Fókusz

Újratervezés: az utazási szakértő elmondja, kivárni vagy azonnal foglalni érdemes a 400 forintos euró mellett

Barva ÁdámBarva Ádám

2022. június 14. 21:05

Ugyan sohasem ad okot örömre, ha kevesebbet ér a pénzük, most különösen rosszkor, a nyaralási főszezon kezdetén romlik a forint.

Hol vannak már azok az idők, amikor a forint-euró árfolyam történelmi mélypontját a 300 forintos lélektani határ jelentette. A 400 az új 300, de minden rosszban van valami jó: hosszú évek után újra kerek számmal szorozhatunk, és könnyebben kiszámolhatjuk fejben, hogy hány forintot fizetünk egy 12 eurós pizzáért kedvenc olaszországi éttermünkben.

„A forint gyengülésének következtében egy nyaraláson szinte az élet minden pillanatában érezni fogjuk azt, hogy kevesebbet kapunk a pénzünkért. És ez persze nem csak a szobafoglalásnál jelentkezik, hanem akkor is, amikor elmegyünk ebédelni, vacsorázni, szeretnénk megnézni egy nevezetességet, és belépőt akarunk vásárolni, vagy éppen szuvernírboltba látogatunk el” – mondta a Fókusznak Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő.

Sohasem ad okot örömre, ha kevesebbet ér a pénzük, de most különösen rosszkor, a nyaralási főszezon kezdetén romlik a forint. Ez pedig a már lefoglalt nyaralásokat is érintheti, az irodák szeretnék érvényesíteni áraikban az árfolyam változását. Egy kormányrendelet szerint az utazási irodák ezt csak részben tehetik meg, legfeljebb 8 százalékot emelhetnek a már lefoglalt nyaralások árán, legkésőbb 20 nappal az indulás előtt. Ha az áremelkedés meghaladja a 8 százalékot, az utasok felmondhatják a szerződést.

A közvetlenül foglalt szálláshelyek ára euróban – vagy az adott ország devizájában – van megadva, így ennek ára értelemszerűen nem nő, a forint gyengülése miatt mégis többe kerül a magyar vendégeknek.

Márpedig nem könnyű most forintnak lenni. A mostani 400-as árfolyammal szemben február 14-én még csak 357, éppen 1 évvel ezelőtt pedig csak alig több, mint 350 forintot kellett fizetni egy euróért. 

Ha egy 4 fős család július közepére például 1540 euróért foglal szállást, az a hétfői átlag középárfolyamon számolva több mint 610 ezer forintba kerül, egy évvel ezelőtti árfolyamon számolva viszont 60 ezerrel kevesebb.

De sajnos nem csak a forint romlása, hanem egyéb tényezők miatt is számolhatunk áremelkedéssel. Az egész világban inflációs hatás van, az orosz-ukrán háború is felfelé hajtja az árakat, úgyhogy aki korábban foglalt, az vélhetően még kedvezőbb áron tette ezt meg, de ha most ébredt valaki, már magasabb árakra számíthat. A magyarok által kedvelt célterületeken az elmúlt időszakban nagyjából 20-25 százalékkal drágultak a szállások.

De vajon érdemes várni, reménykedve abban, hogy észhez tér a forint, vagy jobb minél hamarabb lefoglalni a szállást?

Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák szóvivője nem várna. 

Én mindenképpen azt mondom, hogy mielőbb foglaljanak. Mielőbb. Már csak azért is, mert itt függetlenül az árfolyamingadozásoktól a helyek nagyon fogynak. Úgyhogy, aki külföldre szeretne menni, az mindenképpen mielőbb, tehát már az elkövetkezendő 1-2 hétben nézzen utána, járjon utána, foglaljon 

– mondta a Fókusznak.

Nekünk ugyan sovány vigasz, de sokan jól járnak a forint romlásával: az ide utazó külföldiek. Ők ugyanis eurójukért most több forintot kapnak, mint korábban bármikor.

#Fókusz#nyaralás#gyenge forint#euró#rtl#árfolyam#drágulás

Címlapról ajánljuk