Belföld

Szégyen, hogy egy beteg ember mellett gyógyszert kell kuncsorognom – Az OGYÉI szerint csak regionális a gyógyszerhiány

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. december 29. 5:34

A közösségi médiában kérnek segítséget azok, akik sehogyan sem jutnak forróitalporokhoz. A koronavírus idején arra hívták fel a figyelmet, hogy nem érdemes gyógyszereket felhalmozni, most azonban szorult helyzetben találhatja magát az, akinek otthon nem voltak készletei. Számos gyógyszertárban elfogytak a felsőlégúti tüneteket enyhítő szerek.

„A Neo Citran és minden más forróital hiánycikk. Neo Citránból csak az extra változat van, amiben köptető is van. A Coldrexből is csak a kapszula van, forróital nincs. Egyetlen egy doboz van még a fiókban, a Rubophen Thermo nevű készítményből” – ezt válaszolta egy VI. kerületi gyógyszertár munkatársa, amikor kedd reggel arról érdeklődtünk, hogy van-e nálunk forróitalpor. Ugyanis már karácsony előtt számos gyógyszertárban hiánycikk volt, ahogyan ezt az RTL Híradó is bemutatta:


Szerkesztőségünk több tagja is szembesült a szűk keresztmetszetekkel. Kollégánknál és partnerénél is is jelentkeztek enyhébb megfázásos tünetek a karácsony előtti héten, ezért elmentek forró italport venni egy kisebb gyógyszertárba a III. kerületi Flórián tértől nem messze, ott azt mondták nekik, hogy a Neo Citran régóta hiánycikk. „Loligripet tudtak adni helyette, aminek az összetétele hasonló, csak az íze más. Végülis amire kellett, arra jó volt” – mondta kollégánk, aki partnerével arra jutott: jó lenne még az ünnepek előtt feltankolni orrspray-t, szirupot. Végül egy Flórián téri gyógyszertárban mindent meg is kaptak, sőt a gyógyszertárban még Neo Citran is volt. Még Rhinathiolt is kapott, pedig az sincs mindenhol készleten. 

A pesti agglomerációban élő kollégánk feleségével karácsonyra betegedett meg, hidegrázás, orrfolyás és torokfájás kínozta őket, koronavírus-tesztjeik azonban negatívak lettek. „Nem baj, gondoltam magamban, veszek Rhinathiolt, az pár nap alatt rendbe hoz annyira, hogy elviselhető legyen. A patikában – ami egy nagy hálózat egyik üzlete egy hipermarketben – azt mondták, hogy a Rhinathiol hiánycikk már egy ideje. Szerencsére kaptam helyette mást, a tüneti kezelésben az is segít. Évekig azt szajkózták nekünk, hogy ne halmozzunk fel gyógyszereket, felesleges és csak a baj van belőle. Egyetértek, így is tettem mindig, de most meg szívhatom a fogamat. Az sem sokat segít, hogy az előző szezonból maradt még pár tasak Neo Citran, az két felnőttnek beosztással is maximum fél napra elég. Így jobb híján azt most tartalékoljuk a nehezebb időkre és maradnak a népi gyógymódok, eddig nem túl nagy nagy sikerrátával” – méltatlankodott még mindig beteg kollégánk.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján a felnőtteknek való Rhinathiol egyébként nem szerepel a készlethiánnyal érintett termékek között, a gyerekeknek való szirup viszont igen, méghozzá gyártási gond miatt:

Szégyen, hogy egy beteg ember mellett gyógyszert kell kuncsorognom – Az OGYÉI szerint csak regionális a gyógyszerhiány
Forrás: ogyei.gov.hu


„Törökbálintról, egy barátunktól kaptunk egy doboz Neo Citránt. A férjem több mint egy hete erősen köhög, lázas, gyenge, a torka pedig annyira fáj, hogy nyelni is alig tud. Ezek a forró italporok adnak neki egy kis enyhülést, nekünk bármelyik jó lett volna. Felháborítónak tartom ezt, mivel hetek óta minden azzal van tele, hogy tridémia jön vagy van. Szégyen, hogy egy beteg ember mellett gyógyszert kell kuncsorognom” – panaszolta kérdésünkre a VII. kerületben élő Ildikó, aki egy Facebook-csoportban kért segítséget. Venni szeretett volna forróitalport, végül azonban a barátjuk segítsége miatt erre nem volt szükség.

Nem csak neki jutott eszébe, hogy a termékhiány időszakában talán a közösségi médiában juthat gyógyszerhez. Cikkünk írásakor is több anyuka- és helyi csoportban is „kölcsön” vagy megvásárlásra keresnek Neo Citran és/vagy Coldrex-port, torokfertőtlenítőt.

De a nem zárt csoportokban elérhető posztok szerint a legnagyobb igény a Neo Citránra lenne:

Szégyen, hogy egy beteg ember mellett gyógyszert kell kuncsorognom – Az OGYÉI szerint csak regionális a gyógyszerhiány

Szégyen, hogy egy beteg ember mellett gyógyszert kell kuncsorognom – Az OGYÉI szerint csak regionális a gyógyszerhiány

A forróital-porok ott vannak az OGYÉI termékhiány-listáján, amelyen cikkünk írásakor 1551 készítmény található. 

Szégyen, hogy egy beteg ember mellett gyógyszert kell kuncsorognom – Az OGYÉI szerint csak regionális a gyógyszerhiány
Forrás: ogyei.gov.hu
Szégyen, hogy egy beteg ember mellett gyógyszert kell kuncsorognom – Az OGYÉI szerint csak regionális a gyógyszerhiány
Forrás: ogyei.gov.hu


Kérdésünkre az OGYÉI közölte: folyamatosan nyomon követik a hazai gyógyszerellátást. „A hiányok elhárítása és kezelése érdekében folyamatos kapcsolatot tartunk a magyarországi gyógyszer-nagykereskedőkkel valamint az EU-s társhatóságokkal. Európai és világviszonylatban is látható, hogy bizonyos készítmények utánpótlása akadozik, ebben az esetben viszont előnyt jelent Magyarország kicsi piaca, mert kisebb volumenekhez könnyebb a  hozzáférés. A fellépő hiányokat a forgalmazókkal, és szükség esetén a nagykereskedőkkel közösen szükséges kezelni” – írták. Az OGYÉI-t arról kérdeztük, hogy mióta van hiány a forróitalporokból, torokfertőtlenítőkből és a köhögés elleni szirupokból.

Kérdésünkben országos hiányt feltételeztünk, azonban az intézet szerint 

jelenleg csak regionális szinten, egyes gyógyszertárakban, és nem országosan érzékelhetők hiányok.

Hogy pontosan milyen régiókban és mióta, arra nem tértek ki. 

Bár az OGYÉI rendkívül szűkszavúan reagált, az talán beszédesebb, hogy van olyan gyógyszertár, ami azzal hirdeti magát, hogy náluk még van Neo Citrán:


Az OGYÉI arra azonban kitért: fontos felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a legtöbb hiánytermék esetén rendelkezésre áll helyettesítő gyógyszer vagy alternatív terápia. „Amennyiben nem elérhető valamely készítmény, minden esetben kérjék orvos vagy gyógyszerész segítségét.” Arra nem reagáltak, hogy egyesek a közösségi médiában keresnek, kínálnak gyógyszereket. A koronavírus idején kifejezetten a gyógyszerfelhalmozás feleslegességére hívták fel a figyelmet, szerettük volna megtudni, most mi az álláspontjuk, erre azonban az OGYÉI nem válaszolt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának közlése szerint a  figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2022. december 12-18. között az országban 269 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 24 300 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. 

Nyugat-Európában már több helyen kialakult a tridémia, vagyis az egyszerre három vírus okozta járvány. Rusvai Miklós víruskutató az RTL Híradónknak arról beszélt, hogy a koronavírus, az influenza és a főleg gyerekekre veszélyes RSV akár egyszerre okozhat járványt heteken belül Magyarországon is:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#coldrex#gyógyszer#OGYÉI#gyógyszerhiány#ma#gyógyszertár#patika

Címlapról ajánljuk