Fókusz

Alattomos és nehezen kimutatható betegség a petefészekrák, ezekre a tünetekre érdemes odafigyelni

Virágh OrsolyaVirágh Orsolya

2022. május 10. 19:40

Nagy-Tóth Ildikó 10 éves túlélő már, Király Gabriellát több mint 20 éve műtötték petefészek-daganattal, Nádai Anikónál pedig másfél éve fedezték fel, hogy méhnyakrákja van. Erős nők mondják el történeteiket, mindannyiuknak volt már gyerekük, amikor szembesülniük kellett a szikár és visszavonhatatlan diagnózissal. 

2013-ban nagy vitát kavart, amikor Angelina Jolie mindkét mellét eltávolítatta. Egy videót is megosztott előtte, melyen testvérével és édesanyjával látható, aki fiatalon, 57 évesen halt meg petefészekrákban. Amikor kiderült, hogy Angelina is hordoz egy BRCA1 nevű hibás gént, ami miatt 87 százalék esélye van a mellrákra, nem hezitált. Nem sokkal később pedig a petefészkét is kivetette, mert a génmutáció erre a ráktípusra is hajlamossá teszi. 

A petefészekrák világnapján szakemberek, túlélők próbálják arra felhívni a figyelmet, hogy ez a ráktípus sajnos nem megelőzhető. Nincs rá szűrővizsgálat, nem létezik sehol a világon olyan módszer, amivel időben kimutatható. 

Ez a ráktípus egy nagyon nehezen felismerhető betegség, hiszen a betegség korai stádiumában nem specifikus tünetek jelentkeznek, hanem olyanok, amelyek könnyen általánosíthatóak, és összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. 

A leggyakoribb tünete a hasi puffadás és a teltségérzet. 

A petefészekrákos betegeknek nagyjából 70 százaléka már III-as és IV-es stádiumban – későn, rossz kilátásokkal – kerül orvoshoz.

Tóth Icónak is nőgyógyászati daganata volt, nála méhnyakrákot diagnosztizáltak, amikor az egyik kislánya 4 éves, a másik mindössze két hónapos volt. Azonnal megműtötték, de már nyirokcsomóáttétet is találtak nála, így sugár- és kemoterápiás kezelést is kapott. Miután kigyógyult a rákból, létrehozta a Mályvavirág Alapítványt. Egyfajta missziója lett, hogy nőgyógyászati daganatokkal kapcsolatban edukálja a nőket. 

Iszonyú fájdalom volt belegondolni hogy hátrahagyok egy négyévest és egy két hónapost. Ez volt a legrosszabb rész. Amikor gyereked van, azért szörnyű, de ha még nincs, akkor azért, mert nagyon sok esetben a fertilitásunkat elveszítjük.

Király Gabriellánál semmi jele nem volt a petefészekráknak, New Yorkban éltek, három gyereke tizenéves volt éppen. Gabinak mindössze 20 százalék esélye volt meggyógyulni. Neki sikerült. Azt mondta, a hüvelyi ultrahang az egyetlen eljárás, amivel még időben kimutatható a daganat.

Magyarországon évente 1200 nőt diagnosztizálnak petefészekrákkal, és mivel nincs szűrővizsgálat, nincs korai diagnózis, 700-an belehalnak a betegségbe.

#Fókusz#rák#nádai anikó#petefészekrák#rtl#méhnyakrák#angelina jolie

Címlapról ajánljuk