Belföld

Hiába szabták ki, nem fizették be a szabálysértési büntetések felét

rtl.hurtl.hu

2023. július 17. 6:49

Két éve nagyjából 8 milliárd forint szabálysértési pénzbírságot szabtak ki a hatóságok, amelynek felét nem fizették be az emberek. 

Több eredményt remél a belügy az emelt bírságoktól, pedig az elmúlt években a szabálysértők nem fizették be a kirótt összegek több mint felét – írta a Népszava.

Landgraf Erna, a Társaság a Szabadságjogokért és a Szabálysértési Munkacsoport jogásza szerint az új díjak meghatározásakor széles körű hatásvizsgálatra és részletes jogszabályi indokolásra lett volna szükség, azonban ezek egyiket sem történt meg. 

A módosítás következtében a pénzbírság legalacsonyabb összege 5 ezerről 6500, legmagasabb összege pedig 150 ezerről 200 ezer forintra nő. A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén a maximum 300 ezerről 400 ezerre emelkedik.

A Belügyminisztérium a lappal azt közölte, hogy az egyes bírságok módosításának célja 

a fenyegetettség mint visszatartó erő növelésén keresztül a köz- és a közlekedésbiztonság erősítése volt.

Komoróczki Tünde, a Helsinki Bizottság munkatársa szerint ugyanakkor ezzel az érveléssel a jogalkotó figyelmen kívül hagyja, hogy a büntetés súlyossága önmagában nem bír elrettentő hatással. Úgy vélte, sokkal fontosabb lenne, hogy az elkövető a bírságolást elkerülhetetlennek érzékelje. Ez azonban sokszor nem érvényesül.

Landgraf Erna, a Társaság a Szabadságjogokért és a Szabálysértési Munkacsoport jogásza úgy véli, nem jó üzenet, hogy a módosításnak látszólag csupán költségvetési indoka van, miközben alapvetően büntető- és szociálpolitikai oldalról kellett volna megközelíteni. Sokkal inkább ismerni kellene például, hogy a bírságok növelésének milyen társadalmi hatása van, mely csoportokat sújtja a leginkább, mekkora a visszatartó ereje az egyes szabálysértési tényállásoknál, és mi lenne a következménye, ha nem vezetnék be. 

Vélhetően plusz bevételt remél tőle az állam, pedig még ez sem biztos, hogy reális elvárás – mondta a jogász. Tudomása szerint 

2021-ben nagyjából 8 milliárd forint szabálysértési pénzbírságot szabtak ki a hatóságok, amelynek felét nem fizették be az emberek. 

Vagy azért mert nem tudták, vagy azért mert nem akarták. A be nem fizetett bírságokat automatikusan elzárásra változtatják, ha az eljárás alá vont ez ellen nem tiltakozik, és nem kér az elzárás helyett közérdekű munka büntetést – magyarázta a szakértő. Mivel ilyenkor büntetés-végrehajtási intézetbe kerül a szabálysértő, a többletbevétel helyett hatalmas költsége lesz az államnak.

Nyitókép: Pixabay

#Belföld#szabálysértés#büntetés#összeg#díj

Címlapról ajánljuk