Belföld

Négycsillagos wellness-szállóra és sporthotelre is költöttek közpénzmilliárdokat a katolikus egyházmegyék

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 8:10

A katolikus egyház öt szállodára 12 milliárd forintot költhetett az utóbbi években állami pénzből. Volt, aki wellness-szállodát nyitott, egy futballrajongó püspök pedig sporthotelt építtetett. 

Öt szállodára összesen 12,1 milliárd forintot költhetett a katolikus egyház az utóbbi pár évben az állam pénzéből – írja a 24.hu.

A lap szerint a főegyházmegyék a wellness-szállodától a sporthotelig több területen aktívak a vendéglátásban, és noha közpénzzel bizniszelnek, ezekről a beruházásokról nem tettek közzé országos nyilvántartást. A portál összesítéséből azonban kiderül, hogy ingatlanvásárlásokra, épület-felújításokra és -bővítésekre az elmúlt években körülbelül 12 milliárd forint állami támogatást használtak fel.

A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya többéves felújítást követően nyitott meg egy négycsillagos hotelt Dobogókőn karácsony előtt. A Cardoner Hotel és Konferenciaközpont modernizálására 3,5 milliárd forint ment el, ebből 57 szobára, 150 férőhelyes konferenciateremre és wellness-részlegre is futotta. A jezsuiták a hotel működtetésére céget alapítottak (Cardoner Kft.), az üzemeltetést egy pályáztatással kiválasztott menedzsmentcég, a Service 4 You Kft. segíti.

A Cardoner Kft. teljes adózott jövedelme – úgynevezett fundációként – a jezsuita rendtartományé lesz, és egyházi alapfeladatokra, lelkigyakorlatos házak támogatására, illetve szociális és egyéb közfeladatok finanszírozására forgatják majd vissza a pénzt 

– közölte a lap érdeklődésére a cég ügyvezetője.

A bencés rend 2020-ban nyitott szállodát Kőszegen, miután a Pannonhalmi Főapátság 1,4 milliárd forint állami támogatást kapott a 300 éves rendház felújítására. Mint írja a lap, a 65 szobás Benedict Hotel nyitásakor azt ígérték, hogy a hotelben nemcsak turisták szállhatnak meg, hanem a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének vendégprofesszorai, hallgatói és kutatói, a közösségi terek pedig oktatási célokat is szolgálnak majd. A szálloda üzemeltetése az Accent Hotel Solutions Kft. feladata, a céget meghívásos pályázaton választották ki. A főapátság a lapnak elárulta,

a működés mindig is veszteséges volt, és a szállodát 2022 októberében be kellett zárniuk az „elszálló energiaárak” miatt.

Hasonló sorsra juthat a Szent János Hotel, amit a pécsi püspökség 20 éve vett meg, de azóta a mohácsi önkormányzatnak adták a működtetési jogot. „A szálloda a megnyitása óta szinte folyamatosan veszteséget termelt, a Covid-járvány pedig már kiemelt pénzügyi gondot okozott a működtetésben” – írta a lapnak az egyházmegye.

A Veszprémi Érsekség két éve vásárolta meg a Hotel Gizellát a veszprémi vár 40 milliárd forintos állami támogatással megvalósuló felújításával párhuzamosan. A vár alatti 28 szobás, konferencia-részleggel is rendelkező hotel vételárát és a pénz forrását azonban nem árulták el. A szálloda az üzemeltető céggel, a DC Capital Kft.-vel együtt került az egyházmegye birtokába, mert az ingatlan az adásvétel idején elidegenítési tilalom alatt állt. A hotel korábban a Kisfaludy 2030 állami turizmusfejlesztő programból 57 millió forintot nyert el – írja a lap.

Erdő Péter bíboros 2020-ban áldotta meg az esztergomi Hotel Adalbert új szárnyát, a Szent Tamás Házat, amelyet 1,3 milliárd forintos kormányzati támogatásból húztak fel. Az új szárny háromcsillagos minősítéssel üzemel, 56 szobás, egyszerre 110 vendég elhelyezésére képes. A lap úgy tudja, intézmények és a hotel vezetése is egyházi alkalmazásban áll.

2020 végén maga Orbán Viktor javaslatára kapott a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke támogatást az eladósodott, 27 szobás Wellness Hotel Kalocsa megvásárlásához. 

Az állami pénzen megszerzett szállodát vallási célokra alakították át, a kormány 2,1 milliárd forinttal támogatta az érsekség „ingatlanvásárlását, -felújítását és a kapcsolódó beruházásokat.”

2021-ben az állam ingyen adta a Szombathelyi Egyházmegye tulajdonába a velemi Avar Hotelt. A renoválási munkálatokra 1 milliárd forintot ígértek a püspökségnek, és noha úgy kalkuláltak, hogy tavaly már újra megnyithat a szálloda, a felújítást a mai napig nem kezdték el. Jelen állás szerint a renoválás első üteme jövő nyár végéig fejeződhet be, de a volt hotel nagyobb részének felújítása további forrásokat igényel, így az csak évekkel később esedékes.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye tavaly nyitotta meg a megyeszékhely új sporthoteljét, amelyhez jelentős támogatást adott az állam, a kivitelezést pedig a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. végezte. Az eredeti tervezettnél jóval drágább, nettó 38 milliárd forint lett a beruházás. A Hotel Gerardus 48 szobával és két lakosztállyal rendelkezik.

Nyitókép: Az esztergomi Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új épületszárnya az átadás napján, 2020. augusztus 31-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

 

#Belföld#katolikus egyház#szálloda#hotel#egyházmegye#állami támogatás#közpénz

Címlapról ajánljuk