EUEurópa

LMP: A Fidesz és a Momentum együtt szavazta meg az EU-s környezetvédelem gyengítését

Mohos MátéMohos Máté

2023. november 10. 16:51

A csütörtöki szavazáson felemelték az autók környezetszennyezési határértékeit.

Megszavazta az Európai Parlament az úgynevezett Euro 7 szabályzatot, amely az eredeti tervekhez képest felemeli a járművek környezetszennyezési határértékeit, ezáltal engedékenyebb lesz a szennyező járművekkel, írja a Euractiv. (Egész pontosan az Euro 6-os normához képest nem változnak a károsanyag-kibocsátási értékek a személyautók esetében.) Az LMP közleményében kritizálta, hogy a Fidesz mellett a Momentum képviselői is igennel szavaztak a változtatásra.

A szabályzat a parlament csütörtöki plenáris ülésén 329 támogatással, 230 ellenszavazattal és 41 tartózkodással ment át. A szabályzat elfogadása győzelmet jelent a konzervatív törvényhozóknak, akik az autóiparra rótt terheket akarták enyhíteni.

Viszont az Euro 7 az első uniós rendelkezés, amely kitér a kerekekből és a fékekből kibocsátott szennyező részecskékre, például a mikroműanyagokra és szabályozza azok maximális kibocsátást. Ezek azért számítanak továbbra is fontos környezetszennyezőknek, mert elektromos autóknál is jelen vannak.

Az új szabályzást főleg zöld és szocialista pártok ellenezték. A kritikusok szerint a szabályzat a „greenwashing” klasszikus példája, azaz olyan környezetvédelmi intézkedés, amely csak nevében, álszent módon védi a természetet, miközben a gyakorlatban semmilyen, vagy csak marginális hatása van.

Az LMP szerint „a Fidesz és a Momentum nemet mondott a tisztább környezetre: számukra fontosabb az autógyártó multik érdeke, mint az emberek egészsége. A Fidesztől nem is vártunk mást, az viszont meglepő, hogy ebben partnerük lett a Momentum is”.

Nyitókép: MTI / EPA / Julien Warnand

#Európa#fidesz#momentum#európai parlament#környezetvédelem#szabályozás#autó

Címlapról ajánljuk