Fókusz

„Most már könnyebb, hogy semmilyen veszély nem jön az ég felől” – kínzókamrákat is találtak az orosz megszállás alól felszabadított ukrán területeken

Forgó ViktorForgó Viktor

2022. szeptember 14. 20:13

Már az orosz állami médiában is elismerik az inváziós erők súlyos vereségét Kelet-Ukrajnában. A katonai kudarc miatt egyre többen követelik nyíltan Vlagyimir Putyin lemondását. Több mint kétszáz napja támadta meg Oroszország Ukrajnát, most úgy tűnik meglepte őket, hogy az ukrán haderő milyen jelentős területet volt képes visszafoglalni. És, ahogy korábban, úgy most is előkerültek az orosz katonák visszaéléseire utaló jelek. 

Az orosz hadsereg részleges összeomlását és menekülését hozta az elmúlt napok ukrán ellentámadása. Ez a több, mint 200 napja tartó háború eddigi leglátványosabb ukrán sikere, még akkor is, ha a harcok végét még nem hozta belátható közelségbe.

Az ukrán csapatok által felszabadított Balaklia lakói, ha éppen segélyszállítmány érkezik, kétségbeesetten igyekeznek felhalmozni azokat a készleteket, amelyeket már régóta nélkülözniük kellett. A Harkiv keleti részén található város márciustól egészen mostanáig, több, mint fél éven át volt az oroszok kezén.

Most már könnyebb, hogy semmilyen veszély nem jön az ég felől

– mondta egy helyi kisfiú.

Az ukrán hatóságok most azt vizsgálják, hogy az orosz csapatok milyen atrocitásokat követtek el a civilek ellen.

A regionális rendőrség szerint az oroszok kínzókamrákat állítottak fel a helyi rendőrségen, ahol rendszerint legalább 40 embert tartottak fogva.

A nyomozás egyik vezetője azt nyilatkozta: Felírták a falakra, hogy hány napot töltöttek itt fogva. Egy ember 72 napot írt.

Messze még a háború vége

Balaklia volt az első nagyváros az ukrán offenzívában, amit sikerült visszafoglalni. Az ellencsapás kiemelten fontos szakasza a harcoknak, még ha ettől nincs is belátható közelségben a háború vége.

Ez egy olyan fordulat, ami azt jelzi, hogy az ukránok képesek területeket visszavenni. Nem gondolom, hogy már arról beszélhetnénk ebben az esetben, hogy fordulat történt magában a háború menetében, de ez egy jó példa arra, hogy az ukránok igenis képesek ellentámadást folytatni

– mondta Tálas Péter, biztonságpolitikai szakértő.

A múlt héten indított észak-keleti offenz íva váratlanul érte az oroszokat, mert ők máshol számítottak az akcióra. „Amit jobban hangsúlyoztak, és amit erőteljesebben kommunikáltak az a herszoni terület volt, tehát a déli terület. Ott egyébként láthatóan nagyon erősen és régóta kommunikálták, hogy itt lesz egy ellentámadás és ennek hatására valószínűleg az oroszok átcsoportosították ide az erőiket és az ukránok ezzel szemben gyakorlatilag Harkiv környékén egy ilyen 3000 négyzetkilométeres területet foglaltak vissza viszonylag könnyen.”

Szakértők szerint a sikeres ukrán ellentámadás felfedte az orosz erők rendszerszintű gyengeségeit, de az Ukrajna rendelkezésére álló nyugati technika fontossága is megmutatkozott. 

Hogy mekkora ukrán erőt vetettek be az offenzívához, azt nem lehet tudni, az viszont bizonyos, hogy a tüzérségi előkészítésben nagy szerepet játszottak a nyugatról érkező fegyverek.

Folyamatos párbeszédet folytatunk az ukrán partnereinkkel, hogy lássuk, mik az igényeik a különböző helyszíneken. És ahogy ez az ellentámadás is bizonyítja, a rendelkezésükre álló eszközök nagy hatással voltak, hogy megváltoztassák a dinamikát a csatatéren

– nyilatkozta a Pentagon sajtótitkára.

Belebukhat ebbe Putyin?

Az észak-keleti orosz kudarc miatt orosz katonai körökben nagy a háborgás, a napokban szentpétervári és moszkvai tisztségviselők Vlagyimir Putyint is lemondásra szólították fel. Egy orosz ügyvéd és ellenzéki emberi jogi aktivista szerint Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök lehet az utódja, azonban Tálas szerint nincs sok esély Putyin távozására.

Megtanulta már ez a rendszer kezelni a társadalmi elégedetlenség különböző dolgait, ezért nevezzük egy ilyen autoriter rendszernek. Azt gondolom, hogy az elit még Putyin mellett áll elég határozottan

– mondta a szakértő.

Ebben lehet, hogy az is szerepet játszik, hogy Putyin kritikusai közül többen is furcsa körülmények között haltak meg. Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, múlt héten egy orosz oligarcha esett vízbe a jachtjáról Vlagyivosztok közelében. Ivan Pecsorin felelt az orosz sarkvidéki területek olaj és gázmezőinek hasznosításáért, illetve a keleti térség légi iparában is vezető pozíciót töltött be.

#Fókusz#Videó#orosz-ukrán háború#tálas péter#ukrajna#invázió#putyin

Címlapról ajánljuk