Életmód

Gyerekszépségversenyek, piercinges kisbabák, vegán óvodások – mi az, ami már túl sok egy gyereknél?

Mohos MátéMohos Máté

2023. május 16. 14:18

Nemrég nagy vitát váltott ki egy brit piercingstúdió vezetője, amikor beszámolt arról, hogy egy apuka megkérte arra, hogy lyukassza ki kéthetes kislánya fülét. A korán elvégzett testmódosítás azonban csak a jéghegy csúcsa: sok szülő olyasmiket erőltet a gyerekére, amibe annak fiatal koránál fogva kevés, vagy semmilyen beleszólása nem lehet. Jobb esetben ezek a gyerekek megússzák egy kilyukasztott füllel, rosszabb esetben viszont – gondoljunk csak a gyerekszépségversenyek „túlélőire” – egy egész életre szóló traumát szerezhetnek.

„Arra kellett fókuszálnom, hogy ne durranjon be a belső hangom, és ne árasszak rá olyan szitokszavakat, amikről fogalmam sem volt, hogy egyáltalán tudom őket” – így jellemezte érzéseit annak a brit piercingstúdiónak a tulajdonosa, ahová egy apuka azzal a kéréssel fáradt be: szeretné kilyukasztani kéthetes kisbabája füleit. A szakember később a TikTokon mesélt az élményéről, amellyel komoly vitát generált arról, mit lehet, és mit nem megtenni a szülőknek zsenge korban lévő gyerekeikkel.

A piercingstúdió tulajdonosa például arról beszélt, hogy csak nyolc éven felüli gyerekek fülét hajlandó kilyukasztani, de az övéket is csak akkor, ha a szülők komolyan megbeszélték velük a beavatkozást, és a gyerek korához képest tisztában van azzal, hogy mivel jár az – sőt, szeretné is. Magyarországon eközben sok helyen már a szülészeteken körbejárnak, és felajánlják szolgáltatásaikat a fülbelövők a lány csecsemők anyáinak.

Azonban nem csak a piercingekről van szó, hiszen számtalan példa akad arra, amikor szülők megkérdőjelezhető dolgokra veszik rá gyerekeiket. Mennyit lehet a gyerekből posztolni a Facebookra? Rá lehet-e venni a vegánságra egy óvodást? Mekkora traumát képes okozni, ha egészen pici korától kezdve gyerekszépségversenyekre küldjük?

Cikkünkben felemlegetünk néhány hírhedt sztorit a gyerekek életének befolyásolásáról, illetve egy anyuka is elmondja, hogy szerinte hol a határ.

Gyerekszépségversenyek, piercinges kisbabák, vegán óvodások – mik azok a dolgok, amiket nem szabadna a gyerekekre erőszakolni?
Fotó: Getty Images

Honey Boo Boo horrorsztorija

Ha arról van szó, mitől kell a leginkább távol tartani a gyereket, a dohányzás és az alkohol mellett általában elég magasan szerepel a listán a szépségverseny – már akinek. Magyarországon nem túl észrevehető az őrület, de az Egyesült Államokban komoly hagyománya van annak, hogy alig pár éves kislányokat szépségversenyekre küldenek a szüleik. Arra, hogy ezeken milyen a hangulat, jó példa a Család kicsi kincse című film, de aki még mélyebben meg akar mártózni a témában, az számos valóságshow közül válogathat.

Az egyik legismertebb ilyen műsor volt a Toddlers & Tiaras, amelynek egyik legnépszerűbb szereplője, a 2005-ben született Honey Boo Boo később külön valóságshow-t is kapott a TLC csatorna jóvoltából. 


A szórakoztató műsor hátterében azonban sötét valóság állt: drogfüggő édesanyja gyakorlatilag pénzre váltotta az addig szegénységben felnővő Alana Thompson gyerekkorát, és évekig tartó személyes és online bántalmazásnak tette ki a túlsúlyos kislányt, aki közben sorra járta a szépségversenyeket.

Többen nettó gyerekbántalmazásnak vélték a 2017-ig sugárzott műsort.

Ennek végül az vetett véget, hogy kiderült: édesanyja egy elítélt szexuális bűnelkövető társaságában nevelte a lányt. A TLC számára ez volt a vörös vonal, és megszüntette a Here Comes Honey Boo Boo adását. Később June Shannon el is vesztette gyermeke nevelési jogát, miután letartóztatták kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt.

És mi a helyzet Alanával, aki épp idén tölti be a 18. életévét? Két éve a New York Postnak még arról beszélt, hogy gyakorlatilag nincsenek barátai, és a legszívesebben megszabadulna gyerekkori művésznevétől: most már automatikusan elvágja a kapcsolatot mindenkivel, aki Honey Boo Boo-nak, és nem Alanának hívja. Azt pedig évekbe telt megtanulnia, hogyan éljen együtt saját túlsúlyával, és hogyan zárja ki életéből azokat, akik emiatt zaklatták, szekálták.

Gyerekszépségversenyek, piercinges kisbabák, vegán óvodások – mik azok a dolgok, amiket nem szabadna a gyerekekre erőszakolni?
Alana Thomson Los Angelesben 2022. július 10-én – Fotó: Wil R / Star Max / GC Images

Honey Boo Boo csak egy a számtalan gyerek közül világszerte, akit hasonló helyzetbe kényszerítenek szüleik, főként a hírnév és a pénz miatt. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez a jellegzetesen amerikai jelenség egyre inkább Magyarországra is beszivárog.

Baranyi Fanni anyuka, egy gyerekneveléssel foglalkozó Facebook oldal szerzője felidézi, hogy mióta gyereke van, ő is egyre több hirdetést kap az interneten, amelyek babaszépségversenyt, vagy valamilyen hasonló kezdeményezést reklámoznak. „Nagyon sok helyre lehet fotókkal jelentkezni, meg gyerekportfóliókat készíteni. De nem fair a gyereket olyan versenyhelyzetbe hozni, ahol nem azon múlnak a dolgok, hogy mit tud, vagy mit szeretne csinálni, hanem ahogy kinéz”.

Gyerekszépségversenyek, piercinges kisbabák, vegán óvodások – mik azok a dolgok, amiket nem szabadna a gyerekekre erőszakolni?
Fotó: TLC

Piercing, vegánság, közösségi média

Persze a szépségversenyeztetés csupán a jéghegy csúcsát jelentik, számos szokást lehet már egészen kis korban elkezdeni. Baranyi szerint onnantól nem lesz oké valami, ha az a gyerek egészségét veszélyezteti, vagy olyan helyzetbe hozza, amit nem élvez. Ő azt mondja, hogy a zsenge korban behelyezett fülbevaló nála még nem csapja ki a biztosítékot – viszont a saját gyerekének csak akkor lyukasztaná ki a fülét, ha ő maga kérné idősebb korában. „Szerintem maga a fülbevaló megengedő téma”.

Ő úgy véli: 

Hogy mit egyen, milyen gyakran egyen, mennyi édességet egyen, azt mindenképp én döntöm el. Mindent, ami az egészségére hat. Olyat sem tennék gyerekkel, amin nem lehet később változtatni.

A szakértők szerint manapság már össze lehet állítani egészséges vegán étrendet egészen kicsi gyerekeknek is, más kérdés, hogy ez mennyivel drágább, illetve mekkora fáradtsággal jár. Baranyi szerint érdemes ezt is a gyerekkel együtt eldönteni. 

Ő úgy véli, hogy a közösségi médiában is óvatosan lehet csak prezentálni a lurkókat. Hosszú ideig még gyermeke arcát sem mutatta meg oldalán, azonban ez „okafogyottá vált”, mióta Rózival bevállalat egy tévés szereplést – pont az RTL műsorán, a Reggeliben. Arról beszél: „Sosem osztanék meg olyan képet róla, ami számára kínos lehet később. Gondolok itt arra, hogy nem mutatnám meg fürdés közben, taknyosan, vagy pelenkázás közben. Felnőtt fejjel igyekszek arra gondolni, hogy én mit vélnék cikinek magamról, ha azt édesanyám tette volna ki”.

A gyeremekek közösségi médiás szerepléséről, és annak veszélyeiről többször is volt szó a magyar médiában, további olvasásra mi ezt a cikket ajánljuk.

Az édesanya számára mindig az a fő kérdés, mi az, amiben a gyermeke örömét leli. „Egészen addig engedném ezt, amíg a gyerek élvezi. Rózinak minden esemény, ő imádja az új információkat. Már ELTÉ-s kutatáson is volt, ahol EEG-t raktak a fejére, és képeket kellett nézegetnie – azt is imádta. Egészen addig, amíg nem teher számára, nem lesz tőle fáradtabb, vagy nem kezdi el unni, addig a pillanatig engedném”. Arról is beszélt, hogy az ilyen alkalmakkor a gyerek fejlődhet is, akár szociális értelemben, akár ismeretszerzés terén.

Baranyi Fanni és Rózi szereplését a Reggeliben alább lehet megnézni.


Nyitókép: Getty Images / TLC

#Életmód#közösségi média#gyerek#nevelés#szépségverseny#vegán#fülbevaló#piercing#ma

Címlapról ajánljuk