Fókusz

Tévhitek az iszlám vallásról

Jász ZoltánJász Zoltán

2015. október 3. 20:00

Itt élő muszlimokat, iszlámszakértőket és Allah női követőit kérdeztük arról, hogy mit is jelent valójában az iszlám.
 

Az Isa Omar mecsetben vagyunk. Ez egyike a Budapesten található 10 iszlám imaháznak. Vajon az idejáró férfiaknak tényleg 4 feleségük van, mint ahogy azt mi gyakran gondoljuk? 

4 feleségre lehetőséget ad az iszlám, de ez nagyon ritka. Több száz éve volt ez szokás azért, hogy a háborúk után özvegyen maradt asszonyok tízezrei újra férjhez tudjanak menni. Ez a nőknek a túlélést, a társadalomnak pedig a népszaporulatot biztosította.  

Egy másik gyakori tévhit az iszlámmal szemben, hogy ez az arabok vallása és hogy minden muszlim arab. Ez óriási tévedés. A világon élő másfél milliárd muzulmánnak mindössze 18 százaléka arab származású. A többség perzsa, kínai, maláj, kurd, berber és török. De még így is jóval kevesebben vannak, mint a keresztények, az ő számuk 2.2 milliárd fő.  

A legújabb kutatások szerint a muszlim nőknek mindössze 2 százaléka takarja el teljesen, burkával az arcát. Azt sem feltétlenül vallási fanatizmusból. A legtöbben tradícióból hordják, és önvédelemből, nehogy megtámadják őket a férfiak az utcán. Nyugaton a fejkendőt sokan az elnyomás szimbólumának tartják. Pedig Európában is hordanak ilyet a nők. Vidéken ma is gyakran látni bekötött fejű asszonyokat. Így jelzik a külvilágnak, hogy foglaltak, mert férjük van.  

Tarik Demirkan török újságíró. Az Isztambulból származó férfi már régóta harcol az iszlámmal szembeni tévhitekkel. Az a célja, hogy minél többen megismerjék, és ezáltal megértsék a többségében teljesen békés muszlimok szokásait és hagyományait. Például hogy a muszlimoknak nem tilos alkoholt fogyasztani. 

A raki szinte török nemzeti ital. Ez egy igen erős gyümölcspálinka, amit már évszázadok óta isznak. Az 1600-as években például tele volt Konstantinápoly kocsmákkal. Ott mérték a piát a muszlimoknak. 

Disznóhúst viszont tényleg tilos fogyasztaniuk. De ennek semmi köze a valláshoz.  Sokak szerint a keresztény-iszlám ellentét nem is vallási alapú, hanem a kultúrák és szokások közötti különbség miatt alakulhatott ki. Ha pedig így van, akkor csak jobban meg kell ismerni a másikat és akkor máris békésebb, nyugodtabb és elfogadóbb lehet a világ.
 
#Fókusz#iszlám#tévhit#disznóhús#szakértő#fókusz plusz

Címlapról ajánljuk