Fókusz

Szexuális erőszak: ki tehet róla?

Polgár GézaPolgár Géza

2015. február 4. 17:00

Czinkóczky Csaba Indiában forgatott megdöbbentő dokumentumfilmet arról, hová jut az a társadalom, amelyben későn kapcsolnak és már csak a jelenséget tudják kezelni: 20 percenként követnek el szexuális erőszakot nő sérelmére. Polgár Géza riportja.

A szemlélet ott ugyanaz, mint a Baranya-megyei videóban. Te is tehetsz róla. Te, akit megerőszakoltak. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus mesélt, hogy a nők miért nem beszélnek a történtekről, miért fordulnak magukba ahelyett, hogy megosztanák.
 
A dokumentumfilmes rögzítette az utcára vonuló tiltakozó, hangjukat felemelő, egyre bátrabb nőket. Egyik botrány követte a másikat, köztük a Bombayben történt eset. Egy buszon utazó nőt éjszaka ugyancsak több férfi erőszakolt, barátját pedig vert meg. Ugyanazzal a vascsővel.
 
A téma 2014 novemberében Magyarországon reflektorfénybe került: a Baranya-megyei rendőrkapitányság „Te is tehetsz róla, te is tehetsz ellene” kisfilm-kampánya, amelyet az államtitkár közleményben védett meg. A kisfilmek szerint a bulizó lányok is tehetnek arról, ha megerőszakolják őket.

A prevenciós kampányt készítő szakemberek munkájára érkezett szakmai ellenérveket november óta változatlanul nem hallják sem a készítők sem a közlők. Kérdés, hogy erről ki is tehet vagy hogy ki is tehetne ellene.



 



#Fókusz#szexuális erőszak#nők#czinkóczky csaba#india#dokumentumfilm#polgár géza

Címlapról ajánljuk