Bulvár

Sziszifusz beájulna: az orrával akar felgörgetni egy szem földimogyorót egy 4300 méteres hegyre egy coloradói férfi

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 16. 19:57

Bob Salem lehet a világtörténelem során a negyedik ember, akinek sikerül az emberfeletti mutatvány.

Különös rekordkísérlettel ünnepli Manitou Springs város 150. születésnapját egy coloradoi férfi. Bob Salem azt tervezi, hogy július 9-én elindul a Barr-ösvényen és megmássza a Pikes Peak nevű 4300 méter magas hegycsúcsot. Ebben talán nem is lenne semmi extra, de a hegymászó túra igazából az állóképesség, eltökéltség és emberfeletti küzdeni akarás ötvözete: Salem ugyanis egy földimogyorót akar felgörgetni a hegy csúcsára az orrával.

Ezzel a tettével Colorado Springs-i Bob Salem lehet a negyedik ember a történelemben, akinek sikerült a mutatvány. Salem próbálkozása Manitou Springs város hivatalos születésnapi ünnepségsorozatának részeként van bejelentve, írja az Out There Colorado.

Sziszifusz beájulna: az orrával akar felgörgetni egy szem földimogyorót egy 4300 méteres hegyre egy coloradói férfi
Foió: Santi Visalli/Getty Images

1929-ben Bill Williams volt az első, aki egy fogadás részeként görgetett fel egy földimogyorót a Pikes Peak havas csúcsára. A texasi férfi 11 nap alatt teljesítette a kihívást. Rajta kívül volt még valaki, akinek a nevét nem említik a történelmi források, aztán pedig jött Ulysses Baxter a rekorder: ő 1963-ban nyolc nap alatt tette meg a csaknem 18 kilométeres távot. Baxter segítséget használt: egy fából készült salátakanalat rögzített az orrára, azzal pöckölgette a csúcsig a mogyorót.

Most, 59 évvel Baxter után Salem is megpróbálkozik ezzel a technikával, ő is segédeszközt fog használni, bár azt nem közölte, hogy pontosan mit. A rekordkísérlet július 9-től július 17-ig tart, tehát nagyjából ugyanannyi idő alatt szeretné teljesíteni a távot, mint Baxter.

Sziszifusz beájulna: az orrával akar felgörgetni egy szem földimogyorót egy 4300 méteres hegyre egy coloradói férfi
Fotó: RJ Sangosti/MediaNews Group/The Denver Post via Getty Images

„Nincs még egy olyan város, mint Manitou Springs” – mondta Salem a sziszifuszi küldetésről. „Remélem, mindenki szakít időt arra, hogy meglátogassa és elmerüljön abban a gazdag történelemben, amelyet a Pikes Peak környéke képvisel”.

Nyitókép: Manitou Springs Heritage Center

#Bulvár#egyesült államok#colorado#földimogyoró

Címlapról ajánljuk