Fókusz

Ott voltunk, amikor Fa Nándor célba ért

Hubai AntalHubai Antal

2017. február 8. 18:15

Mikor kiderült, hogy Fa Nándor 63 évesen egyedül nekivág a világ legnehezebb földkerülő vitorlásversenyének, sokan kételkedtek a sikerében. Most, hogy célba ért, ezt talán nem ismerik be, pedig nem is tudják mennyire nehéz volt Nándornak helytállnia. Sok olyan pillanat volt, amikor csak jéghideg profizmusa segített neki, hogy ne adja fel.

93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc – azaz több mint három hónapig nem lépett szárazföldre, nem találkozott emberekkel és a szeretteivel – Fa Nándor célba ért a világ legnagyobb Földkerülő vitorlásversenyén, A Vendee Globe-on.

 

 

A verseny hivatalosan 39500 km hosszú, a széljárások, időjárás és áramlások miatt a magyar versenyző azonban végül 44 858 kilométert tett meg.

1985-ben a Szent Jupát nevű saját tervezésű és építésű hajóval kezdődött az óceáni kalandjai Fa Nándornak. A hajót Gál Józseffel együtt tervezték. Óceáni tapasztalat nélkül, az engedélyeket útközben megszerezve végül 700 nap alatt sikerült megtenniük a 70 ezer kilométeres távot. Az út során hallott a földkerülő versenyekről, ezért két év alatt újabb hajót épített és az Alba Regiával 1990-ben részt vett a BOC Challenge nevű földkerülő versenyen.

Újabb két évvel később indult először a Vendee Globe-on. Ez a világ legnagyobb, francia földkerülő vitorlásversenye, amelyet négyévente rendeznek meg. Nevét a francia Vendee megyéről kapta, L1Sables D’olonne kikötője a kezdő pont és itt van a cél is. A versenyről 300 tévéstáb tudósít. Ez hozta meg neki a világhírnevet 1992-ben, mivel ő volt az első külföldi vitorlázó, aki teljesítette a versenyt. Felborult a hajója, elszakadt a vitorlája, mégis az ötödik helyen ért célba.

1996-ban, a következő versenyen ismét próbálkozott, azonban egy daru leejtette a hajóját, ütközött útközben egy tankerrel végül pedig fel kellett adnia a versenyt. Ekkor elvesztette lelkesedését és motivációját és inkább családjával, gyerekeivel töltötte az idejét.

Miután a gyerekek már felnőttek, Nándor ismét kedvet kapott a versenyzéshez. 3 év alatt megépítette mostani hajóját a Spirit of Hungary-t és indult egy fiatal új-zélandi hajóssal, a Barcelona World Race nevű földkerülő versenyen 2014 decemberében. Már a rajtnál megrongálódott a vitorla, később pedig egy ütközésnél a kormányrúd. Társa varrta össze 4 öltéssel Nándor homlokát, miután árbocjavítás közben megsérült.   

A problémák ellenére 110 nap után célba értek. Nándor 13 kilót fogyott a verseny alatt. A hajó hibáit kijavították, teljesítette a Vendee Globe kvalifikációs versenyét, ami Amerikától Európáig tartott. Tavaly október 15-től november 6-ig pedig karanténban volt, amely kötelező a verseny előtt. November 6-án aztán elstartolt 29 hajó a kikötőből és elkezdődött a magányos verseny.

 

 

A Spirit of Hungary-val elég hátul kezdett, a Kanári szigeteknél aztán feljött a 21. helyről a 16.-ra. Dél Afrikánál, a Jóreménység fokánál már a 12. helyen állt. Az Indiai óceánon gyorsan átkelt, a Csendes már nehezebb feladat volt. Karácsonykor már a 8. helyen állt, január 9-én pedig átkelt a dél-amerikai Horn fokon.    

Az atlanti óceánon többször került viharba ismét és az elmúlt hetekben ez eléggé lassította a hajó mozgását. Végül közel 94 nap alatt érkezett meg, 21 nappal a győztes után. A célba érést követően azt mondta, mindössze nyolcszor aludt a hajója ágyban, az óceán hat fokos volt és rengeteget fázott.

Fa Nándor azt mondta, ez volt élete egyik legnagyobb versenye, legalább fél év lesz, még felfogja mi is történt vele.

#Fókusz#fa nándor#vitorlázás#föld körül

Címlapról ajánljuk