EUEurópa

Több százezer EU-s autóst büntettek meg jogtalanul a britek

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 18:15

Ez lehet az egyik legnagyobb adatbiztonsági visszaélés Európa történetében.

Több százezer EU-s autóst büntetett meg jogtalanul a Transport for London (TfL) közlekedésszervező testület azáltal, hogy illegálisan jutott hozzá a nem brit állampolgárok adataihoz és lakcíméhez, hogy elpostázza nekik a büntetőcsekket, állítja öt EU-s ország.

A Guardian cikke szerint 2021 óta több mint 320 ezer büntetést szabtak ki így, amelyek között több ezer eurós tételek is akadtak. A büntetéseket azért osztották ki, mert a sofőrök engedély nélkül vezettek a brit főváros úgynevezett tisztalevegős Ulez-zónáiban. (Az „ultra low emission zónákba”, azaz ultraalacsony kibocsátási zónákba tilos behajtani komolyan környezetszennyező járművekkel, és ha nyakon csípik a sofőrt, napi kétezer fontos bírságra is számíthat.) Ez egy polgári, és nem bűnügyi kihágás, szóval bonyolultabb büntetni érte más országok polgárait.

A brit liberális demokraták közlekedésügyi szóvivője azonnali vizsgálatot követelt az ügyben. Aggodalmát fejezte ki, hogy az ügy károsíthatja London jó hírnevét a város vendégszeretetével kapcsolatban.

Nem meglepő módon ebből is a Brexit miatt lett ügy: amíg ugyanis az Egyesült Királyság az EU tagja volt, a TfL, és hasonló hatóságok legálisan hozzáférhettek az uniós polgárok adataihoz, hogy büntetéseket szabjanak ki rájuk. Azonban mióta kiléptek az EU-ból, nem jár nekik a hozzáférés.

A TfL-t Franciaországban több mint száz sofőr perelte be az ügy miatt, a holland fuvarozók pedig 6,5 millió fontnyi büntetés jogosultságát vonnák kétségbe jogi úton. Michael Freilich belga parlamenti képviselő szerint a TfL „pénzes fejőstehénként” tekint az uniós adatbázisokra, és igyekeznek minél több pénzt leakasztani azzal, hogy jogosulatlanul használják az azokban tárolt adatokat.

A közlekedési vállalatot azzal is vádolják, hogy több, alacsony kibocsátású autót is tévesen magas kibocsátású dízelautóként osztályoztak be, és tévesen büntették őket. Freilich képviselő azt kéri, hogy az EU Tanácsában soros belga elnökség is foglalkozzon az üggyel, amely szerinte az egyik legnagyobb adatbiztonsági visszaélés lehet Európa történetében.

Nyitókép: Getty Images

#Európa#london#közlekedés#kibocsátás#büntetés#eu#per#jogtalan#adatbázis#brexit

Címlapról ajánljuk