Életmód

Ezért érzik sokan, hogy egy jóbarátjukat veszítették el Matthew Perry halálával

Cserei BettinaCserei Bettina

2023. november 4. 15:24

Tragikus hirtelenséggel veszítette el a világ Matthew Perryt. A Jóbarátok című sorozat Chandler Bingjét alakító színész egyedülálló humorával mosolyt csalt tucatnyi néző arcára még a legszürkébb hétköznapokon is. Bár a színész több ezer kilométerre lakott Magyarországtól, halálhíre sok magyar rajongót megrendített, noha Perryt nem ismerték személyesen. De miért érezhetjük azt egy-egy híres ember elvesztésekor, hogy egy kedves ismerőstől kell végleg búcsút vennünk? És ez mennyire normális?

Matthew Perry egy éve adta ki függőségeiről szóló kötetét, ahol kendőzetlenül írt démonjairól. Rajongóit már akkor is sokkolta, hogyan tudott ennyi szorongással együtt élni kedvencük, úgy, hogy közben egy kedves és vicces fiút alakított a szomszédból, akivel bárki szívesen barátkozna. Szinte az egész világ szurkolt neki, hogy sikerüljön a legmélyebb gödörből is kimásznia, hogy kaphasson még egy esélyt.  

Éppen ezért sokkolta a rajongóit, amikor Perry holttestét nemrég a saját jakuzzijában találták meg, ott, ahonnan néhány napja még posztolt. A színész csupán 54 éves volt, a sors furcsa fintora, hogy a pont azon a napon hunyt el, amelyiken egykori szerelme, Julia Roberts ünnepli születésnapját.

Matthew Perry halála az egész világot megrázta. Nem csak a filmtörténelembe vonult be, rajongók milliói is a szívükbe zárták. A Perry iránti gyász az interneten a Jóbarátok című sorozatban nyújtott sztárszerepére összpontosított. Ikonikus jelenetek és idézetek lepték el a világhálót, hogy ezzel állítsanak emléket a színésznek.


A rajongók közül sokan egyenesen a sorozatban megismert legendás New York-i épülethez zarándokoltak, hogy róják le kegyeletüket. 


Az épületnél olvasható búcsúüzenetekből és virágcsokrokból jól látszott, mekkora közösségi ereje van ma is a Jóbarátoknak. Ez volt az a sorozat, amelyet sokan a családjukkal vagy a barátaikkal néztek, hogy aztán másnap a kollégákkal beszélgessenek róla. Közös kapcsolódási pontot jelentett.

Fiktív kapcsolatok, valódi gyász

Az 1994 és 2004 között sugárzott Jóbarátok a világ első számú televíziós produkciója volt a maga korában, utolsó részét csak az Egyesült Államokban több mint 52 milliónyian nézték. Ez volt a korszak legnézettebb tévésorozata, a széria ezen azonban túlmutat. A The Conservation tudományos oldalon Adam Gerace pozitív pszichológiával foglalkozó kutató arról írt, hogy sok néző saját élményei kontextusában helyezte el a Perryre és a sorozatra vonatkozó emlékeit.

Az akkori barátnőmmel izgultunk, hogy Ross és Rachel kapcsolata végre összejöjjön, és tökéletes legyen minden

– mondta például Fluor Tomi a sorozat kapcsán, akinek a Jóbarátok sorozat a mai napig a hétköznapjai része.

Hétéves voltam, amikor a sorozat elindult, és 17, amikor vége lett. Az egész életemet végigköveti, és azóta is rengetegszer előveszem. Sokszor megy a tévében, nézem akkor is, hogy ha épp nem nézném, úgyhogy szerintem nagyon sokat adott. Nekem biztosan, de a világnak is. 


Miller Dávid is megható sorokkal búcsúzott a színésztől. 


Arra, hogy miért szorul össze a szívünk egy ismeretlen ember halálakor, arra a pszichológus, Adam Gerace szerint egyszerű a válasz.

A televízió izgat, szórakoztat és megindít minket.

Szerinte éppen ezért kötődünk a fiktív karakterekhez, akikkel sokszor együtt is érzünk. Ráadásul a Jóbarátok fémjelezte az úgynevezett monokultúra végét, azaz akkoriban fordult elő utoljára, hogy nagyjából mindenki ugyanazt nézte a televízióban – nem úgy, mint manapság. Közös élmények tehát akadtak bőven, például

ki ne akart volna egy olyan lakbérszabályozott lakásban élni, mint Monicáé, vagy ki ne találkozott volna rendszeresen támogató és vicces haverjaival egy kávéra? 

A szakértő szerint a nézők annyira azonosultak a karakterekkel, hogy szívesen a bőrükbe is bújtak volna. Az eredendően szerethető karakterek ugyanazokkal az emberi hibákkal rendelkeztek, mint a nézők maguk, éppen ezért szimpátiával figyelték a botladozásaikat nap mint nap. 

Mint a pszichológus rámutatott, a fiktív szereplőkkel való kapcsolatteremtés során kötődést alakítunk ki azokkal az előadókkal is, akik életre keltik őket. A karakter és a színész közötti határok elmosódnak, egyrészt a színészek életéről a celebkultúra által nyújtott ismeretek miatt, másrészt azért, mert a karakterek valóságosnak tűnnek, így amikor a színészek meghalnak, valódi gyászt érzünk.

Amikor megtudtam, hogy meghalt,nagyon lesokkolt, egyébként két-három óráig engem ki is vett a világból, iszonyatosan szomorú lettem, ezért egy pár könnycsepp is kigördült

– vallott gyászáról Fluor Tomi. 

Matthew Perry rajongói számára fontos, hogy elismerjék veszteségüket. Még ha Chandler karaktere kitalált is, és nem ismerték őt személyesen, akkor is természetes, ha szomorúságot éreznek a halála miatt. 

A színész fél életét rehabilitációs központokban és bentlakásos intézetekben töltötte, 30 évig járt terápiára, bár saját bevallása szerint forgatásai során sosem állt szer hatása alatt. A Jóbarátok jelentette számára a túlélést, az élni akarást.

Matthew Perry azt akarta, hogy öröksége a függőséggel kapcsolatos tudatosság legyen, illetve az a segítség, amit az addikcióval küzdő embereknek nyújtott. 

Arról, hogy hogyan dolgozhatjuk fel sikeresen a gyászt, egy korábbi cikkünkben írtunk hosszabban, ami itt olvasható.

Nyitókép: twitter.com/részlet a Jóbarátok című sorozatból 

#Életmód#matthew perry#gyász#jóbarátok#sorozat#pszichológia#rajongás#ma

Címlapról ajánljuk