EUEurópa

Újabb uniós pénzmegvonás jöhet, ezúttal a szuverenitásvédelmi törvény miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 25. 7:37

Az Európai Bizottság a kohéziós támogatások további felfüggesztésének lehetőségét vizsgálja a szuverenitásvédelmi törvény miatt.  

Az Európai Bizottság (EB) nem zárja ki, hogy a szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban is alkalmazni fogja a felzárkóztatási (kohéziós) támogatások odaítéléséhez kötött új feltételrendszert, írja a Népszava. Erről Didier Reynders igazságügyi biztos beszélt az EB idei jogállamisági jelentéséről szóló háttérbeszélgetésen.

Az EB jelenleg nagyjából 2,4 milliárd eurót blokkol a Magyarországnak járó kohéziós forrásokból, miután több mint egy évvel ezelőtt hasonló döntést hozott az úgynevezett gyermekvédelmi törvény és több más, az EU alapértékeit sértő magyarországi jogszabály miatt, emlékeztetett Didier Reynders.

A jelenlegi költségvetési ciklusban bevezetett feltételrendszer szerint az Európai Unió tagállamai csak akkor kaphatnak EU-s fejlesztési támogatást, ha tiszteletben tartják a közösen elfogadott szabályokat és az EU Alapjogi Chartáját.

Az Európai Bizottság idén februárban elindított kötelezettségszegési eljárásban azt állapította meg a magyar szuverenitásvédelmi törvényről, hogy az sérti az EU demokratikus értékeit, és szembemegy az Alapjogi Charta több pontjával, például

  • a magán- és családi élet tiszteletben tartásához,
  • a személyes adatok védelméhez
  • a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságával,
  • az egyesülési szabadsággal,
  • az uniós polgárok választójogával,
  • a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz
  • való jogra vonatkozó kitételekkel.

Az EB szerdán elfogadott, a jogállamiság helyzetéről szóló éves jelentése többször ki is tér a magyar szuverenitásvédelmi törvényre, megállapítva, hogy a magyar kormány aláássa vele a civil tér működését.

Didier Reynders most arra utalt, hogy az EB a kötelezettségszegési eljárással párhuzamosan felfüggesztheti a felzárkóztatási pénzek egy részét a jogszabály miatt. 

Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

#Európa#szuverenitásvédelmi törvény#európai bizottság#kohéziós alap#didier reynders

Címlapról ajánljuk