Belföld

Magyar Narancs: jogellenesen állították elő a rendőrök a meghurcolt aktivistát, Csóka-Szűcs Jánost

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 3. 13:15

Csóka-Szűcs Jánost Gyula fideszes polgármestere jelentette fel a Covid-járvány kezdetén, hamisan gyanúsítva rémhírterjesztéssel a momentumos aktivistát – a kúria most kimondta, hogy jogellenesen állították elő a rendőrök.

Jogellenesen állították elő a rendőrök 2020 májusában Csóka-Szűcs János gyulai ellenzéki aktivistát, akit a város fideszes polgármestere jelentett fel alaptalanul, rémhírterjesztésel gyanúsítva a Mindenki Magyarországa Mozgalom megyei koordinátorát. A Magyar Narancs azt írja, hogy a Kúria most jogerősen kimondta:

a nyomozóhatóság hibát követett el, amikor a rendőrségről szóló törvény egyik paragrafusára hivatkozva indokolta meg az előállítást.

Csóka-Szűcs János a Covid-járvány kezdetén egy Facebook-bejegyzésben arról írt, hogy a gyulai kórházban közel 1200 ágy üresen állt, miközben nagyon súlyos állapotban lévő betegeket küldtek haza a koronavírus-járványra hivatkozva.

2020. május 13-án kora reggel rendőrök jelentek meg Csóka-Szűcs Jánosnál, házkutatást tartottak nála, lefoglalták számítástechnikai eszközeit, majd bevitték a kapitányságra, rabosították, kihallgatták és meggyanúsították. A mozgássérült férfit órákkal később engedték el, úgy, hogy jó pár kilométerre lakott a rendőrségtől.

Mint később kiderült: Görgényi Ernő, Gyula fideszes polgármestere, jelentette fel rémhírterjesztésért az akkor szigorított jogszabályok alapján - miközben már akkor is tudni lehetett, hogy amit Csóka-Szűcs János a Facebookra kiírt, az igaz volt.

Az ügyészség néhány nappal később bűncselekmény hiányában megszüntette a Csóka-Szűcs János ellen indult eljárást, az ellenzék több vezetője pedig Gyulára ment, hogy kiálljanak mellette. A rendőri akció hatalmas visszhangot váltott ki, a nemzetközi sajtó is foglalkozott vele, és még az olasz miniszterelnök is felhívta Csóka-Szűcs Jánost.

Csóka-Szűcs János – aki időközben 56 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt –, a Magyar Helsinki Bizottság támogatásával panaszt nyújtott be az intézkedés ellen. Panaszát a Gyulai Rendőrkapitányság, majd a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szegedi Törvényszék is elutasította. A Kúria nemrégiben hozott jogerős ítélete azonban Csóka-Szűcs Jánosnak adott igazat: nem állt fenn az intézkedés jogalapja, ezért nemhogy aránytalan, hanem eleve jogellenes volt az előállítása, írja a Magyar Narancs.

Nyitókép: YouTube / Gyula TV

#Belföld#koronavírus-járvány#momentum#aktivista#csóka-szűcs jános#kúria#jogerős#rémhírterjesztés#alaptalan vád#gyula#görgényi ernő

Címlapról ajánljuk