Belföld

Krúbi szerint amíg Orbán ki nem öregszik a politikából, addig ő marad a mi új Kádárunk

rtl.hurtl.hu

2023. november 17. 17:39

A forradalmár szerepében azonban nem akar tetszelegni.

Új lemeze megjelenésének apropóján interjút adott a Recordernek Krúbi, vagyis Horváth Krisztián, akit többek között az album politikai töltetéről is kérdeztek. Amikor felvetették neki, hogy „mintha lenne egy kis fásultság a lemezben, arra vonatkozóan, hogy itthon úgysem változik semmi”, a zenész arról beszélt:

A trágársághoz hasonlóan itt is inkább arról van szó, hogy Krúbi mint a politikához gyakran hozzászóló rapper hogyan van jelen az életemben. A 2022-es választások után megváltozott, hogyan viszonyulok a magyar politikához.

Krúbi hozzátette: 2022 előtt is kiábrándult volt, de akkor még tudott átmenetiként tekinteni a magyar politikai klímára, aminek majd jön a helyére valami, ami vagy jobb lesz, vagy rosszabb. 

’22-ben az a lesújtó, és egyben megnyugtató érzés tört rám, hogy ez a rendszer konstans. Az ellenzéki összefogás halálpontosan ugyanakkora kudarcot vallott, mint előtte bármi más, pedig már a Fidesztől függetlenül se lehetett érte lelkesedni. Elkezdtem azt érezni, hogy amíg Orbán ki nem öregszik a politikából, addig ő marad a mi új Kádárunk – 3-4 ciklusig még biztosan. A választások óta azt érzem, hogy ez ugyanolyan állóvíz, mint a szocializmus volt, és a rendszerváltás rövid ideig tartó illúziója után csupán annyi történt, hogy az előző Nagy Testvért lecseréltük Orbánra

– magyarázta a zenész, aki szerint ezzel a saját szerepe is újrakereteződött a rendszerben, de közben azokkal a dalokkal koncertezett, amikben még mást érzett, az újakat pedig még nem adta ki: ebből a disszonanciából született a Partyzán is.

Az interjúban szóba került az is, hogy Krúbi sosem gondolta, hogy a dalai bármit változtatnának a hazai politikai kultúrán. „Akik azonosulnak azzal, ami elhangzik a számaimban, azok ott vannak a koncertjeimen is, de ha nem ott lettek volna, akkor egy podcast alatt gyűltek volna össze. Ebből kicsit gúnyt is űzök a Partyzánban. A szigetes fellépés kapcsán is a politika volt a téma, pedig ez csak pár másodperc volt a koncertben.”

Arra a felvetésre, hogy a Viktória királynővé maszkírozott Orbán-portréval elég hangsúlyosan benne volt a politika már a koncepcióban is, Krúbi úgy reagált: benne, de ebben a műsorban nem igazán a királyságot kommentálja, csak annyit mond, hogy a Fidesz az úr. 

Nem azt, hogy ez baj, vagy ez jó. Csak belehallod, mert van egy véleményed róla, és érződik az is, hogy mi az enyém. Most ők az urak, mint Az oroszlánkirályban a Mufasza, és az ő gyereke, és senki nem kérdőjelezi meg, hogy miért az oroszlán az állatok királya. A korábban említett fásultságomat jelképezi, hogy a műsoromban sem kérdőjelezem meg az uralkodó létjogosultságát. Csak a sajtóban ezt másképp kezelik, mert ott mindent el kell helyezni egy végletes skálán, hogy hú, most megmozdult valami, a fiatalok azt kántálják, hogy Mocskos Fidesz!, szóval velünk vannak. 

A kormánypárti sajtóban pedig azt szajkózzák, ha bárminemű kritika éri a kormányt, hogy annak csak az lehet az oka, hogy pénzelik valahonnan. Valójában meg annyi történt, hogy egy ember csinált egy jó rapkoncertet, és mint annyi mindent, a politikával kapcsolatos gondolatait is beleírta, és ezt egy csomó ember élvezte, mert hasonlóan gondolkodik ebben a kérdésben. Ennek nincs politikai jelentősége, ez szimplán csak egy művészi megnyilvánulás. Nem akarok a forradalmár szerepében tetszelegni, amikor nem érzem magam annak. Régen se éreztem, most már meg pláne.

Nyitókép: YouTube

#Belföld#krúbi#orbán viktor#kádár jános#politika#zene#interjú#recorder#zenész

Címlapról ajánljuk