Fókusz

Csúcsformában a világ legjobb úszónője!

Polgár GézaPolgár Géza

2015. október 21. 16:47

Hosszú Katinka Bajáról tempózta el magát a sportág halhatatlanjainak csarnokáig. Hosszú Katinka és  egykori sportgimis osztálytársa egy kaliforniai iskolában szeretett egymásba, ők ketten minden jel és eredmény szerint történelmet írnak. 9 éve ismerik tehát egymást, Shane 4 éve Katinka edzője és 2 éve a férje is, az úszás számukra egyet jelent a szerelemmel.

Tavalyi 69 érmet nyert, ezekből 52 arany. Idén Hosszú Katinka még ezt is túlszárnyalhatja.  Nem csoda. Tavaly azzal hagyta abba a Fókusznak adott interjúját, hogy hosszú távra tervez.
 
Ami 2015-öt illeti, ismét az Év úszónője lehet. Nem csak azért, mert például a legutóbbi szingapúri világkupán mind az öt számban érmes lett, amelyben elindult.  Nemcsak azért, mert kétszeres világbajnok vegyesben az idén, vagy mert egyik világbajnoki címével cápabőr dresszben beállított eredményt döntött meg. Nem csak azért, mert ugyanezen a vb-n Egerszegi Krisztina 1991-es legendás országos csúcsát 24 év után döntötte meg, háton. Nem csak azért mert 7 számban indulni világbajnokságon azt jelenti: az úszósport legjobbjai egyszerre figyelnek rá, hogy Rióban hány trónra érhet fel egyszerre.
 


Iron Lady, a Vashölgy 237 ponttal vezeti a női összetett világranglistát. Ekkora zászlóshajója talán még nem volt a magyar úszásnak. De ne felejtsük: idén egy rosszindulatú amerikai sportlap hitetlenkedő véleményt hozott róla. Ne felejtsük, hogy még egyetlen olimpiai érme sincs, miközben pl. a tengerentúlon ott kezdődik az úszópresztízs…
 
Karácsonyát Baján töltötte, bár az év kétharmadában külföldön van. Tavasszal Floridában edzett, ahol példaképének, LeBron Jamesnek egy táblát mutatott fel, arról, mennyire szereti. Átlag napi 8 órát edz együtt férjével. A legjobb fotóit Shane-nek köszönheti, de gyakran fotózza ő is a férfit.


 
A két egykori sportgimis osztálytárs, akik egy kaliforniai iskolában egymásba szerettek, történelmet írhatnak jövőre. Az úszásnak élnek, nem az eredményeknek, utóbbiak mégis jönnek. Kívánjuk, maradjon is így akár egy magyar világbajnokságig.
#Fókusz#hosszú katinka#úszás

Címlapról ajánljuk