Bulvár

Állni alig bírt, mégis vadászgépbe ültették a standupost

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 4. 20:21

Kovács András Péter a kecskeméti légibázison járt, az előadás után körbevezették a repülőtéren. Az rtl.hu-nak azt mondta, hogy a vadászrepülő is olyan mint a hobbidrón, sokáig szerelik, és rövid ideig reptetik.

Pár nappal ezelőtt különleges helyszínen lépett fel Kovács András Péter (KAP) standupos, az RTL Showder Klub humoristája: Kecskemétre, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra hívták meg, hogy tartson előadást az ottani katonáknak, pilótáknak. Nem volt ez féltve őrzött honvédelmi titok, KAP és a kecskeméti bázis is beszámolt a látogatásról Facebookon.


Arról, hogy miképp került magyar vadászpilóták és a Gripeneket üzemben tartó katonák közé, KAP azt mondta az rtl.hu-nak, hogy a kecskemétiek időről időre meghívják a magyar standuposokat, hogy a bázison szolgáló katonákat szórakoztassák. Járt már náluk mások mellett Aranyosi Péter és Dombóvári István is, most pedig ő tartott egy 40 perces humoros műsort.

A fellépés délelőtt volt a laktanya ebédlőjében, ami tömve volt honvédekkel. KAP mégsem katonaviccekkel, inkább általános témákkal készült, ugyanis ha leveszik az egyenruhát és hazamennek, ők is ugyanazokkal a problémákkal foglalkoznak, mint az átlagemberek. „Nagyon hálásak is voltak, jól fogadták a műsort. A nemek aránya persze eléggé a férfiak felé volt eltolódva, de a legnagyobb döbbenet így is az volt számomra, hogy 

azok a csinos, stewardess kinézetű stewardessek, akik a kormánygépeken szolgálnak, azok maguk is pilóták. 

Ott ültek az első sorban, egyenruhában.”

Az előadás után hívták, hogy nézzen körül a bázison, ami nagy élmény volt neki:

Bemehettem olyan helyekre is, ahol nem lehetett fotózni. Láttam kiszerelt Gripen hajtóművet, sikerült a vadászrepülés technikai hátterével megismerkedni. Repülni nem repülök, de drónozok, és azt láttam, hogy a vadászrepülés is olyan mint a drónozás: én is sokáig szerelem, és aztán rövid ideig reptetem őket. 

Szerencsére a kecskemétiek ritkábban törik össze a repülőiket, mint KAP a hobbidrónjait, amikből elég sokat tett tropára már, és javított meg saját maga.


A bázisbejárás egyik legjobb része az volt, amikor felvehetett egy túlnyomásos magassági pilótaruhát, amit aztán nyomás alá is helyeztek. 

Nagyon durva volt, mint egy egész testes vérnyomásmérés. Alig bírtam megállni a lábamon. Minden tiszteletem a pilótáknak, már a nyomás alatt lévő ruha is megterhelő, és akkor még repülni is kell benne.

Hab volt a tortán, hogy KAP beülhetett egy Jas-39 vadászgépbe is. Egész pontosan a 33-as oldalszámú Gripenbe, amivel Majerik Máté főhadnagy, a magyar légierő bemutatópilótája szokott repülni, és amivel tavaly szeptemberben a szlovák repülőnapon (SIAF 2021) legjobb katonai bemutatóért járó díjat kapta. 


Sajnos nem adták rá a gyújtást, de azért mint a kisgyerek a plázás vonaton, nyomkodtam mindent. Nagy élmény volt, pláne, hogy ez volt az első olyan járgány, amiben rendesen elértem a pedálokat.

Kérdésünkre, hogy ha felajánlanák a lehetőséget, felszállna-e egy Gripennel, gondolkodás nélkül rávágta, hogy igen: „Ha fizikailag alkalmas lennék rá, minden további nélkül!”

A vadászrepülés amúgy is napirenden lévő téma mostanában, a legendás Top Gun film második részének bemutatójára várva. „Feltétlenül megnézem majd, elképesztő, amit Tom Cruise majd' hatvanévesen művelt a forgatáson. Én állni alig bírtam abban a felszerelésben, ő meg repült, kamerát kezelt, játszotta szerepét. Nem semmi a csávó!”


Nyitókép: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis/Facebook

#Bulvár#kovács andrás péter#kap#Showder Klub#standup#kecskemét#légibázis#gripen

Címlapról ajánljuk