Belföld

Súlyos büntetést kér az ügyészség a tiltakozóra, aki maszkban tüntetett a tarvágás ellen – még úgy is, hogy rendőri kérésre levette azt

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 17:31

A TASZ szerint az ügyészség a hasonló eljárásokkal a tüntetők kedvét próbálja elvenni a véleménynyilvánítástól.

Az ügyészség megpróbálja elvenni a tüntetők kedvét a véleménynyilvánítástól, írja a TASZ azon ügyfelük kapcsán, aki ellen különösen súlyos büntetést kérnek azért, mert gázmaszkban tiltakozott az erdők tarvágása ellen két éve. Bár rendőri felszólításra levette a maszkot, mégis az eredeti, kétéves próbára bocsátásnál súlyosabb büntetést követelnek.

Az ügyészség gyakorlatilag be is vallja, hogy zavarja őket, ha a magyarok a véleménynyilvánítás szabadságával élnek: a fellebbezés szövegében azt írták, hogy a megszaporodott tüntetések indokolják a szigorúbb büntetést.

A TASZ azt írja: a férfi 2022 augusztusában gázmaszkban vett részt egy budapesti tüntetésen, ahol több ezer ember tiltakozott az ellen a kormányrendelet ellen, ami természetvédelmi területeken is lehetővé tette az erdők tarvágását. A tüntető a gázmaszk viselését szimbolikusnak tartotta: ha kevesebb a fa, fogy a levegő.

Csakhogy a gyülekezési törvény szerint a tüntetéseken nem takarhatják el az emberek az arcukat, hacsak nincs erre valami különleges indok, amit már a bejelentésben elfogadott a rendőrség. A gázmaszkos tüntető viszont nem tudott erről a szabályról, és amikor felszólították, hogy vegye le a maszkot, ezt rögtön meg is tette. Később meglepődött azon, hogy mégis eljárás indult ellene azért, mert eltakarta az arcát.

Ráadásul nem is csak szabálysértési eljárásról volt szó, hanem az ennél jóval súlyosabb büntetőeljárásban kellett bíróság elé állnia. Korábban ugyanígy vegzálták a diáktüntetőket, akik sálat, vagy maszkot húztak az arcukra a könnygáz ellen.

A férfit először két évre próbára bocsátották. Ez a büntetés azt jelenti, hogy ha két éven belül nem követ el újabb bűncselekményt, a próbaidő után megszűnik a büntethetősége. Az ügyészség ezzel nem elégedett meg, súlyosbításért fellebbezett, a férfi ekkor fordult a TASZ-hoz. Júniusban aztán az eredeti ítélet megtartása mellett döntött a bíróság, de az ügyészség nem adta fel, újra fellebbezett.

A férfi elismerte, hogy hibázott, amikor nem ismerte az arc eltakarását tiltó szabályt, azonban a büntetőeljárás sorozatos megpróbáltatásai aránytalanul súlyosak egy ilyen bagatell cselekmény miatt.

Nyitókép (illusztráció): Pixabay

#Belföld#ügyészség#tüntető#maszk#büntetés#tarvágás#kormányrendelet#tasz

Címlapról ajánljuk