Életmód

Lehet, hogy ön is szapioszexuális? 9 jel, amiből kiderítheti

Balázs BarbaraBalázs Barbara

2022. február 20. 12:23

Aki számára egy valódi érveket ütköztető, színvonalas vita előjátéknak is beillik, és az első randevúról nem a bicepsz vagy a csípő ívére, hanem az izgalmas beszélgetés részleteire emlékszik, meglehet, hogy szapioszexuális.

Felvillanyozta már egy szépen ívelt kézfej, egy érdekesen metszett orr, egy karcsú bokából induló kisportolt lábikra, netán egy mélyen búgó orgánum? Vagy ha magasabban is van az ingerküszöbe: egy mélyebb dekoltázs, egy tetszetős derék-csípő átmenet vagy egy szőrös mellkas csak beindította már!? Bár párválasztási szempontjaink közt csak egy a potenciális partner külseje, kár volna tagadni, hogy az azonnali szexuális vonzalom a legtöbb esetben valamilyen külső tulajdonság alapján lobban fel. Már legalábbis azoknál, akik nem szapioszexuálisok.

Hogy mik?

Szapioszexuálisok. Olyasvalakik, akiket elsősorban a másik fél intellektusa hoz tűzbe. Akik nem a bicepsz vagy a csípő ívére, hanem egy intellektuális kihívást jelentő beszélgetésre emlékeznek az első randevúról, és akik számára egy valódi érveket ütköztető, színvonalas vita előjátéknak is beillik.

Az intelligencia persze sokunknak tetszik (igaz, csak egy bizonyos mértékig: ebből a kutatásból kiderül, hogy 120-as IQ felett már nem leszünk vonzóbbak), a szapioszexuális embert viszont alapvetően különbözteti meg a többiektől, hogy számára az intellektus az elsődleges vonzalmi ok. Amikor párválasztásról van szó – akár rövid, akár hosszú távra keresi épp a másikat –, a  szapioszexuális embernek a másik intelligenciája olyan fontos, hogy felülír minden más személyiségjegyet, vonást és külső tulajdonságot, sőt  akár még a gendert is.

Ez nem egy divatos új trend

Bár előfordulhat, hogy nem találkozott még a kifejezéssel, valójában ősrégi és nem is annyira elszigetelt jelenségről van szó, aminek már több mint húsz éve neve is van. Értelmes emberré (Homo sapiens), pláne mai emberré (Homo sapiens sapiens) fejlődésünk óta bizonyára milliók voltak úgy vele, hogy egy világítóan intelligens másik ember lehengerlő tudása, tájékozottsága szexuális értelemben is izgatóan hatott rájuk.

A heteroszexuális nők szapio-érdeklődése mögött ráadásul egészen jól érthető evolúciós magyarázatot is találnak a kutatók. Feltételezik például, hogy mivel a magasabb intellektus jobb problémamegoldó képességgel, esetleg kreativitással, közvetve pedig sikerességgel járhat együtt, a kimagasló intelligencia a nők számára egy leendő partner családfenntartási potenciáljának záloga is lehet, ezért vonzódnak közülük sokan (a kifejezetten attraktívak állítólag különösen) a kifejezetten okos férfiakhoz. Egy 2009-es kutatásban ráadásul azt is kimutatták, hogy a magasabb intellektusú férfiak spermája vitálisabb, egészségesebb, mint szerényebb képességű társaiké. Lehet, hogy intelligencia és nemzőképesség is kéz a kézben jár, és ezért lesz azonnal vonzó, aki intelligens?

Túlzottan messzemenő következtetést azért nem érdemes levonni egy-egy ilyen kutatásból: egyrészt, mert magas intellektus és egészségesebb sperma között vélhetően nem genetikai, sokkal inkább szociológiai jellegű az összefüggés (jobb iskolázottság, jobb munkakörülmények, egészségtudatosabb szemlélet és az egészségszolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés sokszor együtt jár a kiemelkedőbb intelligenciával). Másrészt pedig azért, mert – ahogy erről egy korábbi cikkünkben már írtunk – attól, hogy valaki kifejezetten intelligens, még egyáltalán nem biztos, hogy az ágyban is hódító, sőt a kimagasló intellektust sokszor a társas térben való ügyetlenkedés egészíti ki.

A tény ettől még persze tény: sokan vannak, akik izgalmasnak, érdekesnek, lenyűgözőnek és vonzónak tartják a kiemelkedően intelligens embereket, és kifejezetten szexinek az okostojásokat. De minek tartják vonzalmukat a többiek?

Orientáció? Zsáner? Fétis?

A szapioszexualitás megítélése ingoványos talaj: úgy tűnik, egyelőre nem igazán tudjuk, mit is gondoljunk róla. Vannak, akik szexuális orientációként hivatkoznak rá: néhány éve külön randiappot is létrehoztak már azok számára, akik csakis az intelligenciára indulnak be.  Mások szerint viszont ez a megközelítés eleve téves, mivel a a szexuális orientáció fogalma alapvetően a gender dimenzióra vonatkozik, vagyis a nemen kívül más tulajdonság vonzó voltára nem használható. Mások egyenesen károsnak tartják az LMBTQ+ ernyő alá való besorolást, mert úgy vélik, pontatlan különleges irányultságként gondolni egy olyan preferenciára, ami nemcsak nem kapcsolódik a genderhez, de senkit nem ér hátrányos megkülönböztetés sem miatta.

Megint mások a szapioszexualitást fétisként tartják számon, és az intellektushoz kapcsolódó különös vonzalomként írják le. Ez a megközelítés is problémás, méghozzá több szempontból. A fétis kifejezés a szexuálpszichológiában az élettelen tárgy, illetve nem szexualizált testrész felértékelésére vonatkozik, ráadásul legtöbbször az esetleges zavarok   (például amikor a fétis kizárólagossá válik, vagyis csak a fétisre tud izgalomba jönni, enyhébb esetben elélvezni az illető) leírására alkalmazzák. Az intelligencia esetében ugyanakkor sem a konkrétság, sem a személytelenség nem ragadható meg egzakt módon, mert az intelligenciának számtalan megjelenési formája van, és jellemzően humán kontextusban értelmezhető jelenség.

A valóságban a szapioszexualitás tartalma leginkább attól függ, hogy az érintett ember mivel tölti fel a fogalmat, és hogyan viszonyul saját vonzalmához. Az intelligens emberek iránt érzett általánosabb preferenciától egészen a pánszexualitás egyik sajátos formájáig sok mindent lefed ez a kifejezés, ami mögé a heteroszexuálisok és az LMBTQ+ közösség tagjai közül is sokan felsorakozhatnak, a szapioszexualitás ebből a szempontból tehát meglehetősen inkluzív fogalom. Olyannyira, hogy könnyen lehet: önre is vonatkozik. Szeretné tudni, szapioszexuális-e?

2018-ban az ausztrál Western University három munkatársa az Intelligence magazinban publikált egy cikket, amelyben a szerzlők egy a szapioszexualitás mérésére vonatkozó kérdéssort is ismertettek.  Annak ellenére, hogy Gignac, Darbyshire és Ooi ebben az írásban klinikai vonatkozásokra  nem kérdeztek rá, inkább egyszerű preferenciákat firtattak, jelenleg ez a kérdéssor a szapioszexualitás elfogadott mérőszeköze.

Lássuk, önre mennyire igazak az alábbi állítások!

  1. Egy fizikailag kifejezetten vonzó megjelenésű másik érdektelen a számomra, ha az intellektusa csak átlagosnak mondható.
  2. Pusztán attól izgalomba tudok jönni, ha egy kiemelkedően intelligens embert beszélni hallok.
  3. A számomra ideális partner egy átlagos intellektusú személy.
  4. A kiemelkedő intellektus önmagában elegendő számomra ahhoz, hogy annak tulajdonosához szexuálisan is vonzódni kezdjek.
  5. Nem tudom elképzelni, hogy olyasvalakivel legyen szexuális kapcsolatom, aki nagyon erős intellektuális kihívással járó munkakörben dolgozik.
  6. Hajlamos vagyok a nálam lényegesen intelligensebb emberekhez vonzódni.
  7. Hajlamos vagyok a nálam lényegesen alacsonyabb intellektusú emberekhez vonzódni.
  8. Szexuálisan izgatónak tartanék egy kiemelkedően intelligens partnerrel folytatott beszélgetést.
  9. A partner kiemelkedő intelligenciája alpvető számomra ahhoz, hogy vonzalmat érezzek iránta.

A szapioszexualitásról is érdemes spektrumszemléletben gondolkodni, minden valószínűság szerint nagyon sokféle árnyalata létezhet a szapioszexualitásnak is. Ha a fenti állítások többnyire jellemzőek önre, a 3., 5.,  7.  azonban nem, a képzeletbeli szapioszexuális-nem szapioszexuális skálán az előbbihez áll közelebb.

Mi a teendő?

Egyrészt ajánljuk, hogy keresse a hasonló érdeklődésűek és a kiemelkedően intelligens emberek társaságát: ismerkedjen könyvtárban, mensa klubban, könyvesboltban, gourmet étteremben vagy színházban, és párválasztáskor hallgasson a megérzéseire. De egyúttal azt is javasoljuk, hogy ne vegye azért véresen komolyan az eredményt: annak eldöntése, hogy valaki szapioszexuális-e, vagy sem, nemcsak 9 egyszerű kérdés alapján véleményes, de még a gyakorló szakértők számára is nehéz feladat.

És mit mond a szexuálpszichológus?

A szapioszexualitást mint jelenséget a pszichológia csak néhány éve kezdte el tudományosan vizsgálni – mondja Csonka Balázs pszichológus, a SelfGuide pszichológiai műhely alapítója. Azt persze az ősidőktől tudjuk magunkról, hogy a legtöbben jobban élvezzük a tartalmas, inspiráló beszélgetéseket vagy éppen előadásokat, mint a laposabb, közhelyesebb kapcsolódásokat, és ugyanígy, általában jobban felvillanyoz minket az okosabb emberek társasága, míg azokkal, akiket magunknál kevésbé tartunk intelligensnek, kevésbé szívesen töltünk időt. Ez az általános tendencia megjelenik a párválasztásban is, ahol a legtöbbször előnyt jelent, ha valakit értelmes, tehetséges embernek ismerünk meg.

A szapioszexualitás ugyanakkor az intelligencia és a szexuális vonzalom közvetlen kapcsolatát jelenti, vagyis azt a jelenséget igyekszik megragadni, amikor a másik magas szellemi kvalitásai nem pusztán általános vonzódást váltanak ki, hanem konkrétan megkívánjuk az illetőt.

Mindezt tudományosan vizsgálni pedig már csak azért is nehéz ügy, mert a vonzalom és a vágy erősen összekapcsolódik: akivel szívesen töltünk sok időt, mert élvezzük a társaságát, afelé esélyesebben alakul ki szexuális vonzalmunk is. Egy másik nehézség, hogy sem az intellektus, sem a vágy nem önmagában áll: egy tudós vagy akár egy elismert művész intellektusa például óhatatlanul összefonódik a társadalmi státuszával, ami pont annyira lehet szexi, mint az illető gondolatai. A szapioszexualitás így ma nem jelent érdemben többet annál, hogy a másik fél intellektusa különösen fontos szempont a pár vagy a szexuális partner kiválasztása során.

Nyitókép: RTL Klub

Címlapról ajánljuk