Cápák között

„A paprikák nagyon jól érzik magukat” – interjú a Cápák közöttben feltűnt ChiliYard vállalkozójával

Sallós-Kovács LucaSallós-Kovács Luca

2022. augusztus 3. 16:41

Koletán Gergelynek 180 fokos fordulatot vett az élete a Cápák között óta. A chilikirály vállalkozása rohamos léptékben növekedik a jelenlegi gazdasági helyzet nehézségei ellenére is, és reméli, hogy egyszer lányai viszik majd tovább a chilibirodalmat.

Nem készült még ki a gyomrod a rendszeres chilikóstolástól?

Nem. (nevet) Ez egy tévhit a chilifogyasztásról. A chili olyan, mint a vörösbor, amiről az orvosok is azt mondják, hogy a mértékkel való fogyasztása egészséges. Nyilván, ha valaki reggeltől estig „egészségmegőrizve” fogyasztja, az nem jó, de 2-3 naponta kifejezetten egészséges tud lenni a chili. Az tény, hogy én jó sokat fogyasztok, de érdekes, mert hozzászokik az ember ízlelőbimbója a csípős ízekhez. Egyre nagyobb mennyiségben tudja tolerálni a szervezetünk a kapszaicint, ahogy szokunk hozzá a csípős élvezetekhez.

Mit tapasztalsz, mekkora most az igény a chilipaprikára Magyarországon?

Felmenőágban van a magyarországi chilifogyasztás. A csípős ízek szeretete alapból közel áll a magyar emberekhez. A chili ugyanakkor egy sokkal intenzívebb csípősségű, komplexebb ízvilágú paprika. Ami nyugaton trendi és elterjed, az előbb-utóbb Magyarországon is megjelenik. Ezt lehetett észrevenni a chilipaprikánál is, robbanásszerűen jelent meg hazánkban.

Az orosz-ukrán háború ugyan komoly hatással van a vállalkozásra, mégis többszörös növekedést érhetnek el, és még egy nagyobb üzem, valamint a külföldi terjeszkedés is napirenden van – interjú a Cápák közöttben feltűnt ChiliYard vállalkozójával
Koletán Gergely, a ChiliYard tulajdonosa

Milyen hatással van a chilipaprika termesztésre a mostani szélsőséges időjárás?

Mi is küszködünk vele. A nagy meleggel nincs is baj, mert a chilipaprikák a trópusi klímát kedvelik. A fóliasátorban valamelyik nap 67 fokot mértem. Nekem ez már kevésbé volt elviselhető, de a paprikák nagyon jól érzik magukat. A csapadékhiány viszont óriási probléma. Ebben a nagy melegben muszáj őket napi szinten öntözni, mert nagyon magas a vízigényük. Vagy kútból locsoljuk őket – ami sajnos most szintén apad –, vagy vezetékes vízzel. Gyűjtenénk mi az esővizet, de ahhoz kellene, hogy essen. Árnyékolóhálókat szoktunk bevetni, ezzel lehet csökkenteni a levelek párologtatását, illetve fekete fóliával szoktuk lefedni a talajt. Egyébként szerdán volt az idei első jalapeno szüret. 2017 óta – mióta ezt csinálom – egyszer sem volt még olyan, hogy ilyen hamar szép, egészséges terméseket hozzanak a paprikáim.

Mennyire érezte meg a vállalkozásod a jelenlegi gazdasági helyzetet?

Az üvegeknek, amikbe a szószokat csomagolom, körülbelül a 70 százaléka eddig egy ukrán gyárból jött. Az orosz-ukrán háború miatt az a gyár már nem létezik sajnos. Eleve hiány is van mindenből, sokkal nehezebb beszerezni a csomagolóanyagokat, a nagykereknél is több hónapos sorban állások vannak, ráadásul az árak is a duplájára emelkedtek. Nemcsak az üvegek ára, de a címkéké, az ahhoz szükséges papíré és azoknak az alapanyagoknak is, amiket nem mi termelünk, mint például a fűszerek. Nem nagyon szerettem volna emelni a termékeink árán, de nem fogjuk megúszni.


Mit adott neked a Cápák között, és milyen változások történtek azóta a ChiliYard életében?

Van a Cápák között előtti és a műsor utáni ChiliYard. Összehasonlíthatatlan a kettő. Természetesen számoltam azzal, hogy biztosan lesz egy kis hype a műsor miatt, ami meglendíti az eladásokat, de azt hittem, hogy ez 1-2 hónap alatt lecseng majd. Hát nem így lett. Másfél év után is rengetegen felismernek, és ez a webshopos és a vásárokon való eladásokon is meglátszik, ráadásul a Hungaricool programnak köszönhetően még mindig kint vannak a termékeim az országos hálózatú hipermarket polcain. A Cápák közöttnek köszönhetem, hogy az otthoni kis boszorkánykonyhámból egy élelmiszeripari vállalkozást tudtam felépíteni. Ezt nagyon sok év kemény munkájával lehetett volna csak elérni. Állítom, hogy az volt életem egyik legjobb döntése, hogy elindultam a műsorban.

Ráadásul, bár Cápa nem szállt be melléd, a műsor után egy befektetőt is szereztél magadnak.

Igen, Tóth Tamás, a műsor egyik stratégiai partnerének tulajdonosa tavaly szeptemberben a tulajdonostársam lett. Ő egy rutinos üzletember, aki nagyon sok mindent tud, amit én még nem. Neki köszönhetően olyan helyekre tudok eljutni, amit eddig csak a tévében láttam. Tavaly a Forbes Magyar100 gálára is meghívott vendégként. Néha megcsipkedem magamat, hogy ez most tényleg velem történik? Emellett a cégfelépítésben is előre léptünk, de még így is igyekszem a munka oroszlánrészét én végezni. Az összes munkafolyamatból kiveszem a részem, kezdve a növényneveléstől egészen a szószkészítésig. Mostanra már 12 ezer tő chilipaprikánk van. Összehasonlításképpen: tavaly 5000, az előtte levő évben pedig 1500 körül volt ez a szám. Idén öt-hat tonna chilipaprikát fogunk szüretelni, ami egy nagyon komoly mennyiség. Már nemcsak a nagyszüleim hétvégi telkén folyik a termesztés, hanem emellett még másik két területen is.


Mik a következő célok, amiket szeretnél megvalósítani?

Épp most költözünk át egy újabb üzembe. A Cápák között előtt egy 20 négyzetméteres kis bérleményben dolgoztam. Azóta találtam egy 240 négyzetméteres épületet Eger mellett – ami egykor diszkó és étterem volt. Már csak az utolsó simításokat végezzük, hogy át tudjunk költözni. Ez egy óriási lépés, mert nem csak alapterületben nagyobb, de a kapacitásunk is nyolcszorosára nőhet így. Sokat forgattunk vissza a bevételből, hogy a technológiát tudjuk fejleszteni. Így ugyanazt a minőséget sokkal nagyobb volumenben elő tudjuk állítani. Emellett elkezdtünk fermentálni is, ami egy teljesen új vonal lesz. Így nem kell hűteni a chilit, hanem fermentáló hordókban tudjuk eltenni, ami az emelkedő rezsiárak mellett egy könnyebbség lesz.

Tervezed a külföldi terjeszkedést?

Már a tavalyi évben is kacsingattam külföld felé, de akkor még csak előtárgyalásokat indítottunk el. A Cápák között után egyébként nagyon sokan megkerestek Szlovákiából, Németországból, Franciaországból, az Egyesült Arab Emírségekből és Brazíliából is, hogy szeretnék bevinni az országukba a termékeimet. Most állunk a kapujában, hogy Szlovákiában, Németországban és Franciaországban is el fogunk indulni külföldi webshopokban, helyi disztribútorokon keresztül. Ezzel az extra lábbal a stabilitásunkat szeretném növelni, de egyébként is az a célom, hogy meghódítsuk az egész világot. (nevet)

Az orosz-ukrán háború ugyan komoly hatással van a vállalkozásra, mégis többszörös növekedést érhetnek el, és még egy nagyobb üzem, valamint a külföldi terjeszkedés is napirenden van – interjú a Cápák közöttben feltűnt ChiliYard vállalkozójával
Koletán Gergely és családja

Korábban említetted, hogy a kislányod miatt is fontos volt számodra, hogy minél több helyen megjelenjenek a termékeid. Amikor majd felnő, szeretnéd, ha továbbvinné a vállalkozásodat?

Egy hónap múlva jön a következő kis picurkánk is. Én ezt az egészet értük és nekik csinálom. Az a fő motivációm, hogy ez majd egyszer a gyerkőcöké legyen. Mondjuk a lányok nem biztos, hogy kapálni fognak, de remélem, hogy örökölnek egy kis üzleti vénát apától, és a cég vezetését át fogják venni. Milla kislányom tavaly szeptemberben kezdte az óvodát, és már a második napon kiselőadást tartott az óvónéniknek, hogy melyik chilipaprikát hogyan kell termeszteni és szüretelni. Egyre többet jön ki velem a farmra és az üzembe, és segít pakolni az internetes megrendeléseket. Megfigyeli, amit csinálok, aztán otthon a plüsseivel eljátssza ugyanazt.

Koletán Gergely a Cápák között harmadik évadában tűnt fel a 2017-ben alapított vállalkozásával, a ChiliYarddal, ami kézműves chili- és barbecue szószokat, krémeket, zseléket, chutneykat, savanyúságokat, őrleményeket és aszalványokat készít. Bár a vállalkozó a műsorban nem kapott befektetést a Cápáktól, a Cápák között egyik stratégiai partnerének tulajdonosa fantáziát látott vállalkozásában, és betársult mellé.

Kedvet kaptál? Jelentkezz a Cápák között ötödik évadába ide kattintva!

#Cápák között#chiliyard#koletán gergely#chilipaprika#interjú#rtl#RTL Klub

Címlapról ajánljuk