Belföld

Kiemelkedő érték, presztízs, jelkép: egy vagyonért tartják karban a Puskás Stadion gyepét

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. május 15. 12:12

Üzemeltetni kell a pályafűtést, a lámpákat, a szellőztetést, a hibrid füvet óvni kell a nyári hőterheléstől. 

A Stadion játékfelülete kiemelkedő érték, a nemzeti stadion jellegéből adódóan jelkép, presztízs értékeket hordoz 

– áll a Puskás Aréna pályafenntartási és kapcsolódó munkáinak ellátására kiírt közbeszerzés dokumentumaiban. Már legutóbb, a 2020 végén aláírt szerződésben is hasonló indoklást fűztek az eljáráshoz. Akkor egy évre, kétszer meghosszabbíthatóan szerződtek a Garden Group Kft.-vel a 24.hu cikke szerint 180 millió forintos keretmegállapodással.

Akkor az RTL Híradónak nyilatkozó sportközgazdász azt mondta: indokolt lehet a fűre költeni évi 180 millió forintot.


Idén újra szükség volt a kiemelkedő értékként említett játéktér kezelését végző cég kiválasztására: 

nettó 147,2 millió (bruttó 186,9 millió) forintos ajánlatával az eddig is a munkálatokat végző Garden Group Kft. adta a legjobb és egyben egyetlen ajánlatot. 

Ismét keretmegállapodásról van szó, a 12 hónapos időbeli hatály legfeljebb két alkalommal, további 12-12 hónappal meghosszabbítható. A közbeszerzést nettó 453 millió forintos keretösszeggel írták ki, amelynek teljes lehívására nem vállaltak kötelezettséget. 

A feladat egyebek mellett fűnyírás, öntözés, pályaápolás, tápanyag-utánpótlás, UVC-lámpázás (csírátlanítás) és a nyári hőterhelés elleni védelem. A nyertes cég működteti a pályaápolást segítő infrastruktúrákat, így az öntözőrendszert, a pályafűtést és a fotovoltaikus lámpákat is. Az aréna játékterét hibrid gyep borítja, ami azt jelenti, hogy műfű szálak egészítik ki a természetes fűszálakat.

Az arénát 2011 novemberében adták át, azonban néhány hónappal később, 2020-ban technikai okokból nem tudta mindhárom hazai Bajnokok Ligája-mérkőzésén vendégül látni a Ferencváros labdarúgócsapatát. A sajtó hiába érdeklődött az okokról, végül a Nemzeti Sport riportjából kiderült, hogy a gyepet kellett lecserélni, mindössze hat meccs után.

Kárpáti Gábor, a Garden Group ügyvezetője a lapnak azt mondta: egyéves életciklussal számoltak a hibridpálya kialakításakor. Szavai szerint a feladatra rendszeresített gép „végigjárja a pályát, és szinte hibátlan precizitással szálanként szedi fel az élőfüvet, mindezt úgy, hogy a talajszerkezet és a letűzött műfű szinte érintetlen marad. A gyepet ezután újravetik, majd öt hét elteltével a játéktér ismét alkalmas lesz a futballra.” A 444.hu-nak válaszolt a Nemzeti Sportközpontok, és megerősítették: tényleg a gyepszőnyeg cseréje miatt nem tudta a Puskásban játszani a meccseit a Ferencváros.


A Puskás Aréna 190 milliárd forintba került. Azonban nem ez az ország legdrágább stadionja, ezt a címet jelen állás szerint a folyamatosan dráguló Nemzeti Atlétikai Központ érdemelte ki 246 milliárd forintos költségével:

 

Ezt is ajánljuk: 
Puskás Stadion másfélszeres, vizes vébé ötszörös áron, maradhat? – nem csak az atlétikai vébé költsége lőtt ki, az elmúlt években sorra drágultak a kormányzati presztízsberuházások


Nyitókép: A Ferencváros játékosai edzenek a Puskás Arénában 2023. március 15-én. – Fotó: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#puskás ferenc stadion#gyep#közbeszerzés

Címlapról ajánljuk