Fókusz

Itthoni fizetése hatszorosáért kezdett új életet Bangkokban egy szakközépiskolai énektanár

Kilyén TamásKilyén Tamás

2022. február 8. 18:30

A szomszédos Szlovákiában félmilliót, Franciaországban akár négyszer annyit is kereshet egy kezdő tanár, mint idehaza. Utánajártunk, mennyit keresnek a tanárok a világ különböző részein, és miért nyergel át annyi tanár a külföldi karrierre, akár iskolaigazgatóként is.

Thaiföldön az egyik legvonzóbb szakmának számít tanárnak lenni. Franciaországban a jómódú emberek közé tartoznak az oktatásban dolgozók, és a tanári bérek Szlovákiában is sokkal magasabbak, mint nálunk. Amerikában viszont sok tekintetben mostoha a tanárok helyzete. 

A Fókusz utánajárt, mennyit keresnek az általános vagy középiskolai tanárok a világ különböző részein, milyen a társadalmi megbecsülésük és a munkakörülmények az iskolákban. 

Múlt hétfőn országos pedagógussztrájkot tartottak a magyar oktatásban. A tanárok azért tiltakoztak, mert az elmúlt években egyre méltatlanabb helyzetbe kerültek. A fizetések alacsonyak, a terhelés nagy, jelentkező pedig nincs a megüresedett álláshelyekre. Egy budaörsi általános iskolában egy pályakezdő, négy éve itt dolgozó tanár havi 160 ezer forintot visz haza.

A szomszédos Szlovákiában egy pályakezdő alapfizetése 220 ezer forint körül indul. Erre jöhetnek még a szakképesítés alapján járó egyéb juttatások.

Egy több mint tíz éve tanító, diplomás tanár átlagosan 4-500 ezer forint között kereshet a szomszédban. 

Ennek ellenére a szlovákoknál is nagy gondot jelent a tanárhiány.  

Új életet kezdeni külföldön

Somogyi László 2015-ben, két évvel a nyugdíjazása előtt döntött úgy, hogy elhagyja az országot. A budapesti Berzsenyi Gimnázium igazgatója volt, de úgy érezte, az új oktatási rendszer ellehetetleníti a munkáját. Franciaországba, egy strasbourgi gimnáziumba ment, ahol matematikatanárként dolgozott. Kevesebb kötelező óraszámért sokkal nagyobb fizetést kapott, mint itthon igazgatóként. Végül nyugdíjba is ott ment. 

Franciaországban nettó 2000 euró körül indulhat a havi tanári fizetés, nyugdíj előtt viszont akár 3-4000 eurót is kitehet.

A pedagógusok bérszínvonaláról a világban az OECD készített felmérést 2020-ban. Itt Magyarország az utolsó helyen végzett a diplomás fizetések arányában. Nálunk az egyetemi végzettséggel rendelkezők átlagfizetésének mindössze 61 százalékát keresik a tanárok. 

Marshall Tamás iskolaigazgatóként dolgozik egy New Jersey állambeli kisvárosban, néhány mérföldnyire New York Citytől. Szülei 1956-ban menekültek el Magyarországról, így ő már az Egyesült Államokban született, és ott is végezte el az egyetemet. 

Az Egyesült Államokban egy hónapra vetítve kb. 3000 dollár, vagyis több mint 900 ezer forint a kezdő tanárok bére. Kalifornia és New York államokban viszont már évi 80 000 dollár lehet egy tapasztalt pedagógus fizetése, ez havonta kétmillió forintot jelent. Úgy tűnik, az Egyesült Államokban ez mégsem elég arra, hogy sokan válasszák ezt a pályát. 

A felmérések szerint a tanárként végzett diplomások kétharmada öt éven belül elhagyja a szakmát Amerikában, ezért hatalmas tanárhiánnyal küzdenek ott is. 

Ujházy Krisztina egy dunaújvárosi szakközépiskola ének-zene tanáraként döntött úgy másfél évvel ezelőtt, hogy férjével és kislányával együtt Bangkokba költözik. A thai fővárosban egy brit nemzetközi iskolában kapott állást, miután feltöltötte önéletrajzát egy tanárokat gyűjtő fejvadász cég honlapjára. 

Az itthoni fizetése hatszorosát kapja kint, és a lakhatási, egészségbiztosítási költségeit is az intézmény állja. 

Azt mondja, ahhoz képest, hogy Thaiföld fejlődő országnak számít, ott anyagilag és társadalmilag is megbecsülik a pedagógusokat. 

A magyar pedagógusok a múlt heti sztrájk után azt mondják, ha továbbra sem sikerül megállapodni a követeléseikről a kormánnyal, akkor márciusban folytatják a sztrájkot, de az már határozatlan idejű lesz. 

#Fókusz#pedagógus#pedagógus sztrájk#oktatás#tanárbérek#rtl#Belföld#tanár

Címlapról ajánljuk