Fókusz

Vitiligo: Adrienn az előítéletek és a tudatlanság ellen küzd

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2015. június 24. 15:23

Az, hogy valaki különleges, lehet jó, és lehet rossz. A többség emiatt nem is vállalja magát, de mindig akad kivétel. Hatalmas lelkierő kell ahhoz, hogy valaki kiálljon a nyilvánosság elé. Adrienn most mégis megteszi. A különlegesség okát úgy hívják, vitiligo. Dörmer Csaba riportja.

 Egy speciális bőrbetegség, amely pigmenthiány vagy foltos festékhiány néven is ismert. Nem gyógyítható, csak kezelhető. A vitiligo oka ismeretlen, és csak Magyarországon több mint 100 ezer embert érint. Köztük van Adrienn is, aki az elmúlt időszakban nehéz döntést hozott. Felhagyott az eddigi rejtőzködéssel, és most arra készül, hogy kiálljon a nyilvánosság elé. Adrienn azt vállalta, hogy ruháit ledobva fotós kamerája elé áll. A cél most az, hogy az eddig titkolt foltok most még jobban látszódjanak.

Lehet, hogy furcsán hat ez a gondolkodás, de ha megnézzük a kanadai származású amerikai topmodell, Chantelle Winnie képeit, rájöhetünk, hogy a másságot akár előnnyé is kovácsolhatja az, aki tud élni vele. Mivel nem ismerik, sokan nem tudják, hogy a vitiligo egyáltalán nem fertőző, nem kell tőle félni. Adrienn, sorstársaihoz hasonlóan nehezen viselte a tudatlanságból fakadó támadásokat és kirekesztést, még úgy is, hogy otthon minden segítséget megkapott.
 



 
#Fókusz#vitiligo#pigmenthiány#bőrbetegség#fotózás#előítélet

Címlapról ajánljuk