Fókusz

Ki számít szépnek?

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2016. május 21. 19:55

Szexszimbólumok, szépségideálok, divatikonok. Szőkék, barnák, vörösek, vékonyak, és feltűenően nőiesek, sportosak, magasak és alacsonyak, mégis mi a közös bennük, amitől milliók számára ők testesítik meg a jó nő fogalmát?

Minden kornak más és más volt a maga jellemző szépségideálja. Nagy utat kellett bejárni ahhoz, hogy az őskor termékenységet éltető vaskosságától a középkor prüdériáján és a reneszánsz dúskeblűségén keresztül eljussunk a XX. századig.

 

 

 

Van, aki a sportos nőket nevezi gyönyörűnek, van, aki a plus size formákat szereti, és olyan is akad, akinek a vékony nők tetszenek. De mégis ki tekinthető mindenki számára szépnek? Dobos Emese divatújságíró szerint a filmeknek, a médiának mindig is hatalmas szerepe volt a példaképek kialakulásában.

 

 

 

Sütő Enikő, modell a 80-as években futott be Magyarországon. Ekkor a 60-as évekbeli fiús szépségideált felváltotta a sportos, természetes külső.

 

 

 

Pataki Ági szépségére a hatvanas években figyeltek fel, de még 2003-ban is láthattuk címlapon.

 

 

 

A legfiatalabb generáció legsikeresebb képviselői Palvin Barbi, Mihalik Enikő, Axente Vanessza és Ebergényi Réka.

 

 

 

Marjai Judit modell a virágok fényképezésében látja a szépséget, de régen a molett hölgyekben is megtalálta a vonzerőt. Véleménye szerint a mai fiatal szépségekkel az a baj, hogy túl egyformák, hiányzik belőlük az egyediség.

 

 

 

A szexszimbólumok közül sokan a filmvászonról mosolyogták bele magukat az életünkbe. Ilyen volt Brigitte Bardot, Halle Berry és Julia Roberts. Illetve Magyarországon Dobó Kata, aki A miniszter félrelép után lett az ügyeletes jónő. A Dobó Katával készült hosszabb interjút a képre kattintva nézheti meg:

 

 

 

A szépség összetett és szubjektív dolog. Dobos Emese divatújságíró szerint fontos, hogy mindenki legyen tisztában a saját adottságaival, és azzal, hogy ezekből mit hozhat ki. Tehát nem hasonlítni kell a szépségideáloknak tartott hölgyekre, hanem egyedivé kell válni. Az egyediségnél pedig nincs szebb.

#Fókusz#fókusz plusz#szépségideál#szexszimbólum#divatikon#nőiesség#divat#dobó kata#palvin barbi#marjai judit#pataki ági

Címlapról ajánljuk