Fókusz

A Nemzetközi Űrállomás évtizedes tudományos együttműködésbe is veszélybe került a háború miatt

Török ÁdámTörök Ádám

2022. március 17. 18:15

Az orosz-ukrán háború hatása úgy tűnik, nem csak a Földön, az űrben is kifejti a hatását: szakértők szerint végéhez közelít az évtizedes együttműködés és végleg elengedhetik egymás kezét a felek. 

A Nemzetközi Űrállomás, azaz az ISS története, a hidegháború enyhülésével és az űrverseny lezárultával kezdődött. A korábban fagyos viszony a Szovjetunió és az Egyesült Államok  között szintet lépett: a tudományos fejlődés érdekében hátra hagyták az ellentéteket és közösen fogtak az Szojuz-Apollo programba. A későbbi MIR, majd a Nemzetközi Űrállomás is ennek az eredménye.

Az ISS két évtizede kering 400 km-rel  a Föld fölött, és folyamatosan kutatásokat végeznek rajta az űrhajósok. A mikrogravitációban végzett kísérletek köszönhető több száz kutatás, ami például betegségek, így a tumorok kialakulását segített megérteni. Ez mind nem történhetett volna meg, ha nem tudtak volna békesen együtt dolgozni amerikai, orosz és más nemzetek tudósai. 

Van olyan projekt, ami az Oroszoszággal szemben hozott szankciók miatt biztosan jelentősen csúszik: ilyen az egymilliárd dolláros ExoMars küldetés

#Fókusz#tudomány#Tudomány-Tech#nemzetközi űrállomás#orosz-ukrán háború#rtl#mars

Címlapról ajánljuk