Fókusz

Találmányok, amiket a fantasztikus filmeknek köszönhetünk

Jász ZoltánJász Zoltán

2015. november 7. 19:00

Réges régen egy messzi-messzi galaxisban arról álmodoztak a filmesek, hogy milyen is lehet majd a modern technológia. Nemrég pedig a mi Naprendszerünkben meg is valósult a legtöbbjük. Most elutazunk az időben, hogy megnézzük kik, hogyan és mit találtak ki, majd alkottak meg a Föld nevű bolygón.

Midiklorián, protokolldroid, holofoton, trikorder. Néhány fura kifejezés a 60-as évek sci-fi filmjeiből. A leghíresebb karriert talán a bolygóközi kommunikátor futotta be mostanra. Ez a film 1966-ban készült, amikor még híre sem volt a mobiltelefonoknak.Pontosabban az amerikai hadsereg már használt rádiótelefont a második világháborúban, de a civil technológia még váratott magára. Az első kísérleti mobil hívást 1973-ban bonyolították le, 7 évvel a sci-fi sorozat vetítése után. Az első mobilhálózat azonban jóval később, 1991-ben kezdett kiépülni.
 

Hogy a korabeli film mekkora hatással volt a kommunikáció fejlődésére, jól mutatja, hogy a világ első kihajtható mobiltelefonja a Starttac nevet kapta. Repülő autó is rengeteg scifi filmben szerepelt. Volt, ahol több ezer repkedett a levegőben. Nem is volt ott dugó. Lassan sorozatgyártásra készek az első felszállásra képes gépjárművek. Ez itt például Szlovákiában készült, az Aeromobilnak nevezett jármű autóként 161, repülőként 200 km/h-s végsebességre képes.



 
#Fókusz#sci-fi#star wars#star trek#film#találmányok#fókusz plusz#jász zoltán

Címlapról ajánljuk