EUEurópa

Uniós átlag alatt: csak a magyar fiatalok fele venne részt az EP-választáson

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 14. 7:47

Az új Eurobarométer felmérés azt mutatja, hogy az európai fiatalok jelentős része aktívan részt akar venni a polgári és demokratikus közéletben.

A június 6. és 9. között sorra kerülő európai parlamenti választások előtt az Európai Bizottság közzétette az ifjúságról és a demokráciáról szóló friss Eurobarométer felmérést.

A felmérés szerint a 15 és 30 év közötti európai fiatalok 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szavazni kíván a közelgő EP-választáson, és csak 19 százaléka mondta, hogy nem érdekli a politika, 13 százalék pedig azt, hogy ignorálja a választást.

Az országok szerinti bontásban így néz ki a szavazói hajlandóság:

A magyar fiatalok fele vesz csak részt az EP-választáson
Zöld: szavazni akarnak, lila: nem akarnak szavazni, kék: nem szavazókorúak,  szürke: nem tudja, hogy szavazhat-e, fekete: nem tudja

Mint az eredményekből is látszik, kiugróan magas a romániai és a portugáliai fiatalok részvételi hajlandósága, míg 

Magyarországon jóval az EU-s átlag alatti, csupán 51 százalékos a mért szavazói kedv 

Nálunk csak Málta (47 százalék), Lettország (46 százalék) és Luxemburg (41 százalék) fiataljai apatikusabbak.

A felmérés kimutatta, hogy sok európai fiatal aktív és elkötelezett: 64 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 12 hónapban részt vett egy vagy több szervezet tevékenységében. Emellett 48 százalékuk számolt be arról, hogy egy petíció aláírásával, gyűlésen való részvétellel vagy egy politikusnak küldött levéllel tettek lépéseket a társadalmi változások érdekében.

A fiatalok különösen az emberi jogokkal (34 százalék), az éghajlatváltozással és a környezettel (33 százalék), az egészséggel és a jólléttel (29 százalék), valamint a nemtől, rassztól vagy szexualitástól független egyenlő jogokkal (29 százalék) kapcsolatos témákban voltak aktívak.

Nemrégiben az RTL Híradó készített interjút a Jobbik EP-listavezetőjével, Róna Péterrel, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy a magyar lakosság legalább 70 százaléka uniópárti:


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Európa#eurobarométer#európai parlamenti választás 2024#fiatalok#magyarország

Címlapról ajánljuk