Fókusz

Világhírű roma büszkeségeink

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2016. április 9. 20:00

Ha megkérdezünk egy 5 éves gyereket, hogy ki roma és ki nem, nem is érti a kérdést. Nem a származása vagy a bőre színe szerint kategorizálja magában az embereket. Később felnőve viszont vannak, akik elromlanak, és mégis ezt teszik. Pedig a gyerekeknek igaza van. Egy tehetséges, okos, ügyes embert nem az határoz meg, hogy kik a felmenői. A tetteink és a döntéseink vagyunk mi. Persze ez egy sokkal összetettebb társadalmi kérdés, és ezért is fontos, hogy vannak olyan roma származású sikeres emberek, akik eloszlathatják az értelmetlen előítéleteket.

 
 

Oláh Gergő számára nem kérdés, hogy roma identitását vállalja, de elismeri, hogy vannak olyanok, akik inkább eltitkolják azt. Pedig nagyon sok elismert színész, zenész, művész, politikus roma származású nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Oscar-díjas színész, világsztár és amerikai elnök is van köztük. A Magna Cum Laude frontembere, Mező Misi a Békés megyei Doboz településen nőtt fel egy cigányzenész családban.

 


Balázs János zongoraművész. Cziffra Györgyre emlékezve rendezte meg idén az első magyarországi Cziffra Fesztivált. János emellett 5 éve tanít a Snetberger Zenei Tehetségközpontban, ahol a roma tehetségeket keresik. Büszke rá, hogy már négy tanítványát vették fel a zeneművészeti egyetemre. Roma származású a Led Zeppelin énekese, Robert Plant, a Rolling Stones tagja Ron Wood és a kétszeres Oscar-díjas Michael Caine is. A ismert színész, Csányi Sándor édesapja is roma. Csányi egyetemi évei alatt a roma egyetemistákat tömörítő Romaversitas ösztöndíjas diákja volt.

 


Mindenkinek saját magánügye, hogy az identitását miként éli meg és vállalja fel. Oláh Gergő magyarnak vallja magát, aki büszke roma származására. A nemzetközi Roma Nap szervezői arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy Magyarországot sokféle kultúra teszi színessé és ennek része a cigány is.

A teljes adást visszanézheti az RTL Moston!

#Fókusz#fókusz plusz#roma#cigányok#Kultúra#zene#identitás#büszkeség#hírességek

Címlapról ajánljuk