Fókusz

Ruhában, menekülésre készen alszanak, mint a seregben – a kazahsztáni helyzetről mesélt egy ott élő magyar

Török ÁdámTörök Ádám

2022. január 7. 18:45

Robbanások, fegyverropogás és lángba borult épületek jellemzik a ma estét is Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban. A január 2-án kirobbant tüntetések rendkívüli gyorsasággal harapóztak el, és egyelőre nem látszik a vége. Az év elején a drasztikus üzemanyagár-drágulás miatt mentek utcára az emberek, majd rövidesen a kormány lemondását követelték. Egy ott élő magyar drámai helyzetről számolt be.

A Fókusznak sikerült felvennie a kapcsolatot egy magyar férfival, aki kisebb megszakításokkal már évek óta él Almatiban. A családjával a városközponttól távolabb lakik, de az erőszakos tüntetők már az ő otthonára is fenyegetést jelentenek. A szétszóródó, több ezres utcára vonulók közül ugyanis többen fosztogatásba, gyújtogatásba kezdtek.

„Tegnap be akartak törni a komplexumba egy ötös csapat, de azt sikerült elhárítani” – mesélte a Fókusznak Sebestyén Péter, majd hozzátette, nemrég volt egy lakógyűlés, ahol igyekeztek felkészülni. Egyebek közt gyógyszereket, kötszereket gyűjtöttek össze, mert attól tartanak, ma este komolyabb összecsapások is lehetnek.

Tegnap este is már lefüggönyözve, sötétítve volt mindenki. Ma azt mondták, hogy ha lehet, ne vetkőzőn senki, mint a katonaságnál, akcióra készen, tehát ruhában kell aludni

– mondta az Almatiban élő magyar férfi, aki a Fókusznak korábban arról beszélt, hogy napközben kevesebbet érzékelni a zavargásokból az ő környékükön, viszonylagos nyugalom van az utcákon. Ennek ellenére vásárolni, ügyet intézni szinte lehetetlen. A legtöbb üzlet bezárt, amelyik kinyitott, ott is hamar elfogyott az árukészlet.

Sebestyén Péter feleségével és két gyerekével nem tehet mást, mint vár egyelőre lesötétített otthonában. Bár van érvényes repülőjegyük, egyelőre megjósolhatatlan, mikor tudják elhagyni az országot, hiszen a tüntetők az Almati repülőteret is elfoglalták.

A kisebbik nem is aludt tegnap, aztán ma 3-ig aludt, és ma is hozta a nagy LEGO dobozát, mert hogy be vagyunk pakolva, hogy ha menni kell, akkor menni kell. Hozta a legoját, amit a szülinapjára kapott, és mondtuk neki, hogy ezt sajnos itt kell hagyni, és kérdezi, hogy miért. Egy gyereknek ugye egy jel, hogy itt komoly dolog van

– mondta Sebestyén Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki Facebook-posztjában arról írt, hogy a külképviseletek „folyamatosan kapcsolatban vannak az országban tartózkodó magyarokkal, jelenleg nem tudunk bajba került állampolgárról”.

A Fókusz teljes riportját erre a linkre kattintva nézhetik meg.

Nyitókép: Rohamrendőrök Almatiban 2022. január 5-én – Fotó: Vladimir Tretyakov / MTI / AP

#Fókusz#kazahsztán#almati#tüntetés

Címlapról ajánljuk