Életmód

10 ártatlannak tűnő mondat, amit soha ne mondjunk gyerekeinknek!

rtl.hurtl.hu

2024. február 16. 19:16

A szakértők szerint ezekkel az ártatlannak tűnő mondatokkal akaratunkon kívül is szorongást, zavarodottságot, vagy félelemet keltünk.

Mindenki tudja, hogy nem szabad csúnyán beszélni a gyerekek előtt, vagy túlságosan erőszakos, illetve szexuális témákat megvitatni velük. Azonban akad egy csomó olyan, ártatlannak tűnő mondat is, amellyel komolyan árthatunk a gyerekeknek: szorongást, zavarodottságot, vagy félelemet kelthetünk, amely hosszú távon a személyiségfejlődésükre is kihathat.

A Huffington Post szakértők útmutatása alapján 10 ilyen mondatot szedett össze:

  1. „Meg tudnád tenni, hogy…” – ha valamire utasítani szeretnénk a gyereket, fontos, hogy ne kérdésként fogalmazzuk meg a kérésünket, mert akkor azt sugalmazzuk, hogy egy választható tevékenységről van szó. Sokkal egyértelműbb, ha ilyenkor inkább utasításként fogalmazunk.
  2. „Nem fogok segíteni neked” – ez ahhoz vezethet, hogy a gyerek más, komolyabb ügyekben sem kéri a szülők segítségét, és azt sulykolja, hogy nem számíthatnak ránk. Inkább fogalmazzunk úgy, hogy „először próbáld meg egyedül, és ha nem megy, beszéljük át”. Ezzel azt is tudatjuk a gyerekkel, hogy támogatjuk, de azt is, hogy megbízunk benne.
  3. „Szép munka!/Szép volt!” – a szakértők szerint jobb, ha konkrétan elmondjuk, vokalizáljuk, hogy miért dicsérjük meg a gyereket. Ha csak simán, a tárgy említése nélkül dicsérjük meg, az nem segít nekik megtanulni, hogy pontosan mit csináltak jól.
  4. „Jól viselkedj!” – ez azért egy összezavaró utasítás, mert nem közöljük a gyerekkel, hogy pontosan miből áll a jó viselkedés. Tegyük hozzá a konkrétumokat: „Maradj a kosár mellett!/Csak ahhoz az ételhez nyúlj hozzá, amit meg is veszünk!”
  5. „Nyugodj meg!” – a világ történetében senki sem nyugodott meg csak azért, mert azt mondták neki. Egy ölelés, közös, mély légzés segíthet, hogy elcsatornázza az indulatokat. Különösen fontos, hogy mi magunk nyugodtak maradjunk.
  6. „Nem nagy ügy!” – ne próbáljuk ezzel elintézni azokat a dolgokat, amelyek feldühítik, nyugtalanná teszik gyerekeinket, mivel ezzel invalidáljuk az érzéseiket. Próbáljuk inkább megérteni, miért idegesek: „Látom, hogy valami baj van – mondd el, mi bánt!”
  7. „Miért nem mondtad korábban?!” – nem jó ötlet megbüntetni, megszidni a gyerekeket csak azért, mert valamit hosszabb idő és tépelődés után mertek csak elmondani nekünk. Ha így teszünk, lehet, hogy legközelebb még hosszabb ideig vacilálnak emiatt.
  8. Azzal zárni egy utasítást, vagy útmutatást, hogy „…oké?” Ez azért lehet zavaró, mert ilyenkor nem engedélyt, vagy választ kérünk a gyerektől, szimplán tényállást közlünk vele.
  9. „Hagyd abba!” – néha szükséges, hogy veszélyes helyzetekben arra utasítsuk a gyereket, hogy mit NE csináljanak, de általában jobb ötlet, ha inkább pozitív utasításokat adunk: tehát nem azt szabjuk meg, mit NE csináljanak, hanem hogy mit csináljanak inkább helyette.
  10. „Biztos vagy te ebben?” – ezzel a mondattal azt szeretnénk elérni, hogy a gyerek reflektáljon valamire, amit tett, vagy tesz, de a passzív-agresszív hozzáállással csak szorongást keltünk, és elbizonytalanítjuk őket.

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#gyerek#nevelés#szülő#mondat#utasítás#ártatlan#szorongás

Címlapról ajánljuk