Belföld

Az első óra után rendőrök szálltak ki egy budapesti gimnáziumba – elárverezik az iskola épületét

Nagy MartinNagy Martin

2023. szeptember 12. 15:20

Kedden a soroksári Qualitas Gimnáziumnál rendőrök kíséretében végrehajtó jelent meg, és közölte: elárverezik az iskola épületét. Az rtl.hu-nak az egyik szülő azt mondta, sem nekik, sem a tanároknak nem szólt az igazgató arról, hogy be kell zárniuk, de még az igazgatóhelyettes sem tudott róla. Egyelőre nem tudni, hol folytathatja tanulmányait a több száz gyerek. Nem ez az első botrány a soroksári gimiben, amely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem partneriskolája.

Az ügyről további részleteket az esti RTL Híradóban tudhatnak meg.

Bezár a soroksári a Qualitas Gimnázium, elárverezik az iskola épületét – tudta meg az rtl.hu.

Kedden az első órát még megtartották, utána délelőtt rendőrök kíséretében érkezett egy végrehajtó, majd mindenkinek el kell hagynia az épületet, és a holmijukat is el kellett hozniuk. A birtokunkba jutott videó szerint a végrehajtó az udvaron, megafonnal a kezében mondta el a gyerekeknek, miért történik mindez.

Azt mondta a diákoknak, hogy az iskola építését nem fizették ki, ezért került sor az árverésre, és már új tulajdonosa is van az épületnek. Az ingatlan kiürítése időközben megkezdődik, így az órákat sem tarthatják meg – mondta még a végrehajtó.

A videó szerint a diákoknak nem mondta meg a végrehajtó, hol tudják folytatni tanulmányaikat, hanem közölte, hogy mindez a továbbiakban a fenntartó és a minisztérium feladata. Sem a szülőket, sem a diákokat nem tájékoztatták hivatalosan arról, hogy elárverezik az épületet. 

Az rtl.hu-nak nyilatkozó szülő azt mondta, az igazgató titokban tartotta, hogy elárverezik az intézményt. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a tanároknak nem szóltak, de még az igazgatóhelyettes sem tudott róla.

A több száz gyerekkel közölték, hogy csak akkor hagyhatják el az iskola területét tanítási idő alatt, ha megérkeznek a szüleik. A végrehajtó arról is beszélt, hogy az iskola területén kizárólag a 18 év alattiak maradhatnak délutánig, utána pedig senki nem térhet vissza.

Végül felszólította az iskola igazgatóját, igazgatóhelyettesét és titkárát, hogy értesítsék a szülőket a történtekről. A diákokat elengedték, ha aláírtak egy papírt, hogy saját felelősségre hagyják el az iskolát. A tanárok maradtak, ahogy az igazgatóhelyettes is, de a titkár már a délelőtt folyamán elment – mesélte el az egyik szülő. Úgy fogalmazott:

Derült égből villámcsapásként ért minket. Tavaly volt olyan pletyka, hogy lehet, hogy bezár az iskola, de ezt már sokszor mondták, senki nem vette komolyan. Az egyik osztályfőnök sírva fakadt, amikor megtudta, hogy bezárják az iskolát.

Információink szerint az épületet már tavaly októberben elárverezhették, a döntés foganatosítására azonban csak most került sor, mert a keddi nap volt a határidő. Holnap a testnevelés órákat még megtartják – állítólag ott kapnak majd tájékoztatást a diákok a továbbiakról –, a következő napokban pedig online oktatás lesz.

A tanárok és a szülők a gyerekekért aggódnak, és nem értik, hogyan történhetett ilyesmi tanítási idő alatt, több száz gyerekkel. Egyelőre azt sem tudni pontosan, ki lesz az épület új gazdája, a földhivatali papíron nem volt bejegyezve új tulajdonos – fogalmazott a forrásunk.  

Az ügyben megkerestük a rendőrséget is. A BRFK Kommunikációs Osztálya azt írta:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XX. és XXIII. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 39. § és a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 174. § d) pontja alapján, az önálló bírósági végrehajtó felkérésére voltak jelen egy végrehajtási eljárásnál. 

A rendőrség emellett kedd este közölte: „rendőri intézkedésre nem került sor, a rendőrök nem pakoltak – ez nem is feladatuk – mint ahogyan nem is foglalták el az épületet”.

A Belügyminisztérium az RTL Híradónak azt írta, a fenntartónak „kutya kötelessége lett volna a tanulókat, a szülőket, a nevelőket, a gondviselőket, a pedagógusokat értesítenie”.  A tárca válaszában az állt: ha „a gimnázium nem tudja biztosítani a diákok elhelyezését”, akkor 

az illetékes kormányhivatalnak vissza kell vonnia a gimnázium működési engedélyét, és gondoskodnia kell a tanköteles korú tanulók más intézményekben történő elhelyezéséről.

Nem ez az első botrány a soroksári gimiben

A Qualitas Gimnázium egy alapítványi iskola, ahol csak azoknak kell tandíjat fizetni, akiknek a tanulmányi átlaga 3,5 alatti, de tudomásunk szerint jóformán mindenki ingyen tanul az intézményben. A gimnázium egyébként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem partneriskolája.

Nem ez az első alkalom, hogy az intézmény a figyelem középpontjába kerül: hat éve a soroksári iskola egyik pedagógusát huszonkét kiskorú veszélyeztetése és zaklatása miatt állították bíróság elé. 2016-ban több szülő is feljelentette a földrajztanárt, aki szerintük szexuális ajánlatokat tett a diákjainak a jobb jegyért. 

A férfi mindent tagadott, az iskola pedig akkor közleményben azt írta, alaptalanok a tanár ellen felhozott vádak. Az iskolai botránnyal akkoriban az RTL Híradója is foglalkozott: 


Nyitókép: RTL

 

#Belföld#iskolabezárás#soroksár#Qualitas gimnázium#végrehajtás#árverezés#ma

Címlapról ajánljuk