EUEurópa

Uniós vezetők vérében bukkantak ártalmas vegyi anyagokra

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 31. 13:55

Az Európai Környezetvédelmi Iroda és a ChemSec által szervezett vérvizsgálatok több „örök vegyszer” jelenlétét is kimutatták uniós politikusok szervezetében.

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) és a veszélyes vegyszerek visszaszorításáért küzdő ChemSec szerdán közzétették figyelemfelhívó kezdeményezésük eredményeit, amelyből kiderült, hogy több európai vezető szervezetében is kimutattak úgynevezett „örök vegyi anyagokat”.

Az aktivisták az Európai Bizottság három alelnökétől, a környezetvédelmi biztostól, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjétől és az Európai Parlament hat képviselőjétől vettek vért, és tesztelték a mintákat 13-féle PFAS jelenlétére.

A PFAS, azaz per- és poli-fluoro-alkil anyagok olyan polimerek, amelyeket hő-, zsír-, olaj-, víz- és szennyezésálló bevonatok készítéséhez használnak, egyebek mellett az élelmiszeriparban is. Az utóbbi években egyre több vizsgálat mutatta ki, hogy ezek szinte soha nem bomlanak le, örök életű vegyszerekként maradnak meg az emberi szervezetben, és okozhatnak egészségkárosodást.

Az uniós politikusok szervezetében hét PFAS jelentlétét mutatták ki a friss vizsgálatok a 3,24-24,66 mikrogramm/literes tartományban, öt politikus esetében a határértéken túli mennyiségben.

Bár a kimutatott szintek nem tértek el jelentősen az európai polgárok átlagos expozíciójától, a tesztek azt mutatják, hogy senki sem mentes a PFAS jelenlététől, még a magas rangú európai tisztviselők sem. Az Európai Környezetvédelmi Iroda és a ChemSec a vizsgálattal az örök vegyszerek korlátozására, a szabályozában meghozandó határozott lépések szükségességére hívta fel a figyelmet.

Nyitókép: Michel Porro/Getty Images

#Európa#pfas#örök vegyszer#Európai Környezetvédelmi Iroda

Címlapról ajánljuk