Belföld

Gálvölgyi János, Keleti Éva, Presser Gábor és Csányi Vilmos is Budapest díszpolgára lett

rtl.hurtl.hu

2023. november 17. 12:46

A kitüntetést Csányi Vilmos, Keleti Éva, Kovács Katalin és Presser Gábor is megkapta, Mécs Imre és Vágó István posztumusz részesült az elismerésben. 

Átadta Budapest díszpolgári címeit Karácsony Gergely főpolgármester és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a fővárosi önkormányzat díszközgyűlésén, pénteken, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján.

Díszpolgári címet kapott 

  • Csányi Vilmos, az Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, író, 
  • Gálvölgyi János, Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, 
  • Jordán Tamás, a nemzet színésze, Kossuth-, Jászai Mari- és Prima Primissima díjas érdemes művész, rendező, színigazgató, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, 
  • Keleti Éva fotográfus, 
  • Kovács Katalin olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó, valamint 
  • Presser Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző, érdemes művész.

A kitüntetés posztumusz díjazottja Mécs Imre, 1956-os halálraítélt, a Szabad Demokraták Szövetségének alapítója, országgyűlési képviselő és Vágó István televíziós műsorvezető, közéleti személyiség, a DK volt politikusa.

A Mécs Imrének járó elismerést felesége, Magyar Fruzsina, a Vágó Istvánnak járót szintén felesége, Vágó Judit vette át.

Keleti Éva nem tudott jelen lenni az ünnepségen, az elismerést később veszi majd át.

A főváros napján tartott ünnepségen, amelyen több más elismerést is átadták, Karácsony Gergely azt mondta, „a díjazottak Budapest szebbik és jobbik arca, színe és legjava”.

A főpolgármester beszédében kijelentette: Budapest őrzi a polgári ethosz maradékát hazánkban. Ennek a városnak a 150 éves küzdelmei és a mai küzdelmei is jelentős részben éppen arról szólnak: a ragaszkodásról a polgári értékekhez, hogy hiszünk a demokráciában, hiszünk az európaiságban, az emberségben, a szolidaritásban, a civil kurázsiban – mondta a főpolgármester. Hozzátette: mi itt, Budapesten ezek jegyében rendezzük be az életünket.

A díszpolgárokról szólva a főpolgármester arról beszélt, ők azok, akik Budapesten összeszedik a jövő zálogát, akik képesek voltak kilépni a dogmák szorításából, akik szembe mentek a jövőt felemésztő „jól van ez így” mentalitással, és akik máshogy, máshonnan néztek rá országra is, városra is, emberre is.

A főpolgármester úgy fogalmazott, Budapesten tudjuk: a szabad társadalomban annak polgárai elsősorban nem a maguk, hanem egymás szabadságáról gondoskodnak. Ez pedig számunkra a dolgok emberi léptékének helyreállítását jelenti. A hatalom visszaszolgáltatását azoknak, akiket megillet – tette hozzá.

Karácsony Gergely kiemelte: ezért Budapesten nem az egyik, vagy a másik politikai oldal van hatalmon, Budapesten a budapestiek vannak hatalmon. „A köztársaság, amit kiradíroztak az országunk nevéből, de a köztársaság ügye nem veszhet el, mert Budapest köztársaság” – mondta.

Az ünnepségen átadták a Pro Urbe Budapest díjat is. Elismerést kapott az ARC közérzeti kiállítás, Bibó István művészettörténész, tanár, Deák Bill Gyula, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett előadóművész, bluesénekes, a Quimby zenekar, a Tanítanék Mozgalom, valamint Zsigmond Attila Endre formatervező művész, a Budapest Galéria címzetes főigazgatója.

Az elismerés posztumusz díjazottja Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, kutatóbúvár és Lang Györgyi előadóművész.   

Budapestért díjban részesült Bartos Erika meseíró, a Budafoki Dohnányi Zenekar, Czermann Imre, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat igazgatója, Halasi Imre, Jászai Mari-díjas érdemes művész, rendező, színházigazgató, Kissné Márté Zsuzsanna, a Fővárosi Önkormányzat Kútvölgyi Úti Idősek Otthona intézményvezetője, a Kolompos együttes, a Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület, Radnay Tibor, a BKV Zrt. metró felújítási projektigazgatója, Schwarcz Ádám rapper, zeneszerző, dalszövegíró, Szanyi-Karl Attila, az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány intézményvezetője, Temesi István, a Fővárosi Választási Bizottság elnöke, valamint az Utcajogász Egyesület.

A Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-ei döntése értelmében a főváros ünnepnapja november 17., annak emlékére, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda. Minden évben ezen alkalomból a fővárosi önkormányzat elismerő díjakat adományoz azon személyeknek, közösségeknek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Budapestnek dicsőséget szereznek.

A főváros több ünnepi rendezvénnyel is készült. A születésnap alkalmából azt is elképzeltük, hogy mi lenne, ha Pest, Buda és Óbuda egyesítésekor nemcsak Budapest születik meg, hanem a The Budapester is.

Nyitókép: Keleti Éva/MTVA

#Belföld#budapest150#elismerés#díszpolgár#gálvölgyi jános#vágó istván#mécs imre#jordán tamás#csányi vilmos

Címlapról ajánljuk