CinemaKlub

Imádod a sci-fi mozikat? Most összeszedtünk tízet, amit nem hagyhatsz ki!

rtl.hurtl.hu

2017. február 12. 22:00

Szeretsz kalandozni, ráadásul az űrben? Imádod az idegen lényeket, a fikciós történeteket és a lenyűgöző látványvilágot? Akkor a sci-fik neked valók. Nézzük, miből érdemes szemezgetni.

A filmeknek köszönhetően manapság már annyira komfortosan érezzük magunkat „az űrben”, hogy szinte meg se kérdőjelezzük, hogy megannyi történet színhelye ez a távoli és ismeretlen sötétség.

Persze nem volt ez mindig így, a 60-as, 70-es években még megvolt a romantikája, ha az ember valami ilyesmire fizetett be a moziban, hiszen akkoriban a sci-fi, és a témájával járó történetek nem voltak annyira kommerszek, mint manapság. Ezért is lehet, hogy az első nagy filmek a mai napig meghatározó pontoknak és kultikus alkotásoknak számítanak, beszéljünk akár Stanley Kubrick 1968-as filmjéről, a 2001: Űrodüsszeiáról vagy George Lucas 1977-ben útjára indított Star Wars sorozatáról. Mindegyik megindította a maga sci-fi hullámát, és a mintájukra megannyi más alkotás született ugyanezen a műfajon belül.

Ezek nyomán három nagyobb csoportra oszthatjuk a kozmoszban játszódó mozikat: az Űrodüsszeia típusú filmek inkább a laikus ismeretlenek szemszögéből közelítik meg ezt a témát. Mi rejlik a távolban? Élnek még rajtunk kívül a végtelenségben? Itt annak a lehetősége foglalkoztatja a szereplőket, amivel a mai tudósok is incselkednek, mégsem kezelik kézpénzként a dolgot: idegenek lennének körülöttünk?

A második nagyobb csoport a Star Wars-zal került hatalomra – és kijelenthetjük, hogy a szuperhős filmek még hétköznapibbá tették őket –, ezekben a sztorikban az űr, a különböző univerzumok már megszokott élettérként jelennek meg. Nem kételkedünk az igazságukban, hiszen itt már kőkeményen fikciós talajon lépkedünk. Számtalan hihetetlen lény és kultúra kel életre a szemünk előtt, miközben a lenyűgöző látványvilágú kalandok teljesen magával ragadnak bennünket.

A harmadik – és mostanában újra virágkorát élő – halmaz már a realitás talajára helyezi a nézőket, ezekben az alkotásokban a tudósok kerülnek a főszerepbe, és valóságos kihívásokkal kell szembenézniük: túlélés az űrben, túlélés egy idegen bolygón.

Ezekben a megkülönböztetésekben az a jó, hogy kortalanok, mindegyik típusú film, a mai napig megállja a helyét a mozikban, ráadásul a technikai fejlettség manapság már olyan szintekre hágott, hogy a készítők aligha ismernek határokat.

Nézzük most azt a top10-et, amit kiválogattunk a sci-fik giga nagy választékából!

Hold

A 2009-es film minden, csak nem hétköznapi. A Sam Rockwell főszereplésével készült alkotás sokféle halmazba beleillik, mégis a kellőképpen elborult története teszi igazán különlegessé. Egy picit elmélkedős Űrodüsszeia, egy picit reális asztronauta-kutatós, és az egészet meghintették egy csipetnyi őrülettel és lélekelemzős, „hogyan is viseli az ember a magányt” pszichológiával.

Star Wars

Az űr opera, amit nem igazán kell bemutatni senkinek. Eddig két trilógiát tudhatunk a hátunk mögött, a Disney-nek köszönhetően pedig éppen a harmadik nagy fejezetét éljük az SW univerzumon belül. Ráadásul olyan szinten kitágult a sztori, hogy megannyi spin-off és előzménytörténet várja, hogy még mélyebbre ásson a George Lucas által megteremtett világban. Nálunk semmi sem ütheti az eredeti három részt, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy karácsonykor mindig jön egy kedves kis maraton velük!

Alien-filmek

A négy részből álló történet középpontjában Ellen Ripley hadnagy áll, aki Sigourney Weaver-rel megalapozta a női hősnők jövőjét. Nála nem igazán teremtett még erősebb és halhatatlanabb főszereplőnőt a filmipar. Ridley Scott-nak köszönhetően – aki az első, 1979-es részt is jegyzi – már kaptunk is egy előzménytörténetet a Prometheus-szal, most pedig újabb folytatás érkezik, aminek már a címe is arra utal – Alien: Covenant –, hogy a savas vérű idegenek újfent kirobbanhatnak belőlünk!

A galaxis őrzői

James Gunn a jelenlegi rendezők közül talán azzal emelkedhet ki a leginkább, hogy komolyan együtt él a munkáival. És ez meg is látszik A galaxis őrzői első részén – és tippre, a második sem lesz csalódás. Manapság már tagadhatatlanul túltengünk a szuperhősőktől, ezért is jelentett némi fellélegzést, hogy Star-Lordékkal végleg beléptünk az antihősök korába. Az önirónikus, önző, fekete humorú karakterek történetei jelentik a jövőt – lásd: a Deadpool sikere –, és így már a megszokottá vált sci-fik szuperhős ága is újjáéledhet.

Star Trek

Na, valljatok: Star Trek vagy Star Wars? Az örök ellentét, az örök háború. Szerintünk a kettő megfér egymás mellett, de tény, hogy javallott nem összekeverni a kettőt! A Star Trek ráadásul egy olyan történetfolyam, ami nem csak mozifilmeket eredményezett, de tévésorozatot és rajzfilmeket egyaránt. Hatását az is bizonyítja, hogy J.J. Abrams vezetésével – aki most már tényleg a nagy sztorik újjáélesztőjének számít – 2009-ben megkezdték a Leonard Nimoy és William Shatner főszereplésével ikonikussá vált történet remakelését.

Szárnyas fejvadász

Az 1989-es neo-noir film a megjelenésekor nem aratott osztatlan sikert, idővel mégis kultfilmmé nőtte ki magát. Egy igazi szerelemgyerek ez az alkotás, hiszen a rendezője, Ridley Scott ezt a munkáját tartja a legszemélyesebb filmjének. Nem is meglepő, hogy az idén érkező folytatás munkálataiban is részt vett. Ha egy picit komor és elborult sci-fire vágysz, Harrison Ford-dal a főszerepben, akkor ez a legjobb választás!

Csillagok között

Ezzel a filmmel már belépünk a valós hősök világába, persze itt azért még a fikció is velős részét képezi a cselekménynek. Igazi keverék ez a darab, ami Matthew McConaughey és Anne Hathaway főszereplésével megosztotta a közönséget. Christopher Nolan rendezőre amúgy is jellemző a bonyolult, sokszorosan összetett történetvezetés, ezt az Eredetben sokszorosan bizonyította, de itt sem kell félteni. Azonban akadtak olyan fordulatok a filmben, amit sokan nem tudtak befogadni. Ennek ellenére egy izgalmas, Hans Zimmer-filmzenével tűzdelt gyönyörű látványvilágú sci-fit kaptunk Mr. Nolantől.

Mentőexpedíció

Ó, a film, amiben az imádott irónia és a humor keveredik némi pszichológiával, csodás látvánnyal, és egy édes Matt Damon-nal. Asztronauta kalandokon keresztül ismerhetjük meg egy véletlenül (Marson) hátrahagyott botanikus küzdelmét a túlélésért. Az egy dolog, hogy most már senki sem szeretne Tom Hanks-szel nyaralni, de mi azért Damon mellett sem tennénk le a voksunkat… túl sokszor kellett már megmentenie a világnak.

Gravitáció

Alfonsó Cuarón rendezése 2013-ban újra beindította az asztronauta-kereket a sci-fi játékban. A 7 Oscar-díjas film, Sandra Bullock-kal a főszerepben alapvetően nem is a történettel akarta lenyűgözni a mozinézőket: ezt a filmet kifejezetten a látványra építették fel. Egy csupasz, mondhatni minimalista rendezés, amiben a legfőbb cél nagyjából az lehetett, hogy ha legalább egy illúzió erejéig is, de szkafanderbe bújtathassanak bennünket.

Apollo 13

És akkor, ha már emlegettük Mr. Hanks-et, akkor íme egy film tőle, amiben már megint majdnem odaveszett egy nagy utazás közben. Itt ráadásul egészen a Holdig repült, hogy a frászt hozza ránk, de tény, hogy nem véletlenül nyert 2 Oscar-díjat is a film. Emberi, és látványban is olyat nyújt, amit a 90-es években még nem várt volna el az ember egy ilyen filmtől.

Péntek este 21:00-kor jön Sandra Bullockkal a főszerepben a Gravitáció a Film+-on!

#CinemaKlub#top10#válogatás#sci-fi#Filmek

Címlapról ajánljuk