Műsorújság
RTL Most

Húsz éves a Trainspotting, jöjjön néhány érdekesség a szülinaposról!

Az egyik legmegosztóbb kultfilm, a Trainspotting nagy évfordulóhoz érkezett. Ennek örömére húsz érdekességgel köszöntjük fel az angol filmezés egyik alappillérét, valamint a brit zene népszerűsítőjeként számontartott alkotást.
Biztosan mind ismerjük a drogfüggő csapat harcát az élettel. A barátikör képtelen beilleszkedni a társadalomba, egyetlen mentsváruk a heroin és legnagyobb problémájuk, ha elfogy az anyag.

Ez az alapja Irvine Welsh, 1993-ban megjelent nagy sikerű könyvének a Trainspottingnak (magyarul: Vonatles). A regény folytatását a Pornót, 2002-ben jelentették meg. A  mű az előző sztori után 10 évvel mutatja be a szereplők életét, majd 2012-ben a cselekmény egy harmadik kötettel folytatódott, ami a Trainspotting és a Pornó szereplőinek egymással való megismerkedéséről szólt. Ezeken kívül, Welshtől a The Acid House jelent még meg magyarul, amit egyébként az évek alatt szintén vászonra vittek.

A regénysorozat első fejezetének filmváltozatát 1996 februárjában mutatták be Amerikában, és ugyanennek az évnek októberében pedig Magyarországon. Ha minden igaz, akkor 2017-re várható a folytatása a Pornó, melyben végül hálistennek, mindenki újra látható lesz az eredeti szereplőgárdából, valamint a rendező is ismét Danny Boyle lesz. Azonban a könyvben csupán tíz év telik el a két cselekményszál között, a való életben már a húsz is összejött. Valószínűleg több változásra is számíthatunk az eredeti történethez képest.

Ami viszont biztos, hogy a Trainspotting nemcsak filmtörténeti szempontból vált meghatározóvá a '90-es években, hanem a zenei életet is felpezsdítette, megismertetve nézőit a punk, a brit-pop és a rave világával, valamint azok zseniális alkotóival.Lássuk hát, miket szedtünk össze nektek!

1. Irvine Welsh sokat merített saját életéből a történethez:

Tanulmányai előtt ingatlanosként dolgozott. Ennek érdekessége, hogy a történet szerint Renton is ingatlanosként próbál meg boldogulni.

2. Nagy Iggy Pop rajongó:

Nem csoda, hogy több művében is külön megemlíti, valamint hogy a zenész Lust for Life című száma is felcsendül a filmben. Arról nem is beszélve, hogy fiatalkorában egy punk együttesben gitározott. De ha már a zenénél tartunk, Welsh saját bevallása szerint Iggy egyik legjobb barátja, a nemrég elhunyt David Bowie miatt lett író.3. A Trainspotting megfilmesítésében az író is feltűnt egy kisebb szerepben, egy drogdílert játszott.

4. A producer aggódott a Cannes-i bemutató miatt, a film ugyanis javarészt egy használaton kívüli cigarettagyárban lett felvéve, nagyjából 35 nap alatt és nem egészen 2 millió fontból készült. Mindezek ellenére a Trainspotting végül 72 millió dollárt kaszált világszerte.

5. A kritikusok és a sasszemű nézők is több hasonlóságot véltek felfedezni a Trainspotting és a Ponyvaregény között: ilyen például a két film heroinlövős jelenete.

6. A film sikere után azt akarták, hogy Danny Boyle rendezze meg az Alien 4-et, a tervből végül nem lett semmi. 

7. A színészeket volt függők tanították meg a szerek használatára, hogy minél valóságosabbak legyenek azok a jelenetek, melyben drogoznak. Egyébként a focimeccs felvételekor is közreműködtek, az ellenfél csapatában tűnnek fel.8. A Trainspotting nem igazán a választékos szövegkönyvéről híres, konkrétan a szexuális együttlétre utaló szó és annak változatai több mint 100-szor hangzanak el.

9. A film Dale Winton első és tulajdonképpen egyetlen szereplése a vásznon.

10. Bár a film próbálta hűen követni a regény sztoriját, a karakterekben történt némi változás:

Begbie például magas a könyvben, míg az őt alakító színész Carlyle igen csak alacsony. Sick Boynak fekete haja van és hasonlít Steven Seagal-ra, Jonny Lee Miller ezzel szemben szőkített hajjal szerepel, és valljuk be cseppet sem hasonlít az akcióhősre. Egyébként Miller a forgatások alatt Angelina Jolie férje volt.11. Ewan McGregor (Mark Renton) 15 kilót fogyott a szerep kedvéért.

12. Boyle és McGregor évekig nem beszéltek egymással:

Úgy volt, hogy mindenki kedvenc Obi-Wanja játsza majd A part főszerepét, de végül Leonardo DiCaprio kapta meg a szerepet, mert a készítők (Boyle rendezte, ugyabár) nagyobb sztárt akartak. Ettől függetlenül, McGregor egyszer azt is nyilatkozta: nagyon szomorú lenne, ha Boyle már nem akarna vele együtt dolgozni (végül együtt dolgoztak a Sekély Sírhant című filmen is).

13. Ebben, egyébként közre játszhatott az is, hogy a film befejezése után kiderült, hogy a színésznek alkohol problémái voltak. Nem is csodálkozunk ezen, saját elmondása szerint is végig bulizta a 20-as éveit a britpop akkori nagyágyúival, mint pl. az Oasis-el, vagy Damon Albernnal.

14. Christopher Eccleston volt az első választása Danny Boylenak, Begbie szerepére, akit végül Robert Carly alakított.

15. Ewen Bremner, akit Spud szerepében láthatunk, korábban eljátszotta Mark Rentont a regényalapján készült színházi darabban.16. Kelly Macdonald egy 14 éves lányt játszik a filmben, a valóságban azonban 19 éves volt. Egyébként a színésznő kölcsönözte a hangját Meridának, a Merida a bátor című animációs filmben és volt egy kisebb szerepe a Keira Knightley főszereplésével készült Anna Kareninában is.

17. A Merida a bátorban nemcsak Macdonald működött közre a Trainspotting stábjából, szintén szinkronizált benne Kevin McKidd. Egyébként a Grace Klinikából is ismert színész, a filmben Tommyt alakítja, és csupán azért nem szerepel a film jellegzetes plakátján, mert éppen Tunéziában nyaralt a fényképek készítésekor.18. Irvine Welsht Londonba költözése után, többször is letartóztatták kisebb bűncselekmények miatt az 1970-es években.

19. A film utolsó szava a "halál".

20. Oscar-díjra jelölték a legjobb adaptált forgatóköny kategóriájában. A BAFTA-t meg is nyerte!

Addig is nézzétek meg, mi kire adnánk le a voksunkat!

Legnézettebb videók