csak magát csapta be. Mostanra már úgy érzi, túl van a nehezén. Férjével mentális egészséggel foglalkoznak, másoknak próbálnak segíteni. Így került kapcsolatba az SOS Gyermekfalvakkal is.

Farkas Alexa: Nem kell normálisnak venni a bántalmazást – Alexa kiskamasz volt, mikor állami gondozásba került
Farkas Alexandra

Felmérések szerint minden hetedik ember ódzkodik attól, ha gyermeke párja állami gondozott lenne. Az SOS Gyermekfalvak munkatársai eltökélten küzdenek, hogy ezeket az előítéleteket lebontsák. Alexa is élete legjobb döntésének tartja, hogy nem nyugodott bele abba, hogy egy bántalmazó családban kell élnie.

Nem kell normálisnak venni a bántalmazást, nem kell normálisnak venni azt, hogy neked valami nem jó az életben. Igenis tudsz rajta változtatni. Vannak megfelelő szervezetek, vannak olyan segítségi formák, hogy ha te azt kéred, akkor igenis segíteni fognak neked.

#Fókusz#Videó#Éjjel-Nappal Budapest#Farkas Alexandra#állami gondozás#sos gyermekfalvak

Címlapról ajánljuk