CinemaKlub

18 filmzene, amit sosem felejtünk el!

Juhász LucaJuhász Luca

2016. április 1. 15:07

Mindnyájunknak vannak kedvenc filmjei és persze kedvenc zenéink is, na de a legjobb, ha a kettő kapcsolódik is egymáshoz! Összeszedtünk néhány filmet, melynek dallamaira bármikor tudnánk csörögni, vagy erőt meríteni egy nehéz napon.


A Több mint testőr és társai pedig ezúttal kimaradtak a szórásból. Valljuk be, eléggé lejárt lemezek!


1. Ponyvaregény: Chuck Berry – You Can Never Tell „C’est, la, Vie”

Quentin Tarantino bármely alkotását vehetnénk példának, hiszen a rendező híres arról, hogy a filmek megalkotása mellett nagy gondot fordít a felcsendülő dalok kiválasztására is, így hát szóljon Chuck Berry-től a You Can Never Tell „C’est, la, Vie”, a rendező Ponyvaregény című filmjéből:


2. Út a vadonba: Eddie Vedder – Society

Sean Penn rendezése a valóságban is szomorú véget érő, friss diplomás, fiatal szószerinti út kereséséről nemcsak a filmes szakmában vált meghatározóvá. A film soundtrack-jét Eddie Vedder írta és ő is énekelte fel, ennek hála, még jobban el tudtunk merülni az alkotásban az énekes búgó hangjának és a lágy dallamoknak köszönhetően.

3. Édesek és mostohák/A galaxis őrzői: Marvin Grey & Tammi Terrel – Ain’t No Mountain High Enough

Azért csak a listánkra került egy örök klasszikus is, az Ain’t No Mountain High Enough, amihez nincs is sok hozzáfűzni valónk azon kívül, hogy az Édesek és mostohákon kívül, A galaxis őrzői című film (melynek számai külön listát érdemelnének) főszereplőjének Star-Lordnak a Awesome Mix. Vol 1. elnevezésű kazijára is rákerült, annyira csodás!

4. 500 nap nyár: The Temper Trap – Sweet Disposition

Az 500 nap nyár az évek során lassan generációnk kultfilmjévé növi ki magát és ezt nem kevésbé köszönheti a filmekben hallható daloknak, mint mondjuk Zooey Deschanel és Joseph Gordon-Levitt párosának. Mi a The Temper Trap - Sweet Disposition című számátemelnénki ki, de annyi a jó zene, hogy megéri csemegézni: a listán szerepel például Regina Spector, de Deschanel is.


6. Diploma előtt: Simon & Garfunkel – Mrs. Robinson

Egy újabb példája annak, mikor egy szerző vagy jelen esetben egy szerzőpáros szolgáltatja az összes zenét egy adott alkotáshoz, ennek pedig az lesz a végeredménye, hogy nemcsak egy, hanem rögtön több sláger is születik. Simon & Garfunkel nem csak a zenetörténelembe írta be magát dalaival, de többek között a Diploma előtt sikere is muzsikájuknak köszönhető. Úgy döntöttünk, a Sound of Silence helyett a film szereplőjére utaló Mrs. Robinson című dalukat szerepeltetjük a listánkon.

5. Szellemirtók: Ray Parker Jr. - Ghostbusters

Kevés olyan zene van, amit már a refrén előtt is rögtön felismerünk, az viszont biztos, hogy a Szellemirtók főcímdala ezek közé tartozik! Azt már nem is említjük, hogy mindenkit jobb kedvre derít, és hogy a most készülő remake-ben, melyben az egyik legnagyobb változtatása az, hogy nők játsszák az eredetileg férfiak által alakított csapatot, úgy tűnik a dalon mégsem mertek változtatni.

7. A szürke ötven árnyalata: Beyoncé – Crazy in Love

Ha valami biztosan elmondható A szürke ötven árnyalatáról, akkor az az, hogy nem a filmzenéje miatt utálták annyira a kritikusok. Gondoljunk csak a 2000-es évek elejének legnagyobb slágerére, a pillanatra, mikor Beyoncé kivált a Destiny's Child-ból és popsit rázva elénekelte a Crazy in Love-ot. Akkor még nem is sejtettük, hogyan lehetne ezt még überelni, azóta az énekesnő bebizonyította, hogy méltán figyeltünk fel rá akkor, valamint A szürke ötven árnyalatának túlfűtött főcímdalával azt is, hogy a Crazy in Love lehet még jobb, mi pedig még jobban meg tudunk őrülni érte.


8. Benny és Joon: Proclaimers – I’m Gonna Be (500 miles)

Johnny Depp egyik méltatlanul elhanyagolt, a színészhez hűen furcsa szerepe Benny, a Benny és Joon-ban, melynek egyik legismertebb dala az I’m Gonna Be azóta már sok más műben is felcsendült. Nem véletlenül találkozhattunk vele annyiszor, hiszen könnyed és vidám hangulatú sláger, mely rögtön meghozza a kedvünket az élethez. Arról nem is beszélve, hogy a film is, és a zenéhez tartozó klip is mennyire vicces!

9. Csillagainkban a hiba: Ed Sheeran – All Of The Stars

A balladáiról ismert Ed Sheeran szerzeménye és John Green regénye nyerő párost alkotnak a filmvásznon. A Csillagainkban a hiba egy csapásra korunk „Love Story-jává” nőtte ki magát. Lejátszási listánk tele lett a film slágereivel, szemünk könnyekkel, a könyvespolcunk pedig az író regényeivel. Ezért hát azt javasoljuk, hallgassuk meg az All Of The Stars-t és készítsük be a zsepiket is!

10. Transformers: Linkin Park – What I’ve Done

Ha Michael Bay, akkor látványos akció jelenetekre, földönkívüli robotokra és hosszú lábú amazonokra gondolunk. Tehát rögtön a Transformers ugrik be, aminek teljes sikeréhez már csak dögös zene kellett, amit a rajongók meg is kaptak, hála a Linkin Parknak és a What I’ve Done-nak.

11. A nagy Gatsby: Jack White - Love is Blindness

Baz Luhrman nem hazudtolta meg magát az 1920-as évek csillogásáról szóló A nagy Gatsby remake-ben olyan látványt és bulikat rittyentett oda, hogy leesett az állunk. Persze ehhez kellett egy jó zenelista is, amitől mi szépen el is dobtuk az agyunkat! Ezek közül az egyik műremek a The White Stripse-os Jack White feldolgozása, a Love is Blindness, teljes őrület és hajrázás, nincs mit tenni!


12. Trainspotting: Lou Reed- Perfect Day

Egyszerűen tökéletes! A film, aminek májusban kezdik forgatni a második részét, ami idén volt húsz éves, zenei téren sem ismer hibát, az akkori korszak összes britpop és posztpunk arca megtalálható a dalainak listáján. A Velvet Underground volt tagját, Lou Reedet választottuk, aki sajnos már nincs köztünk, de hála munkásságának, örökre beírta magát a rock történelembe.

13. Deadpool: DMX – X gon give it to ya

Az első korhatáros Marvel film, nemcsak szövegében szókimondó, de a zenében sem szégyenlősködik, megadva ezzel az egésznek a „chimichanga” hangulatot. Hiszen mi más is kéne ahhoz, hogy szétrúgjuk néhány rossz fiú hátsóját, mint a X gon give it to ya!

14. Drive - Gázt!: College & Electric Youth – Real Hero

Hol a legjobb érzés dübörögtetni a zenét? Bizony, a kocsiban, ahogy azt már több számban is megírták, azt azonban nem gondoltuk, hogy egy főállásban autós kaszkadőr, mellékállásban gengszterek sofőrje főszereplős filmmel ekkorát lehet durrantani. A Gázt! esetében ez a dán rendezőnek, Nicolas Winding Refnek és Ryan Goslingnak sikerült! Mi pedig imádtuk, akárcsak a zenéjét, aminek kiválasztásában segíthetett Gosling is, akitől nem áll messze ez a művészeti terület sem, hiszen saját zenekara is van Dead Man’s Bones néven, melyben egy gyerekkórussal énekel.
 


15. Sztárom a párom: Ronan Keating – When You Say Nothing At All

A romantikus filmek meghatározói, a szemünkbe könnyeket csaló pillanatok, melyekhez szükségesek a jelenet közben felcsendülő hangok is. A ’90-es évek kedvelt romkomja, Julia Robertsszel és Hugh Grant-el, bizony bővelkedik az ilyen pillanatokban és a hozzájuk tartozó dallamokban. Bármennyire is próbáljuk megunni, sajnos nem sikerült mindezidáig! Valószínűleg ennek köze van a zenéjéhez, kár tagadni, hogy nem képzeltük már magunkat abba a helyzetbe, mikor a parkban a padon fekve felcsendül az általunk legkedveltebb szám a filmből a When You Say Nothing At All vagy az Ain’t No Sunshine-ra ne akartunk volna évszakokat átívelő sétát tenni, Elvis Costello-ról és a She-ről pedig már ne is beszéljünk!

16. Her: Karen O –The Moon Song

Az érdekes szerelmi történetet feldolgozó Her című film, Joaquin Phoenix főszereplésével és Scarlett Johansson hangjával, sikerét nemcsak a cselekménynek és az ahhoz teremtett különleges világnak köszönheti, hanem az egész, együttes hangulatának, melyhez sokban hozzájárultak a különleges, populárisabb és inkább rétegzenének nevezhető dalok, melyek közül szerintünk a legbájosabb a The Moon Song.

17. The Breakfast Club / Tökéletes hang: Simple Minds – Don’t You Forget About Me

Az előbbi film hazánkban nem annyira elhíresült, mint a tengerentúlon, ahol tulajdonképpen az amerikai tinik első számú kedvencévé vált, szereplőit pedig - Molly Ringvaldot és Charlie Sheen féltestvérét, Emilio Estevezt - a sztárok közé repítette. Mint minden fiatalokhoz szóló filmnek, muszáj a kor zenei stílusának megfelelnie, így hát a Simple Mind azóta világhírűvé vált slágerét köszönhetjük az alkotásnak. Bár sokaknak inkább a nálunk is nagy népszerűségnek örvendő Tökéletes hang befejező momentumából lehet ismerős, Anna Kendrickék előadásában.

18. X-Men - Az eljövendő múlt napjai: Jim Croce – Time in a bottle

A pillanat, amikor megáll az idő, és te nem tudod, hogy sírj vagy nevess? Na, ez az a jelenet, amikor az X-Men - Az eljövendő múlt napjaiban, Higanyszál megfagyasztja az időt, hogy aztán kisebb galibát okozzon, és közben meghalljuk az ikonikus Time in the bottle című számot, akkor már tapsolunk örömünkben, ilyen nincs, pedig mégis!

 

#CinemaKlub#filmzene#deadpool#trainspotting#a galaxis őrzői#johnny depp#julia roberts#ryan gosling

Címlapról ajánljuk