Fókusz

Putyinnak tanult mintái vannak a stresszlevezetésre, amit gyakran láthatunk

Czakó JózsefCzakó József

2022. március 23. 18:07

2000 óta – 4 év megszakítással – Putyin az Orosz Föderáció elnöke, immár 18 éve gyakorolja a hatalmat. Mandátuma 2024-ig tart. De mit mutat az egykori KGB tiszt kommunikációja és testbeszéde? És múltbéli viselkedéséből tudunk-e következtetni a jövőbeli tetteire?

Putyin pszichológiai szempontból a mai napig egy rejtély. Sziklay Bence profilozó egy 2008-as Pentagon elemzésre utal, amely szerint Putyin egy „neurológiai rendellenességben” szenved, amely még születése előtt alakult ki. Eszerint Asperger-szindrómája van, ami az autizmus spektrumán található, de ennek bizonyítására személyes vizsgálat kellene, ami teljesen kizárt.

Putyin profiljáról az elemzők egyetértenek abban, hogy az orosz nép megmentőjének tartja magát – ez lett az identitása. Bizonyos esetekben nem képes önkontrollra, ha nyilvánosság előtt sértik meg, vagy ellentmondanak neki, aránytalan agresszióval vág vissza.

Bár Putyin kiképzett KGB ügynökként sok mindent megtanult mégsem képes mindent elrejteni. Stresszlevezetésre két tanult viselkedésmintája van, amit gyakran láthatunk szereplésekkor.

Mozgatja a lábfejét, KGB suliban szokták tanítani, hogy a legkevesebb jelét adjuk annak, hogy feszültek vagyunk, ezért ha már vezetjük le a feszültséget, akkor olyan helyen vezessük le, ahol kevésbé látható.

 

Ezen kívül a kezét is gyakran használja stressz levezetésre, behajlított ujjak vagy majdnem ökölbe szorított kéz is ennek a jele. A profilozó azt mondja, a háború, vagy ahogy a propaganda szól, a különleges katonai művelet bejelentése óta az elnök viselkedése észrevehetően megváltozott. Lelkiállapotáról is sokat elárul ez.

Sokkal merevebb lett egyébként a testbeszéde, általában véve az szokott lenni, minél kényelmesebbek vagyunk, minél boldogabbak vagyunk vagy stresszmentesek vagyunk, annál folyékonyabb a kommunikáció. Minél stresszesebb az ember, annál inkább merevebb annál inkább jön át hozzá az erő.

 

Az orosz elnök, szívesen mutogatja magát különböző férfias tevékenységekben, ezzel is erejét demonstrálja, személyiségében nárcisztikus jegyek is megfigyelhetők, ebben is egyetértenek az elemzők. Ugyanakkor Sziklay Bence szerint tetteiben és testbeszédében nincs ellenmondás, amit csinál, annak meg van győződve az igazságosságáról.

Sokaknak feltűnt még a háború előtt, hogy Putyin extrém méretű tárgyalóasztalnál találkozik külföldi politikusokkal. Például Emmanuel Macron francia elnökkel. A profilozónak erre is van elmélete.

Spekulációk vannak arra, hogy fél a koronavírus-fertőzéstől, spekulációk vannak arra, hogy előtört rá a paranoia, és attól fél, hogy meg fogják ölni, ezért ül háttal az ablakoknak, hogy ne tudjanak a háta mögé menni, míg mondjuk az én véleményem az az, hogy valószínűnek tartom, hogy nagyon súlyos beteg, vagy halálos betegségben szenved.

 

Mennyire lehet indokolt a paranoia, a merénylettől való félelem? Szakértőnk szerint nem zárható ki egy támadás, amely az elnök életére tör.

Putyin kapcsán megszólalt a Testbeszéd című világhírű könyv szerzője Allan Pease. Ő 1991-ben tréningezte is az akkor 39 éves Putyint. Pease szerint az elmúlt hetekben Putyin testbeszéde jelentősen megváltozott: már nem tűnik magabiztosnak, hanem inkább olyasvalakinek, aki távolságot tart mindenkitől. Valami jár a fejében. Nem akar emberek közelében lenni – mondja a világhírű kutató.

#Fókusz#Külföld#vlagyimir putyin#kreml#kgb#profil

Címlapról ajánljuk