EUEurópa

„Kint tartottuk a putyinistákat” – közölte a Fideszről az euroszkeptikus Finnek Pártja

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 23. 12:22

Az euroszkeptikus finn jobboldali párt is örül, hogy a Fideszt nem vették fel az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-frakciójába.

Helyesen cselekedtünk az ECR-ben, kint tartottuk a putyinistákat. Remélhetőleg a többi frakció is így fog tenni

– nyilatkozta Sebastian Tynkkynen, a Finnek Pártja európai parlamenti képviselője a Fidesz EP-képviselőiről. A 444 a finn Arbetarbladet cikkét szemlézve azt írja, hogy a jobboldali, euroszkeptikus párt egyedüliként megválasztott EP-képviselője azután mondta ezt, hogy kiderült: a Fidesz nem csatlakozhat az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjához.

A finn párt korábban is kritizálta a Fideszt Orbán Viktor és a magyar kormány oroszbarát, Ukrajna-ellenes politikája miatt. Sebastian Tynkkynen azt mondta, az EP-választás előtt ő többször is jelezte, mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a Fidesz ECR-hez való csatlakozását.

A finn politikus pár nappal ezelőtt azt írta Facebookon, hogy Orbánék az utolsó pillanatig próbálkoztak a csatlakozással, majd miután sikertelenül jártak, a román szélsőjobboldali pártra, a magyarellenes AUR-ra fogták az egészet.

A Fidesz szeretett volna az ECR-hez csatlakozni, de ez végül állítólag Giorgia Meloni olasz miniszterelnök ellenállásán megbukott. Amikor kiderült, hogy a Fidesz helyett végül az AUR csatlakozott a frakcióhoz, Kocsis Máté azt közölte, hogy a szélsőségesen magyarellenes román párt miatt amúgy sem akartak bekerülni.


Nyitókép: Sebastian Tynkkynen / Facebook

#Európa#fidesz#aur#európai parlament#ecr#európai parlamenti választás 2024#orbán viktor

Címlapról ajánljuk