EUEurópa

45 év után először csökkent a nők aránya az Európai Parlamentben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 12. 18:22

Az EUMatrix adatai szerint 45 év után először csökkent a nők aránya az Európai Parlamentben, miközben az átlagéletkor enyhén emelkedett.

Jövő héten tartja alakuló plenáris ülését Strasbourgban az Európai Parlament 720 újonnan megválasztott képviselője, akik között idén kevesebb nő lesz, mint öt évvel ezelőtt, írja az Euronews. Az EUMatrix adatai szerint a 10. parlamenti ciklusban a képviselőknek csak 38,75 százaléka lesz nő, ezzel megfordulni látszik a trend:

Az 1979-es európai parlamenti választások óta először csökkent a nők aránya az előző ciklushoz képest

– mondta Doru Frantescu, a társadalmi-politikai kutatási platform alapítója és vezérigazgatója az Euronews-nak.

„Ez nem nagy csökkenés, mindössze 1 százalék. Ennek ellenére most először fordul elő, hogy nem folytatódott a nemek közti egyenlőség irányába mutató emelkedő tendencia” – tette hozzá az EUMatrix vezetője.

Egyedül a Zöldek/EFA képviselőcsoportban vannak nagyjából egyenlő arányban a férfiak és nők, ahol 50,9 százalék nők aránya. Utánuk a baloldali és centrista Renew következik 45 százalékkal. A jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek Képviselőcsoport (ECR) képviselőinek valamivel több mint egyötöde (21,7 százalék) nő – ez a legalacsonyabb az összes képviselőcsoport közül.

A nők alacsonyabb aránya Frantescu szerint a választási eredményekkel magyarázható: a Zöldek/EFA, a Renew és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) relatíve sok mandátumot vesztett, köztük pedig több volt a nő.

„Hagyományosan nagyobb a nők képviselete a közép- és baloldali csoportokban, ami elsősorban szociológiai jelenség, nem tükrözi a politikai lehetőségeket” – mondta Frantescu.

Mindeközben az EUMatrix adatai szerint az átlagéletkor enyhén, 49,5 évről 50 évre emelkedett, a képviselők körülbelül egyötöde 40 év alatti, másik ötöde pedig 60 év feletti.

A legfiatalabb EP-képviselő a 23 éves osztrák klímaaktivista, Lena Schilling, a legidősebb pedig a 76 éves Leoluca Orlando, Palermo egykori polgármestere, mindketten a Zöldek/EFA csoport tagjai.

Egy másik érdekes statisztika az új parlamentről, hogy az EP-képviselők közel kétharmada (61,5 százalék) hazájukban ellenzékben lévő pártokból származik. Frantescu szerint ez hatással lehet az intézményközi kapcsolatokra, mivel „ezeknek az EP-képviselőknek nem érdekük, hogy támogassák azt, amit kormányuk az Európai Tanács szintjén képvisel”.

Végezetül, az EP-képviselők több mint fele újonc, és körülbelül hat hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy megismerjék az Európai Parlament működését.

Nyitókép: CC-BY-4.0: © European Union 2024 - Source : EP

#Európa#európai parlamenti választás 2024#európai parlament#nők#ep-képviselő#statisztika

Címlapról ajánljuk