Bulvár

Extrém aukciók: sztárok ruháit, vécéjét és vérét is megveszik a fanatikus rajongók

Dési ÁronDési Áron

2022. május 10. 18:12

Andy Warhol híres portréfestménye Marilyn Monroe-ról 195 millió dollárért (csaknem 70 milliárd forintért) kelt el egy árverésen. Az amerikai díva és szexszimbólum a mai napig egy olyan ikon, akinek az ereklyéiért vagyonokat hajlandóak fizetni a rajongók, mint például Kim Kardashian is. És ez még nem tartozik a rendhagyó árverések közé.

Sokan hívják a modern kor Mona Lisájának is Warhol híres festményét, ami egy öt részes sorozat tagja. A kép a színésznő halála után készült el 1962-ben. Monroe hiába élt csupán harminchat évet, és hiába halt meg több mint ötven éve, máig foglalkoztatja az embereket. Erre nem csak a fent említett festmény a példa.

Korunk egyik önjelölt dívája, Kim Kardashian Marilyn Monroe szellemi és kulturális örökösének tartja magát. Vagy legalábbis alighanem ezt próbálta kommunikálni a MET gálán is, ahol a szőke hollywoodi csillag ruháját öltötte magára. A szóban forgó ruhadarab nem csak volt tulajdonosa miatt különleges. Ezt viselte ugyanis Marilyn Monroe, amikor John F. Kennedy, amerikai elnök születésnapján elénekelte a Happy Birthday-t. Kim Kardhasiannak csaknem ötmillió dollárjába került, hogy megkaparinthassa a kívánt estélyit. A hírességek ruhái egyébként is sokat érnek, amit jól mutat az is, hogy Amy Winehouse halálakor, amikor tolvajok törtek be az énekesnő házába, szinte kizárólag ruhákat zsákmányoltak.

Fotó: James Denvay/Gettyimages

Bár sokan azt gondolhatnák, hogy elképesztő bennfentes kapcsolatokra van szükség ahhoz, hogy valaki hozzájusson egy híresség ereklyéjéhez, de a valóságban ez nincs így. Az egyetlen dolog, ami szükséges, az nem más, mint, ami a háborúhoz is kell: pénz, pénz és pénz. Jelenleg  az egyik legpatinásabb aukciós oldalon Marilyn Monroe több mint 500 személyes holmijára lehet licitálni. Akad köztük ékszer, farmernadrág, szövegkönyv, de akár a Golden Globe-díját is megveheti, akinek arra van igénye és pénze.

Nincs könnyű dolga persze a gazdag embereknek sem, hiszen amellett, hogy nagy a kereslet ezekre a relikviákra, a kínálat is igen bőséges, amikor hírességek kalapács alá kerülő csecse-becséiről van szó. John Lennonnak például a WC csészéjét vette meg valaki 2010-ben négy millió forintért.

Az sem ritka, hogy sztárok hajtincseire áhítoznak a rajongók. Rondald Reagannek viszont egy sokkal bizarrabb részét kínálták eladásra: a vérét. Igaz, ez már olyan fokú megrökönyödést váltott ki a közvéleményben, hogy végül lefújták az aukciót.

Mindenesetre továbbra is igaznak tűnik az örök érvényű mondás: eladó az egész világ.

Borítókép:  Dia Dipasupil/Gettyimages

Címlapról ajánljuk