Belföld

Szabadságmenet vonult fel az Andrássy úton, az Erzsébet térnél tüntettek

rtl.hurtl.hu

2023. március 15. 15:48

Karácsony Gergely, Iványi Gábor és tiltakozó pedagógusok is felszólaltak a szerdai eseményen.

 „Szabadságmenet” indult a nemzeti ünnepen fél négykor a Hősök teréről, a résztvevők végigvonultak az Andrássy úton, öt órától pedig beszédek hangzottak el: felszólalt mások mellett Karácsony Gergely főpolgármester, Iványi Gábor lelkész és a pedagógusok tiltakozásának egyik aktív résztvevője, Törley Katalin. A demonstráció szervezői között van a Pedagógusok Szakszervezete és az ADOM Diákmozgalom.

A 24.hu tudósítása szerint a Hősök terén Pankotai Lili – akit a tavaly október 23-i tanártüntetésen tartott beszéde után ellehetetlenítettek a pécsi gimnáziumban, amelynek diákja volt – „Sintér Sándornak” címzett slamet adott elő.

A jórészt fiatalokból álló, néhány ezres tömeg egy 48 méter hosszú magyar zászlóval indult el az Andrássy úton, fél 5 után érkeztek a Bajcsy-Zsilinszky úton felállított színpadhoz – írta a hvg.hu.

Karácsony Gergely beszéde elején köszöntötte a „szabadságszerető magyarokat”, majd arról beszélt, hogy tenni kell a szabadságért: „kezdjük azzal, hogy lemossuk a gyalázatot, mert a sok pávatánc miatt elveszíthetjük az erkölcsi iránytűnket”. A főpolgármester szerint Európa népei csak együtt lehetnek szabadok, aki ma kokárdát hord, annak ki kell mondania, hogy „szabadságot és békét Ukrajnának és minden népnek”.

Kijelentette: falak helyett hidakat kell építeni a politika és a civil világ közé. A közelgő önkormányzati választást is érintette: szerinte sokan azt remélték, hogy Budapestről indul majd a politikai változás, de ez nem így történt, viszont „elveszíthetjük a szabad városokat, ha továbbra is azt játsszuk, hogy ki a legnagyobb kicsi”.

Misetics Bálint lakhatási aktivista és Zeller Judit, a TASZ jogásza után Molnár Piroska szavalta el Ady Endre Intés az őrzőkhöz című versét, majd Iványi Gábor következett. A lelkész szerint a sajtó szabadságának és a cenzúra eltörlésének a 12 pontba foglalt kívánalma most sem valósul meg, mert az egyetlen megmaradt, kormánytól független nyomtatott napilapban is állami hirdetésnek kell megjelennie, hogy fennmaradjon. Azt is mondta: azok, akik egykor azt mondták, „csuhások, térdre imához”, most a békéért fohászkodnak.

Felszólalt Baranyi Krisztina ferencvárosi és Pikó András józsefvárosi polgármester, Törley Katalin nemrég kirúgott tanár és lánya, Törley-Havas Sára dramaturg, egy perces néma csenddel adóztak az ukrajnai áldozatoknak, Dés László és Wunderlich József pedig előadta a Mi vagyunk a Grund című dalt.

Nyitókép (archív): RTL

#Belföld#Március 15#tüntetés#nemzeti ünnep#pedagógusok

Címlapról ajánljuk