Fókusz

Van olyan szállás a Balatonnál, ahol egymillió forintnál többet is kérhetnek egy egyhetes nyaralásért

Jász ZoltánJász Zoltán

2022. június 29. 19:10

Elmentünk a strandokra is: ott sem lehet 30 ezer forint alatt kihozni egy négyfős család egy napját, mert a belépők, az étel és az ital ára is kilőtt a magasba. 

Tele voltak az újságok az elmúlt hetekben az egekbe szökő balatoni árakkal: a cikkek szerint minden drasztikusan drágult és drágul most is folyamatosan. Szombaton autóba pattantunk és leutaztunk a Balatonra, hogy megnézzük, hol, mennyiért tudunk strandolni, enni, inni, fagyizni és megszállni az északi, valamint a déli parton. 

Balatonakarattyán kezdtük a napot

Ez egy budapestiek által is kedvelt strand, ez van a legközelebb a fővároshoz. Most szinte csak magyarok vannak itt, Nyugat-Európa legtöbb országában ugyanis még nem kezdődött el a nyári szünet. Itt a belépőjegyek is kifejezetten barátinak számítanak. 

A felnőtt napijegy 700 forint, míg a családi belépő ára 1600-2000 forint között mozog.

Július elején szinte minden balatoni strandon emelik a belépők árát: Akarattyán 700-ról 1000 forintra, a diákjegy pedig 400 helyett 500 forintba kerül majd. 

Van olyan szállás a Balatonnál, ahol egymillió forintnál többet is kérhetnek egy egyhetes nyaralásért

Varga Gyula strandüzemeltető azt mondta:

A rezsi- és energiaköltségek folyamatosan nőnek, ugyanakkor a dolgozóimnak is olyan bért kell adnom, hogy megérje nekik idejönni. Mivel mindennek emelkedik az ára, így nekünk is be kell hozni, hogy a strand ne deficites legyen, hanem tudjon működni.

Benéztünk a strand egyik büféjébe is, ahol az üzemeltető azt mondta, idén már kétszer emeltek árat és még csak június van. És várható még egy 10 százalékos áremelés.

A palacsinta 300-ról 400 forintra drágult, a hekk 500-ról 600 forintra. 

De a szomjunkat is drágán olthatjuk. A sörök és üdítők már így is átlagosan 15-20 százalékkal drágultak, egyes beszállítók szerint még ugyanekkora áremelkedés várható.

Kicsit arrébb, Balatonkenesén 

már 1200 forint egy belépő. A heti bérlet 6000, a havi 24 ezer forint. A penzcentrum.hu kimutatása szerint a legtöbb strandon 1000 és 1200 forint között vannak a jegyárak. A legdrágábban a balatonfüredi Esterházy strandon fürödhetünk, ott 1700 forintot kérnek egy jegyért. Valamint a tihanyi Plage 18 strandon, ahol 10 ezer forintba kerül egy belépő. Egyelőre.

Van olyan szállás a Balatonnál, ahol egymillió forintnál többet is kérhetnek egy egyhetes nyaralásért

A kenesei strandbüfékben is nőttek az árak, az alapanyagok és az energiaárak emelkedése miatt átlagosan 40 százalékkal. A brutális növekedés miatt egyre többen érkeznek hűtőtáskával a strandra. Az egyik strandoló szerint visszatértünk a 90-es évek elejére:

Akkor volt ez divatos, hogy mindenki hozta magával a rántott húsos szendvicset, az előre becsomagolt elemózsiát, italokat, hasonlót. Most is ez van.

Van olyan szállás a Balatonnál, ahol egymillió forintnál többet is kérhetnek egy egyhetes nyaralásért

Ha egy négytagú család eljön strandolni, belépőkkel és ebéddel együtt akár 30-35 ezer forintot is fizethetnek. 

Ezt azt jelenti, hogy egy hét balatoni strandolás – szállás nélkül – belekerül legalább 200 ezer forintba. 

Az egyik büfé üzemeltetője azt mondta, ez egy mellbevágó áremelés volt, amit a Balaton partján mindenki kénytelen volt meglépni.

Látszik az embereken, hogy nem esik jól nekik, de nekünk sem.Elfogadónak tűnik mindenki és megérti, hogy ez nem a vendéglátó rosszfejsége, hanem egy olyan helyzet, amihez viszonyulnunk kell.

A kenesei strandon egy gombóc fagyi 400 forint, de sok helyen 450 vagy 500. Ráadásul néhány nap múlva ezt is emelik. De a vízibiciklizés vagy a sporteszközök bérlése is luxus lehet már egyeseknek. A hatszemélyes vízibicikli kölcsönzése egy órára 5200 forintba kerül.

A legdrágább szállások

Több mint egymillió forintért is kínálnak szálláshelyeket az idei szezonra a Balatonnál. Az egyik internetes szálláskereső 13 olyan szállást kínált, amelyek augusztus közepén, hat éjszakára két felnőttnek és egy gyermeknek több, mint egymillió forintba kerülnek. 

Tihanyban például 1 millió 118 ezer 795 forintért szállhattunk volna itt meg, akciósan! 

Kívülről nem látszik az amúgy felújított, a szocializmusban Fanta Büfének hívott épületen, hogy luxushotel. 18 luxusapartmanjuk van, mindegyik 65 négyzetméter, plusz terasz, és mindegyik szoba a Balatonra néz. Bár az árak sokkolók, az apartmanokban most is teltház van, francia, orosz, angol, kínai és szlovák, turisták vannak itt a magyarok mellett.  Az üzemeltető azt mondja, sokan két hétre jönnek ide pihenni, és az sem ritka, hogy a vendégek jachttal érkeznek. 

Van olyan szállás a Balatonnál, ahol egymillió forintnál többet is kérhetnek egy egyhetes nyaralásért

Jelenleg a legdrágább ajánlatot az idei nyárra, két fő, egy gyerek, hat éjszakára, egy balatonszemesi, 68 négyzetméteres apartmantól kaptuk, ahol 1 millió 800 ezer forintért lehet megszállni, ellátás nélkül. 

Egyébként hajókázni, vitorlást bérelni, biciklit kölcsönözni, fesztiválozni, sőt horgászni is jóval többe kerül a Balatonnál, mint tavaly ilyenkor.

Siófok

Siófokon Haraki Hayan étterme már 29 éve nyitva, de most éli a legnehezebb időszakát. Itt átlagosan 20 százalék volt tavaly óta az áremelkedés és még várható még egy egyszeri 5 százalék. Azaz egy családnak legalább egy 1000, 1500 forinttal többe kerül itt egy ebéd, mint 2021-ben. 

Van olyan szállás a Balatonnál, ahol egymillió forintnál többet is kérhetnek egy egyhetes nyaralásért

A tulajdonos szerint szembetűnő, hogy míg a pandémia utáni két évben az embereket nem érdekelték az árak, csak jöttek, ettek és jól érezték magukat, ma már egyre többen szeretnék tudni fizetés előtt, hogy mi mennyibe kerül.

De vajon megéri ilyen árak mellett a Balatonon nyaralni? Sokan azt mondják, hogy ennyi pénzből el is lehet menni egy repülős nyaralásra mondjuk Görögországba, Olaszországba, vagy éppen Ciprusra. 

Haraki Hayan szerint  külföldön sem sokkal jobb a helyzet.

A drágulás most nem csak itt van, hanem mindenhol a világon szerintem. Igen, drága a Balaton, de mindenhol drága. Pest is és az utolsó falu is drága már szinte. 

Hogy milyen lesz az idei balatoni szezon, egyelőre még nem tudni. Az viszont tény, hogy több pénzt kell magunkkal hozni ide, mint a tavalyi nyaraláskor.

A csodásbalaton.hu weboldal készített idén egy lángos-árkörképet, e szerint a sima lángos Balatonberényben a legdrágább: 1050 forint és Balatonszárszón a legolcsóbb, ott 700. A sajtos-tejfölösért Csopak, Zamárdi és Balatongyörök strandjain kell fizetni a legtöbbet, 1600 forintot, a legkevesebbet pedig Balatonakarattyán, 900 forintot. 

#Fókusz#balaton#árak#drágulás#legdrágább szállás

Címlapról ajánljuk